A Szervkoordinációs Iroda heti bejelentkezései az M1 csatornán


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 10. 15.

Aktuális téma: heti adatok, szerv- és szövetadományozás 

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 donáció megvalósult, mindezek eredményeként 3 vese, 2 máj és 2 szív beültetése történt itthon, 1 vesét és 1 tüdőt pedig az Eurotransplant más országaiban ültettek be. 1 szervkivétel orvosszakmai okok miatt meghiúsult.  
17 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.  
A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1289 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 6 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Péter képét mutatjuk meg Önöknek, aki egy elhunyt szervdonornak köszönhetően már 17 évvel ezelőtt májátültetésben részesülhetett. 

Egy elhunyt donor akár 6 ember életét is megmentheti a szerveinek adományozásával hiszen a tüdő, a szív, a hasnyálmirigy, a máj és a vesék is átültethetőek végstádiumú szervelégtelen betegek számára. A szervek mellett pedig szövetek is alkalmasak transzplantációra, így még több betegnek adhatnak lehetőséget egy jobb minőségű életre. 
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-10-15-i-adas-5/
A bejelentkezés 30:24-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 10. 8.

Aktuális téma: heti adatok, Szervdonációs és Transzplantációs Világnap

A Szervkoordinációs Iroda a héten 5 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról.  4 esetben megvalósult a donáció, amelyeket követően hazánkban 4 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése történt, 2 vesét az Eurotransplant más országában ültettek be, további 2 vese pedig sajnálatos módon nem volt alkalmas átültetésre. 1 szervkivétel szervezése még jelenleg is zajlik. Az Eurotransplant területéről 1 szívet fogadtunk magyar beteg részére, így összesen 10 életmentő transzplantáció történt a magyar központokban. 21 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1304 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 7 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel. A héten Magdolna képét mutatjuk meg Önöknek, aki 2 és fél éve élhet új veséjével teljes életet. Holnap ünnepeljük a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapot, melynek keretében az ország számos pontján tartanak rendezvényeket. A programot idén is a Vajdahunyadvár elől induló és a Hősök terére vezető figyelemfelkeltő fáklyás felvonulás zárja. Ide várjuk a szervátültetett- és szervre váró társainkat, az élődonorokat, az elhunyt donorok hozzátartozóit, egészségügyi dolgozókat és minden érdeklődőt 19 órától.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-10-08-i-adas-5/
A bejelentkezés 30:00-tól tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 09. 24.

Aktuális téma: heti adatok, élődonoros donáció

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ebből 3 donáció megvalósult, így hazánkban 6 vese és 1 szív beültetése történt magyar donorból, egy szívet és egy májat más Eurotransplant tagállamban ültettek be. Külföldről egy májat fogadtunk magyar beteg részére, illetve egy élődonoros veseátültetés is történt, így összesen 9 életmentő transzplantáció történt a magyar központokban. 12 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.   A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1311 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 9 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma László képét mutatjuk meg Önöknek, aki 11 éve élhet új veséjével teljes életet.
A vesetranszplantáció élődonorból eltávolított szervvel is végezhető. Élődonor a magyarországi jogszabályok szerint a recipiens közeli hozzátartozója lehet vagy olyan személy, aki szoros érzelmi kapcsolatban áll vele. Az élődonoros transzplantáció egyik legnagyobb előnye az érzelmi kötődés mellett, hogy egy egészséges, előre kivizsgált élődonor tökéletes minőségű szervet adományozhat előre tervezett műtét keretei között.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-09-24-i-adas-4/
A bejelentkezés 29:42-től tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 09. 17.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 3 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A jelentéseket követően két donáció megvalósult, így hazánkban 4 vese és 2 máj beültetése történt magyar donorból, egy donorszívet pedig egy másik Eurotransplant tagállamban ültettek be. Az Eurotransplantból két májat fogadtunk magyar beteg részére, így összesen 8 életmentő transzplantáció történt a magyar központokban. 
14 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 2 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1312 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 11 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma István képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 24 éve élhet új veséjével teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.
https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-09-17-i-adas-6/
A bejelentkezés 30:50-től tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 09. 10.

Aktuális téma: heti adatok, split májátültetés

A Szervkoordinációs Iroda a héten 3 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, amelyek során 4 vese, 2 máj, és 2 tüdő eltávolítása történt, 1 szervriadó szervezése jelenleg is zajlik.  Hazánkban 4 vese és 1 tüdő, az Eurotransplant területén 2 máj és 1 tüdőátültetés történt magyar szervekkel, de külföldről is érkezett szerv egy magyar beteg szegment májátültetéséhez, így összesen 6 életmentő transzplantáció történt a magyar központokban, továbbá a mai napon még 1 máj érkezését várjuk az Eurotransplantból, a szerv kivétele jelenleg van folyamatban. 
23 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 2 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1321 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 11 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Péter képét mutatjuk meg Önöknek, aki 18 éve élhet új májával teljes életet. Egy elhunyt donor májával akár két ember életét is meg lehet menteni, hiszen precíz sebészi beavatkozással ez a szerv kettéosztható, így a kisebbik részével általában egy gyermek, a nagyobbik résszel pedig egy felnőtt is megmenthető. 


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-09-10-i-adas-4/
A bejelentkezés 30:40-től tekinthető meg.


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 09. 03.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, melyek során 1 szív, 2 máj és 2 vese eltávolítása történt meg az elhunytakból. Az egyik máj Magyarországon, a szív pedig más Eurotransplant tagállamban került beültetésre, a másik máj és a 2 vese beültetése pedig jelenleg is zajlik. További 1 szervkivétel szervezése folyamatban van, illetve külföldről 1 szívet fogadtunk magyar beteg részére, így összesen 3 életmentő transzplantáció történt a magyar központokban.
12 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.
A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1330 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 11 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Róbert képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 14. éve élhet új veséjével teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.
 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-09-03-i-adas-6/
A bejelentkezés 29:10-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 08. 27.

