Bemutatkozás

A Magyar Csontvelődonor Regiszter az Országos Hematológiai és Vértranszfúziós Intézet Immungenetikai Osztályán alakult meg 1991-ben, kapcsolatot teremtve a klinikai csontvelőátültetés programja és a nemzetközi önkéntes donorszervezetek között.

1992-ben a Magyar Csontvelő Donor Regisztert bejegyezték a Nemzetközi Csontvelődonor Szervezetben (WMDA), ekkor kapcsolódott be Regiszterünk a nemzetközi szervezet munkájába. Ugyancsak 1992-től szolgáltatunk adatokat a nemzetközi adatbázis, a BMDW részére.

Az Intézet Alapító Okiratába hivatalosan 1994-ben, a Hematológiai Intézet átszervezése során került be a Magyar Csontvelődonor Regiszter működtetése. 2007-től az Országos Vérellátó Szolgálat keretében működik a Regiszter.

A donornyilvántartás és a donorkeresés céljára az 1991-ben Franciaországból érkezett szelekciós programot (EDS) és egy saját fejlesztésű adatbázis kezelő programot használtunk. A bővülő feladatok ellátására előbb a saját program továbbfejlesztése történt pályázati források segítségével, majd 2012-től a cseh fejlesztésű Prometheus program szolgál a donor- és betegadatok, valamint a betegek donorkerestetésének kezelésére. Ennek a programnak a használata teszi lehetővé az EMDIS online kereső rendszernek a használatát, amely lényegesen felgyorsította a megfelelő donor kiválasztásának folyamatát.

Megalakulásakor egy alapítvány, 2003-tól az Egészségügyi Minisztérium nyújtott közvetlen anyagi támogatást a Regiszter működéséhez. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztálya finanszírozza a Regiszter határokon átnyúló tevékenységeit (a biztosított beteg részére külföldi donor keresése, külföldi HLA-vizsgálatok, nemzetközi minta-küldések, őssejtkészítmény kikérése és Magyarországra szállítása).

A regiszter fő tevékenységi köre, feladatai.

Őssejt donáció hírek

Szegedi sportklubok fogtak össze egy leukémiás beteg érdekében

A Véradók Napján Pro Vita kitüntetésben részesültek őssejtdonorok is.

2023.07.07-én az Érintettek Egyesület szervezésében egy egész napos véradásra került sor, amelyet immáron 6. alkalommal rendeztek meg. 

2023. első félévében a Bizottsági Üléseken 138 új beteget (115 felnőttet és 23 gyermeket) fogadtak el allogén transzplantációra.

Megjelent a WMDA Global Trends Report a 2022. évről.

Az összefoglaló a következő linken érhető el:

WMDA Educational Webinars...

focista

Willi Orbán magyar válogatott labdarúgó őssejteket adományozott, hogy megmenthesse egy számára ismeretlen, beteg ember életét. Ennek a személynek csak így van esélye, reménye a gyógyulásra.
 Orbán Vilmos Tamás 2017-ben jelentkezett a németországi őssejtdonor regiszterbe, mert...

2015. óta szeptember harmadik szombatja a Csontvelődonorok Világnapja!

Ezen a napon világszerte megünnepeljük az önkéntes őssejtdonorokat, akik már adtak vérképzőszervi őssejtet és azokat is, akik vállalják, hogy segítenek egy rászoruló betegnek és ezért jelentkeznek önkéntes donornak. ...

Megjelent a WMDA  2021. évi összefoglalója 

2022.06.24-én az Érintettek Egyesület szervezésében már 5. alkalommal került megrendezésre egy egész napos véradás

 

A Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) bejelentette : több mint 40 millió donor!!

...

Oldalak