Aktuális téma: Millió lépés az életért kihívás

A Szervkoordinációs Iroda a héten 3 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, amelyek során 2 vese és 2 máj eltávolítása történt elhunytakból, minden szervet itthon beültettek. 1 szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik. Külföldről egy szívet fogadtunk magyar beteg részére, így 5 életmentő transzplantáció történhetett Magyarországon. 
6 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 26 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1330 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 11 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Augusztus 23-án a Magyar Szervátültetettek Szövetsége kihívott mindenkit egy olyan játékra melynek célja, hogy az egészséges és szervátültetett emberek együtt mozduljanak meg egy jó ügyért: az EGÉSZSÉGÉRT! A rendszeres mozgás népszerűsítése és mérése mellett egy mobil applikáción keresztül 10 hét alatt megismertetik a résztvevőkkel a szervátültetés történetét, gyakorlatát és a szervátültetésen átesett emberek életét. A 9. héten a Szervkoordinációs Iroda csapata lesz a kihívó, így egész héten a szervadományozásról fogunk ismereteket megosztani. Még most is lehet csatlakozni egyénileg, vagy 5 fős csapatokkal. 
 

További információ: a www.milliolepes.hu weboldalon található.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-08-27-i-adas-3/
A bejelentkezés 27:45-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 07. 30.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 3 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció épp zajlott, így összesen 4 donáció valósult meg a héten, így 8 vese, 2 máj, 2 szív, 2 tüdő, valamint egy speciális beavatkozáshoz a hasnyálmirigy, a vékonybél és az emésztőrendszer egy részének eltávolítása történt elhunytból.  Hazánkban 3 vese és 1 szív, az Eurotransplant területén 4 vese, 1 máj, 2 tüdő, 1 szív valamint az emésztőrendszeri zsigeri szervek, a máj és a hasnyálmirigy  kombinált beültetése történt magyar donorból. 1 kivett vese beültetése orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg. Külföldről 1 vesét és egy szívet fogadtunk magyar betegek részére, továbbá 1 élődonoros veseátültetés is történt, így összesen 7 életmenető transzplantáció  történt a magyar központokban. 
23 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 17 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1306 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 9 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Zsolt képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 16. éve élhet új májjal teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.
 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-07-30-i-adas-6/
A bejelentkezés 20:46-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 07. 23.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 6 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 donáció megvalósult, mely során 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg az elhunytakból, egy szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik.  Minden magyar donorszerv beültetése Magyarországon történt, valamint 2 további vesét is fogadtunk más Eurotransplant tagállamból, magyar betegek részére. Így összesen 9 életmentő transzplantáció történt az elmúlt héten a magyarországi beültető központokban.  
17 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1300 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 6 beteg szívre, 1 beteg májra, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Vivien képét mutatjuk meg Önöknek.

A veseátültetésnek köszönhetően már ő is 7 éve szabadon élvezheti sportolás adta örömöket, lehetőségeket. 
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-07-23-i-adas-5/
A bejelentkezés 29:35-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 07. 16.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 8 potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 donáció megvalósult, mely során 6 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg az elhunytakból, 3 szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik. 4 vese, 1 máj és a szív beültetése itthon, míg 2 vese és 1 máj transzplantációja az Eurotransplant területén valósulhatott meg. Az Eurotransplantból további 1 májat és 1 szívet is fogadtunk magyar betegek részére, így összesen 8 életmentő szervátültetés történt az elmúlt héten a magyarországi transzplantációs centrumokban.  
23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 1  új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1303 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel 6 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik. 
Ma Szilvia képét mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve veseátültetett. A transzplantáció életet ment és visszaadja a betegség előtti vagy betegség nélküli időszak szabadságát. Hazánkban a 4 orvosi egyetemen érhető el a vesetranszplantáció, melyet magyar vagy más Eurotransplant tagállambeli elhunyt donorból, valamint akár élődonorból származó szervvel is végezhetnek. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-07-16-i-adas-4/

A bejelentkezés 28:05-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 07. 09.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 2 potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, valamint egy szervdonációs riadó szervezése folyamatban volt. Mindhárom donáció megvalósult, melyek során 6 vese, 2 máj és 2 szív eltávolítása történt meg. 4 vese, 2 máj és 1 szív beültetése itthon, 2 vese és 1 szív transzplantációja más Eurotransplant tagállamban valósulhatott meg. Külföldről 1 májat fogadtunk sürgősségi listán várakozó beteg részére. 
20 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 2 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1314 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel 6 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik. 
Ma Éva képét mutatjuk meg Önöknek, aki 4 éve részesült veseátültetésben, amelynek köszönhetően ma a szervpótló kezelés kötöttségeitől mentes, teljes életet élhet.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-07-09-i-adas-5/
A bejelentkezés 28:23-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 07. 02.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, mely során 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt, 1 szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik. A 2 vese és 1 máj beültetése itthon, illetve 1 szív transzplantációja az Eurotransplant területén valósulhatott meg. 2 kivett vesebeültetése és 1 máj beültetése orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg.  Az Eurotransplantból 1 vesét fogadtunk magyar beteg részére. Így összesen 4 életmentő transzplantáció történt az elmúlt héten, Magyarországon.  
9 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1323 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel 5 beteg szívre 1 beteg májra 1 beteg tüdőre várakozik. 
Ma László képét mutatjuk meg Önöknek, aki kétszer is átesett vesetranszplantáción, így már összesen 37 évet nyert a szervátültetésnek köszönhetően.

Egy elhunyt szervdonor átlagosan 31 életévet ad a társadalomnak: a 2020-ban szervet adományozó donorok összesen 3418 életévvel ajándékozták meg a szervre várakozó betegeket.
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 06. 25.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 2 potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Két donáció szervezése a múlt heti bejelentkezésünkkor még folyamatban volt, ezek a szervkivételek megvalósultak: 1 vese, 2 szív és 1 máj eltávolítása történt, a másik 2 szervkivétel pedig orvosszakmai okokból meghiúsult. A megvalósult szervkivételekből a máj, a vese és az egyik szív beültetése itthon, a másik szív transzplantációja pedig az Eurotransplant területén valósulhatott meg. Az Eurotransplantból 2 vesét, 1 tüdőt és 1 májat fogadtunk magyar betegek részére. Így összesen 7 életmentő transzplantáció történt az elmúlt  héten. 
11 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.  
A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1318 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel 5 beteg szívre, 1 beteg tüdőre várakozik. 
Ma Gergő képét mutatjuk meg Önöknek, aki kétszeres vesetranszplantáltként élhet teljes, sportos életet.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-06-25-i-adas-5/

A bejelentkezés 28:10-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 06. 18.

Aktuális téma: A COVID-19 és a donorok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Két donáció megvalósult, mely során 4 vese és 2 máj eltávolítása történt, 2 szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik. A már megvalósult szervkivételekből 2 vese beültetése itthon, illetve a máj transzplantációja az Eurotransplant területén valósulhatott meg, valamint a héten történt egy élődonoros veseátültetés is. További 2 vese szállítása  most zajlik külföldre, 1 kivett máj beültetése pedig orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg.  Az Eurotransplantból 2 májat, 1 vesét és 1 szívet fogadtunk magyar betegek részére. Így összesen 7 életmentő transzplantáció történt az elmúlt 1 hétben a magyarországi beültető központokban.  
20 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1324 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel 5 beteg szívre, 1 beteg tüdőre várakozik. 
Ma Tímea képét mutatjuk meg Önöknek, aki 15 évvel ezelőtt, kisgyermekkorában részesült májátültetésben, amelynek köszönhetően ma kortársaihoz hasonló, teljes életet élhet.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-06-18-i-adas-4/
A bejelentkezés 29:09-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 06. 04.

Aktuális téma: A COVID-19 és a donorok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 8 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 6 donáció megvalósult, mely során 11 vese, 4 máj, 3 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg az elhunytakból. 1 vesét és 1 szívet küldtünk transzplantációs céllal Eurotransplant tagállamokba, míg a többi 17 szerv beültetésére itthon kerülhetett sor. Továbbá 1 vesét fogadtunk az Eurotransplantból, magyar beteg részére. 
31 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1327 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 3 beteg kiemelt sürgősséggel szívre várakozik. 
Ma Zoltán képét mutatjuk meg Önöknek, aki 14 éve él vesetranszplantáltként.

A héten több sikeres nemzetközi szervcsere is lebonyolításra került az Eurotransplanton keresztül. Az együttműködésnek köszönhetően a betegek szervhez jutási esélyei jelentősen javulnak, valamint a számukra legmegfelelőbb szerv megtalálásával hosszabb és jobb minőségű életet élhetnek a szervátültetés után. 
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-06-04-i-adas-5/
A bejelentkezés 31:49-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 05. 28.

Aktuális téma: A COVID-19 és a donorok

A szervkoordinációs iroda a héten 5 elhunyt potenciális szervdonorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 donáció megvalósult, mely során 3 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. 2 vese és 2 máj itthon, további 1 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő pedig az Eurotransplant tagállamaiban került beültetésre. A héten mindemellett egy élődonoros veseátültetés is történt. 17 Földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvos csoportok szállításához.  
10 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1344 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 4 beteg kiemelt sürgősséggel szívre várakozik. 
Ma Éva képét mutatjuk meg Önöknek, aki 6 éve kaphatott új vesét.

A veszélyhelyzet ellenére a szervadományozási és szervátültetési programok szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működnek hazánkban.  
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-05-28-i-adas-5/
A bejelentkezés 29:46-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 05. 21.

Aktuális téma: A COVID-19 és a donorok

A héten 5 elhunyt potenciális szervdonorról kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, mely során 4 vese és 1 máj eltávolítása történt meg. 2 vese itthon, a máj és további 2 vese pedig az Eurotransplant tagállamaiban került beültetésre.  
3 donáció különböző orvosszakmai okok miatt sajnos meghiúsult. A koronavírus járvány következményei a szervadományozás területén is mutatkoznak, hiszen a potenciális donoroknál is előfordulhat, hogy a kötelező PCR vizsgálat kórokozó jelenlétét igazolja. A COVID-19 fertőzés legcsekélyebb gyanúja is kizárja a szervdonáció lehetőségét, hiszen csak így biztosítható maximálisan a szervre várakozó betegek védelme. 
A héten 13 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1339 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 4 beteg szívre, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel. 
Ma Eszter képét mutatjuk meg Önöknek, aki 3 éve részesülhetett veseátültetésben.

A veszélyhelyzet ellenére a szervadományozási és szervátültetési programok szigorú járványügyi szabályok betartása mellett zavartalanul működnek hazánkban.  
Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 
 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-05-21-i-adas-7/
A bejelentkezés 30:12-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 03. 12.

Aktuális téma: A magyar intenzív osztályok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, ezek során 2 vese, 1 máj és 1 szív eltávolítása történt. 1 vesét küldtünk az Eurotransplant más tagállamába, 1 szívet és 2 vesét pedig külföldről fogadtunk magyar beteg részére. 3 élődonoros veseátültetés is történt. Így összesen 9 életmentő transzplantációt végeztek a héten hazánkban. 
19 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1352 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 kisgyermek szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Klára képét mutatjuk meg Önöknek, aki 14 évvel a veseátültetés után sikeres sportolóként élhet teljes életet. 

Az intenzív osztályok a járvány miatt rájuk nehezedő terhek mellett is lehetővé teszik, hogy működjenek a szervdonációs és transzplantációs programok.
A nemzetközi szervcsere is zajlik a tagállamok együttműködésével. Mindannyian az életmentő szervátültetésekért dolgozunk. 
További információt a honlapunkon találhatnak, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 03. 05.

Aktuális téma: Eurotransplant

A szervdonációs és transzplantációs adatok között az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezettel való magyar együttműködésről számolunk be.
A héten ugyanis 3 életmentő szívátültetéshez és egy veseátültetéshez is külföldről érkezett a donorszerv Magyarországra. 
Hazánk 2013-tól tagja az Eurotransplantnak, amely 8 európai tagállam, 208 transzplantációs program, 1600 donorkórház együttműködésével egy 137 milliós populációt lát el. 
A mai napon 102 honfitársunk vár szívátültetésre, közülük 4 beteg kiemelt sürgősséggel.
A sürgősséggel szívre várakozó betegeknél különös jelentőséggel bír a várakozási idő. A megfelelő szervhez jutás esélyét jelentősen elősegíti az Eurotransplant együttműködés, mert az együttműködő országok közösségében több donor és több várólistás beteg között van lehetőség és szükség kiválasztani a legmegfelelőbb párosítást, orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján és a kölcsönösség elvével. Mindenki ad, mindenki kap és mindenki nyer ezzel. 
Tavaly egész év alatt 20 akut beteg közül 12-en külföldről kaptak szívet átlagosan 41 napos várakozás után. Most egy hét alatt hárman. 
Ma József képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 4 éve élhet új szívvel teljes életet az életmentő átültetésnek köszönhetően. 

További információt a honlapunkon találhatnak, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 
https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-03-05-i-adas-5/

A bejelentkezés 27:15-től tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 02. 26.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 donáció megvalósult, ezek során 4 vese, 1 máj, 2 szív, 1 tüdő, valamint 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. 2 szívet és 1 hasnyálmirigyet küldtünk az Eurotransplant más tagállamaiba, 1 szívet pedig külföldről fogadtunk magyar beteg részére. 2 donáció sajnos meghiúsult orvosszakmai okok miatt. Így összesen 
7 életmentő transzplantációt végeztek a héten hazánkban. 
18 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1359 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Katalin képét mutatjuk meg Önöknek, aki egy elhunyt szervadományozónak köszönhetően a veseátültetés után már 3 éve megszabadult a dialízis kezelések kötöttségeitől és így lehetőséget kapott egy új, szabadabb életre. 

Minden életmentő szervátültetés a szervadományozással kezdődik, ezért fontos még életünkben döntést hozni szerveink halálunk utáni sorsával kapcsolatban, és helyes ezt a döntést megosztani szeretteinkkel. Hozzuk meg most ezt a fontos döntést, hiszen életet menthetünk!
További információt a honlapunkon találhatnak, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-02-26-i-adas-6/
A bejelentkezés 29:35-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 02. 19.

Aktuális téma: heti adatok, élődonoros veseátültetés

A héten 2 elhunyt potenciális szervdonorról kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról, mely során 2 vese és 1 szív eltávolítása történt meg. 1 vese itthon, a szív és a másik vese pedig az Eurotransplant tagállamaiban került beültetésre.  
A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1358 honfitársunk várakozik szervátültetésre.

Ma reggel egy testvérpárt, Klárát és Gergőt mutatjuk be Önöknek és az élődonoros szervadományozás életmentő fontosságára hívjuk fel a figyelmet, a civil szervezetek és az országos vérellátó szolgálat által közösen most indított kampányhoz kapcsolódóan.

Élődonor – elsősorban vesére vonatkozóan – Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint a recipiens közeli hozzátartozója lehet, vagy olyan személy, aki szoros érzelmi kapcsolatban áll vele. Az élődonoros transzplantáció egyik legnagyobb előnye az érzelmi tényező mellett, hogy a donor gondosan kivizsgált, egészséges, így tökéletes minőségű szervet adományozhat előre tervezhető és két egymás mellett levő műtőben zajló műtétek keretei között. 2020-ban összesen 30, idén eddig két élődonoros veseátültetés történt, melyből egy ezen a héten valósult meg. 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-02-19-i-adas-5/
A bejelentkezés 30:07-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 02. 12.

Aktuális téma: heti adatok, veseátültetés

A héten 2 elhunyt potenciális szervdonorról kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Egy múlt heti szervkivétel még folyamatban volt utolsó bejelentkezésünkkor, ezen a héten 2 esetben történt  szervkivétel, 1 riadó szervezése pedig most is folyamatban van. A donációk során 2 vese és 1 máj transzplantációs célú eltávolítása történt meg. A vesék itthon kerültek beültetésre, a májat az Eurotransplant egyik centruma fogadta. 
A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1351 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 4 beteg szívre vár kiemelt sürgősséggel. 
13 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
Ma István fényképét mutatjuk be Önöknek mindössze 18 hónappal a veseátültetés után. Végstádiumú veseelégtelenség esetén átlagosan 3 évet várakoznak a betegek a szervátültetésre, persze a várólistára helyezés után bármelyik pillanatban megszólalhat a telefon, egy, a betegnek érkező donorszerv felajánlás miatt. 


https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-02-12-i-adas-5/
A bejelentkezés 31:05-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 02. 05.

Aktuális téma: 100. magyar tüdőátültetés

Ma az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. 
A héten 7 elhunyt potenciális szervdonorról kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 5 esetben megvalósult a szervkivétel, amelyek során 6 vese, 2 máj, 1 szív és 2 tüdő eltávolítása történt. 1 esetben orvosszakmai okok miatt nem valósulhatott meg a donáció, 1 szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik. Magyarországi donorszervekkel itthon 6 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése valósult meg, míg 1 májat és 1 tüdőt az Eurotransplant területén ültettek be. Magyar betegek részére külföldről 2 vesét és 1 szívet fogadtuk. 
A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1358 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 4 beteg szívre vár kiemelt sürgősséggel. 
35 földi és 2 egyedi légiszállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 
Ma Hilda fényképét bemutatva, az ő személyes példáján keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szervátültetés életet ment.

Az elmúlt héten fontos mérföldkőhöz érkezett a 2015-ben elindult hazai tüdőtranszplantációs program, hiszen elvégezték az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán a 100. tüdőtranszplantációt. 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-02-05-i-adas-4/

A bejelentkezés 35:08-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2021. 01. 29. 

Aktuális téma: Veseátültetés

A héten 5 elhunyt potenciális szervdonorról kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 esetben megvalósult a szervkivétel, amelyek során 4 vese, 1 máj és 1 tüdő eltávolítása történt. 2 vese és a tüdő beültetése valósult meg, a máj átültetése pedig jelenleg zajlik. 2 vese beültetése orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg. 1 donáció szervezése folyamatban van.
A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így ma összesen 1357 honfitársunk várakozik szervátültetésre, közülük 5 beteg szívre vár kiemelt sürgősséggel. 
17 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
Ma Anna fényképét mutatjuk be Önöknek egy évvel a veseátültetés után. A transzplantációt követően a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő páciensek megszabadulnak a művesekezelés kötöttségeitől, így egy szabadabb életvitel lehetősége lesz elérhető számukra.  


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-01-29-i-adas-5/

A bejelentkezés 34:52-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Magyar Őssejtdonor Regiszter hírei az M1 televízióban - 2020.01.15. 

Aktuális téma: 2020-as adatok

Mai bejelentkezésünkben az őssejt adományozások és átültetések éves adatairól számolunk be. 
Számos vérképzőszervi betegség gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés. 
Amennyiben a családban nincs olyan donorjelölt, akinek vérképző őssejtje megfelelő lenne az átültetésre, ott csak az önkéntes idegen donor őssejt adományozás jelentheti a segítséget. 
A Gyermek és Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve azon önkéntes idegen donorok felkutatásában veszünk részt, akik alkalmas donorok lehetnek vérképzőszervi betegségben szenvedő betegek gyógyításában. 
A várólistákon pillanatnyilag 148-an várakoznak allogén őssejttranszplantációra. 
A Magyar Őssejtdonor Regiszter által jelenleg nyilvántartott aktív őssejtdonorok száma 7171. 
Ebből az elmúlt évben 193 új donor csatlakozott hozzánk. 2020-ban összesen 19 magyar allogén-idegen donor vizsgálatát kérték tőlünk külföldi betegek részére. 
A magyar betegek részére regiszterünk 157 külföldi allogén-idegen vérminta vizsgálatát kérte. 
2020-ban összesen 137 őssejttranszplantáció történt, ebből 94 rokon donorok által, 43 pedig főként német, lengyel és amerikai idegen donorok segítségével valósult meg. 
Az őssejtdonációval kapcsolatban további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/ossejtdonacio címen.

 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-01-15-i-adas-4/
A bejelentkezés 34:13-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.01.08. 

Aktuális téma: 2020-as adatok

Ebben az évben is történt már elhunytból transzplantációs célú szervkivétel Magyarországon, de idei első bejelentkezésünk során a 2020-as év szervdonációs és transzplantációs adatairól számolunk be. 
158 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés a Szervkoordinációs Irodába, és végül 111 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorokból 329, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. 2020-ban összesen 320 szervátültetés történt Magyarországon, 89 szerv külföldről érkezett magyar beteg részére. Így összesen 202 veseátültetés történt, ebből 30 élődonorból származó szervvel. Továbbá 50 máj, 45 szív, 6 kombinált vese és hasnyálmirigy, és 17 tüdő beültetése történt itthon a tavalyi év során. 
726 földi és 24 eseti légi szállítást, illetve 39 cargo légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
Összesen 461 új beteg került transzplantációs várólistára, így 2020. december 31-én 1432-en szerepeltek szervtranszplantációs várólistákon. Sürgősségi várólistára 54 beteget helyeztek a Bizottságok. Közülük 11-en magyarországi, 15 beteg külföldi donorszerv által részesült életmentő szervátültetésben, 4 beteg pedig az év utolsó napján is sürgősségi listán várakozott. 
Ma a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökét mutatjuk be Önöknek.

Judit hosszú évek óta segíti a transzplantáltak közösségét. 2020-ban kilencedik alkalommal volt a válogatott tagja a szervátültetettek téli világjátékán, és idén az Év sportolója díjra is jelölték. 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2021-01-08-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 30:42-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.12.18. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda az elmúlt héten 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mindhárom donáció megvalósult, ezek során 6 vese, 3 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 2 vesét, 1 donormájat és 1 tüdőt küldtünk az Eurotransplant más tagállamaiba, a többi szerv átültetése itthon történt meg. Két vese transzplantációja sajnos orvosszakmai okok miatt meghiúsult, illetve egy vesét fogadtunk magyar beteg részére ET tagállamból. Így összesen 7 életmentő szervátültetést végeztek a héten hazánkban. 
16 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 13 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1372 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Lili képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 5 éve élhet teljesebb, jobb minőségű, a dialízis kötöttségeitől mentes életet szerettei körében.

A végstádiumú szervelégtelenség előfordulhat fiatalnál, mint Lili és idősebb életkorban is, amikor felmerül a szervátültetés lehetősége és a várólistára helyezés. Tavaly a legidősebb transzplantált 77 éves, a legfiatalabb pedig egy 7 hónapos kisfiú volt. A transzplantáltak átlagéletkora tavaly 48 és fél év volt 444 szervátültetett között. 
A szigorú járványügyi intézkedések mellett zajló életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon,
a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-12-18-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 33:06-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.11.13. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 3 donáció megvalósult, ezek során 4 vese, 2 máj és 2 szív eltávolítása történt. 3 vesét és 1 donormájat küldtünk az Eurotransplant más tagállamaiba, a többi szerv átültetése itthon történt meg. 
Egy donáció sajnos meghiúsult orvosszakmai okok miatt. Így összesen 4 transzplantációt végeztek a héten hazánkban. 
15 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1354 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Zsolt képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 25 éve élhet teljesebb, jobb minőségű, a dialízis kötöttségeitől mentes életet szerettei körében.

A veseátültetés, mint világszerte leggyakrabban végzett szervátültetési típus, Magyarországon elérhető mind a négy orvosegyetemi városban, tehát Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-11-13-i-adas-4/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 27:48-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.11.06. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten három potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mindhárom donáció megvalósult, ezek során hat vese, három máj, két szív és két tüdő eltávolítása történt. Egy donormájat küldtünk egy másik Eurotransplant tagállamba, de a többi szerv átültetése itthon történt meg. 
Az Eurotransplantból egy vese érkezett magyar betegek részére, és két élődonoros veseátültetés is volt így összesen 15 transzplantációt végeztek a héten. 
19 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten csak 1 új beteg került transzplantációs várólistára, de a mai napon 1365 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Elek képét mutatjuk meg Önöknek 13, illetve 14 évvel a vesetranszplantációi után.

Az ő példája is kitűnő bizonyíték arra, hogy a szervátültetés jó minőségű és aktívan megélt éveket, sőt évtizedeket ad a végstádiumú szervelégtelen betegeknek. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-11-06-i-adas-7/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 10:42-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.10.30. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 2 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A jelentett esetek közül 1 donáció megvalósult, mely során 2 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Minden szerv beültetése itthon történt meg. A másik szervkivétel szervezése még folyamatban van.
Az Eurotransplantból két vese és egy szív érkezett magyar betegek részére és 2 élődonoros veseátültetés is történt, így összesen 10 transzplantációt végeztek a héten. 
11 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 18 beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1378 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Szabina képét mutatjuk meg Önöknek 12 évvel a kombinált máj- és vesetranszplantáció után. 


Egyetlen elhunyt donor - szerveivel -  akár  hat ember életét is megmentheti, hosszú évekre, akár évtizedekre szóló túlélés reményével. Ezért fontos, hogy tájékozódás után hozzunk felelős döntést saját szerveink adományozásáról és döntésünket osszuk meg családtagjainkkal! Mi is adhatunk, mi is menthetünk életet!
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a http://www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-10-30-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 21:35-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.10.16. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A jelentett esetek közül 2 donáció megvalósult, ezek során 2 vese, 1 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 2 vese, 1 máj és 1 szív beültetése itthon, a tüdő beültetése pedig az Eurotransplant területén történt meg. Kettő szervkivételi riadó szervezése jelenleg is folyamatban van.
12 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 10 beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1382 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 4 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Ildikó képét mutatjuk meg Önöknek 5 évvel a májtranszplantáció után.

Az új típusú koronavírus járvány rendkívüli terhet ró a magyarországi intenzív osztályokra az életmentés szolgálatában. Ugyanakkor a várólistákon donorszervre váró betegek számára továbbra is a szervátültetés a legjobb, sok esetben az egyetlen lehetséges gyógymód. Az ő gyógyulásukat szem előtt tartva, a jelenlegi helyzetben is érkeznek jelentések potenciális szervdonorokról. Az intenzív osztályok orvosainak és ápolóinak áldozatos munkáját a szervre várók nevében is köszönjük! 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a http://www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-10-16-i-adas-5
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 36:49-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.10.09. 

Aktuális téma: Szervdonációs és transzplantációs Európa- és Világnap, Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 2 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról az elmúlt héten. A múlt heti bejelentkezésünkkor folyamatban lévő donációs riadóval együtt két esetben valósult meg a szervkivétel, egy donáció orvosszakmai okok meghiúsult.  2 vese, 2 máj, 1 szív, és 1 tüdő eltávolítása és magyarországi beültetése történt, ez összesen 6 életmentő szervátültetés. 
11 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.  13 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1379 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg kiemelt sürgősséggel szívre várakozik.
Ma a remény színével megvilágított Hősök tere képét mutatjuk be Önöknek.

Minden évben, így idén is októberben kerül megrendezésre a Szervdonációs és Transzplantációs Európa és Világnap, ennek egyik jelképe a zöld szín. Magyarországon október 3-án kerültek megrendezésre országszerte a megemlékezések. A képen az elhunyt szervdonoroknak tiszteletet adó családtagok, szervátültetettek, a szervdonációs- transzplantációs terület szakemberei láthatóak a fáklyás felvonuláson. A tiszteletadás mellett a nap célja a szervadományozás iránti figyelem felkeltése. Beszéljünk a szervadományozásról, és hozzuk meg személyes döntésünket! 
A témában további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-10-09-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 34:12-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020.10.02. 

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda a héten 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A jelentett esetek közül 3 donáció megvalósult, ezek során 6 vese és 3 máj eltávolítása történt. 2 vese és 1 máj beültetése itthon, további 2 vese és 1 máj beültetése pedig az Eurotransplant területén történt meg. A harmadik elhunyt donorból 2 vese és a máj itthoni beültetésének előkészítése épp most zajlik. 
12 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 11 beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon pontosan 1400 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.

Ma Pál képét mutatjuk meg Önöknek egy évvel a vesetranszplantáció után.

 

 

1400 végstádiumú szervelégtelenség miatt várólistán lévő betegre gondolva érdemes megemlíteni, hogy igen hosszú a várakozási idő, ez lehet akár 3 és fél év is. Ilyen hosszú várakozás után mindig új élet kezdődik, új születésnappal. Rájuk gondolva őket szolgáljuk, mi értük is dolgozunk! 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a http://www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-10-02-i-adas-6
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:24-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 09. 25.

Aktuális téma: Megemlékezés a szervdonorokról, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést egy magyarországi intenzív osztályról, amely megvalósult, a vesék transzplantációs célú eltávolítása történhetett meg. Mindkét szerv beültetése itthon történt, továbbá még 1 vesét és 1 májat fogadtunk magyar betegek részére az Eurotransplantból. 
5 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1395 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma az elhunyt szervdonorok emlékművének képét mutatjuk meg Önöknek. A kiskunfélegyházi Alsótemetőben található emlékhelyen szeptember 23-án tartott megemlékezésre az idei évben 5 új szervdonor neve került fel. Családtagjaik így tisztelegnek szervdonor hozzátartozójuk életmentő, nemes  cselekedete előtt. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-09-25-i-adas-6/ 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:40-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 09. 18.

Aktuális téma: Heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A jelentett esetek közül 3 donáció már megvalósult és egy további szervkivétel szervezése még folyamatban van. A szervkivételek során 6 vese, 2 szív és 2 máj eltávolítása történt, amelyek közül 6 vese, 1 szív és 2 máj hazánkban, 1 szív pedig külföldön került átültetésre. Mivel 1 élődonoros veseátültetés is történt az elmúlt héten és Eurotransplant tagállamokból 3 vesét fogadtunk, így összesen 13 életmentő szervátültetés történt Magyarországon az elmúlt héten.
20 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1401 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Csilla képét mutatjuk meg 1,5 évvel az életmentő szívátültetés után.

A 7 gyermekes édesanya életének megmentése is felhívja figyelmünket a szervadományozással kapcsolatos személyes döntésünk fontosságára. Az életmentő szervátültetésekhez szervet adományozó donorokra és donorszervekre van szükség. Mi is adhatunk, mi is menthetünk életet!
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-09-18-i-adas-8/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:13-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 09. 11.

Aktuális téma: Önálló magyar tüdőtranszplantációs program és heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda egy potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályról. A szervkivétel során két vese és egy szív eltávolítása történt. Egy vese itthon, a szív és a másik vese átültetése pedig más Eurotransplant tagállamban valósult meg. 
Tíz földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten hat új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1399 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük három beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Erzsébet képét mutatjuk meg két évvel az életmentő tüdőátültetés után.

Szeptember 8-tól teljesen önállóan működik a magyar tüdőtranszplantációs program, amelynek létrehozását és a működtetés feltételeinek kidolgozását az OVSZ koordinálta az Eurotransplanttal. Az önállósodás részeként létre kellett hozni a magyar tüdőtranszplantációs várólistát, vagyis kedd óta a magyar betegek már nem a bécsi centrum várólistáján szerepelnek. Ennek következtében az Eurotransplant közvetlenül Magyarországnak ajánlja fel a donortüdőket. Jelenleg 16 magyar beteg vár tüdőátültetésre. 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-09-11-i-adas-7/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 13:35-től tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 09. 04.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 szervkivétel során 4 vese, 2 máj, 2 tüdő, 1 szív, és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. 2 vese, 1 máj és 1 tüdő beültetése itthon történt, 1 szív és 1 tüdő átültetése pedig más Eurotransplant tagállamban valósult meg. 2 vese, 1 máj és a hasnyálmirigy beültetése orvostechnikai okokból nem történhetett meg. Magyar betegek részére 1 vesét fogadtunk külföldről, valamint 1 élődonoros veseátültetés is történt, így összesen 6 életmentő szervátültetést végeztek az elmúlt hét során. 
17 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 26 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1399 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Orsolya képét mutatjuk meg 2 évvel az életmentő májátültetés után. Az Ő példája is felhívja figyelmünket a szervadományozással kapcsolatos személyes döntésünk fontosságára. A szervátültetés életet ment, amelyhez azonban szerveket adományozó donorokra van szükség. Mi is adhatunk, mi is menthetünk életet. 

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak megújult honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-09-04-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 16:10-től tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 08. 28.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, ebből eddig két esetben megvalósult a donáció, egy szervkivétel szervezése pedig jelenleg is zajlik.  Elhunytból 2 vese, 2 máj eltávolítása történt meg. 1 vese és 1 máj beültetése itthon valósult meg, a másik vese és máj átültetése pedig az Eurotransplant tagországaiban történt.  Magyar betegek részére 1 vesét és 1 májat fogadtunk külföldről, valamint 2 élődonoros veseátültetést végeztek, így összesen 6 életmentő szervátültetést történt  a héten Magyarországon.  
Összesen 17 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donor szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1389 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre és 1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Zoltán képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 25 éve élhet teljesebb, jobb minőségű, a dialízis kötöttségeitől mentes életet új vesével. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-08-28-i-adas-4/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 13:12-től tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 08. 14. 

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.
A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, mindhárom donáció megvalósult.  Elhunytból 4 vese, 2 máj, 1 hasnyálmirigy, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. A vesék, a 2 máj és a hasnyálmirigy beültetése itthon történt, a szív és tüdő átültetése az Eurotransplant tagországaiban történt.  Magyar betegek részére 4 vesét fogadtunk külföldről, valamint 1 szív és egy kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés történt még külföldről érkező donorszerv felhasználásával.  
Összesen 20 földi és  2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1391 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre és 1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Zsuzsanna képét mutatjuk meg Önöknek, aki már 9 éve élhet teljesebb, jobb minőségű, a dialízis kötöttségeitől mentes életet új vesével. 
 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-08-14-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:17-től tekinthető meg.


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 08. 07. 

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, így a múlt heti bejelentkezésünkkor még folyamatban lévő donációval együtt összesen 5 szervkivétel valósulhatott meg az elmúlt 1 hétben.  Elhunytból 10 vese, 4 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. 7 vese, 4 máj, valamint a szív és a tüdő beültetése is itthon történt, 3 vesét az Eurotransplant tagországaiba küldtünk. Magyar beteg részére 1 vesét fogadtunk külföldről, valamint 2 élődonoros veseátültetés is történt a héten. 1 sürgősséggel szívre várakozó beteg részére pedig jelenleg zajlik a szerv beültetése, amelyet az Eurotransplantból fogadtunk/utazik haza az Eurotransplantból a szervkivevő orvoscsoport az életmentő szervvel.  
Összesen 26 földi, és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1398 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre és 1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma László képét mutatjuk meg Önöknek, mindössze 7 hónappal a májátültetés után, amely életmentő beavatkozásként a teljes, jó minőségű élet lehetőségét adja számára. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-08-07-i-adas-7/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 16:05-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 07. 31.

Aktuális téma: heti adatok, kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés

Egy múlt héten jelentett donor esetén a hét elején megvalósult a donáció, és az itt eltávolított 2 vese beültetése külföldön történt meg.
A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról a héten, amelyek közül 2 donáció már megvalósult, a harmadik szervkivételi műtét pedig éppen most zajlik. Az eltávolított szervek közül 2 vesét külföldre küldtünk, miközben mi 4 vesét és 2 szívet kaptunk külföldről magyar beteg szervátültetéséhez. Ezért 5 vese, 1 kombinált vese és hasnyálmirigy, 4 szív, 1 máj, vagyis összesen 12 szerv átültetése történt 11 betegnél elhunytból származó szervvel, továbbá egy élődonoros veseátültetés is történt.
Összesen 20 földi- és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1414 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 5-en szívre és 1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
A mai napon Laura képét mutatjuk meg Önöknek 7 évvel a kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés után, amely egy viszonylag ritkán végzett beavatkozás a szervátültetési típusok között. Mivel a két szerv átültetése felszabadítja a beteget a művese és inzulin kezelés kötöttségei alól is, a transzplantáció jelentősen javítja a beteg életminőségét.   

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-07-31-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:18-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 07. 24.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályról. 
Mindhárom esetben megvalósult a donáció, melynek során 4 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. 
A szív beültetése Magyarországon, 4 vese, 1 máj és a tüdő átültetése pedig külföldön valósult meg. 
Az Eurotransplantból 2 vese érkezett magyar recipiens részére.
Összesen 17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 6 beteg szívre, 
1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
A héten Julianna képét mutatjuk meg Önöknek, aki 2 éve, édesanyja felajánlásának köszönhetően élődonoros veseátültetésben részesült. 
Az élődonoros átültetések korai és késői eredményei jobbak, mint elhunyt donorból származó veseátültetés esetében. 
Ez a tény is hozzájárul ahhoz, hogy az élődonoros veseátültetések száma világszerte növekszik. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-07-24-i-adas-4/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 34:40-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 07. 10.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, két donáció megvalósult melyek során egy szív, egy tüdő és egy vese eltávolítása történt meg, a másik két donáció szervezése még folyamatban van. A két vese beültetése külföldön történt, a tüdő és a szív átültetése itthon valósult meg, továbbá két szívet fogadtunk az Eurotransplantból magyar betegek részére és
egy élődonoros veseátültetés is történt, így összesen 5 transzplantáció történt a héten hazánkban.
Összesen 18 földi- és két légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 29 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1422 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 5-en szívre és 1 beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
A mai napon Roland képét mutatjuk meg Önöknek, aki 6 éve élhet új tüdővel. Végstádiumú tüdőelégtelenség esetén a tüdőátültetés az egyetlen gyógymód, amely a betegek továbbélését, ezen túl jó életminőségét  biztosítja, mint Roland esetében is.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-07-10-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:34-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 07. 03.

Aktuális téma: köszönetnyilvánítás a hazai donorjelentő kórházaknak

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést egy magyarországi intenzív osztályról, azonban a szervkivétel során nem fertőző, átvihető betegség igazolódott, ezért a donáció sajnos meghiúsult. 
Ugyanakkor egy élődonoros veseátültetés történt, illetve egy vesét és egy szívet is fogadtunk az Eurotransplantból magyar betegek részére, vagyis 3 szervtranszplantáció történt az elmúlt héten itthon. 
Összesen 5 földi- és egy légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1404 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 6-an szívre és egy beteg tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.

Eddig minden héten egy szervátültetéssel megmentett honfitársunk képét mutattuk meg Önöknek, ma pedig az összes eddigi képpel szeretnénk kifejezni köszönetüket a magyar donorjelentő kórházak felé, hiszen minden szervátültetés a potenciális donorok felismerésével kezdődik. Az elmúlt hetekben postáztuk 50 intézménynek a most bemutatott képek egyikét, amelyeken egy-egy megmentett szervre váró és személyes üzenete olvasható. 

A szervátültetés életet ment! Erről olvashatnak honlapunkon is, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-07-03-i-adas-5/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:58-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 06. 26.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályról, a donáció megvalósult, 2 vese és a máj eltávolítása történt meg. A vesék beültetése Magyarországon, a máj átültetése külföldön valósult meg. Az Eurotransplantból egy vese érkezett magyar recipiens részére. 
Összesen 11 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 15 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1407 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 6-an szívre várakoznak kiemelt sürgősséggel.
A héten Mária képét mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve esett át szervátültetésen. A veseátültetés előtt a művese kezelés heti több órás kötöttséget jelent a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára, de még így sem tudja maradéktalanul pótolni a megbetegedett szerv valamennyi funkcióját. A veseátültetés a teljesebb élet lehetőségét adja. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-06-26-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 12:18-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 06. 19.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a jelentett esetek közül 3 donáció valósulhatott meg. 
Magyarországon elhunytból 5 vese, 2 máj, valamint 2 hasnyálmirigy, 1 szív és 1 tüdő eltávolítására volt lehetőség, és 1 éldonoros veseátültetés is történt. A szív beültetése külföldön, a többi szerv transzplantációja Magyarországon valósult meg, illetve jelenleg is zajlanak átültetések: egy tüdő, egy máj, és egy kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés. 
Összesen 18 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1409 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 5-en szívre várakoznak kiemelt sürgősséggel.
Ma Attila képét mutatjuk meg Önöknek, aki másfél éve élhet újra teljes életet a vesetranszplantációt követően. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-06-19-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 16:41-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 06. 12.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 donáció valósult meg. 
Magyarországon elhunytból 4 vese és 2 máj eltávolítása történt meg. Magyarországon 2 vese és 2 máj beültetése történt, valamint külföldön 1 vese került beültetésre. Eurotransplantból két vese és egy máj érkezett magyar betegek részére.
Összesen 1 légi és 11 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1413 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Luca képét mutatjuk meg Önöknek, aki 4 éve élhet újra teljes életet. A szervátültetés lehetőséget ad egy új, fájdalomtól és kötöttségektől mentes életre, melyben a recipiens csaknem úgy élhet, mint bárki más. 


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-06-12-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:00-tól tekinthető meg.


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 06. 05.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 4 donáció valósult meg. 
Magyarországon elhunytból 6 vese, 1 máj, 1 szív és 2 tüdő eltávolítása történt meg. Magyarországon 4 vese, 1 máj és 1 tüdő beültetése történt, valamint külföldre 2 vesét, 1 szívet és 1 tüdőt küldtünk. 
Összesen 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1411 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 májra, 3  szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.
Ma Klára képét mutatjuk meg Önöknek, aki 6 éve élhet új vesével. A szervátültetést követően a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek jelentősen jobb, szabadabb életminőséggel élhetnek, mintha művesekezlésben részesülnek. A veseátültetés segíti a korábbi, aktív  életmódjukhoz való visszatérést.

 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-06-05-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:56-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 05. 29. 

Aktuális téma: heti adatok, az OVSz Transzplantációs Igazgatóság biztonsági intézkedései az új típusú koronavírus járvány idején

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, valamennyi donáció megvalósult. 
Magyarországon elhunytból 8 vese, 5 máj, 2 szív és 3 tüdő eltávolítása történt meg. Magyarországon 7 vese, 5 máj és 2 tüdő beültetése történt, valamint külföldre 1 vesét, 2 szívet és 1 tüdőt küldtünk. 

Az Eurotransplantból 1 szív és 1 vese érkezett magyar betegek részére. 
Összesen 38 földi és 1 légiszállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.
A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 gyermek szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.

Ma Zoltán képét mutatjuk meg Önöknek, aki 2 éve részesülhetett a régóta várt, életmentő májátültetésben. 

Az új típusú koronavírus járvány okozta átmeneti csökkenést követően a szervdonációk száma ismét eléri a járvány előtti szintet. Az elmúlt napokban növekedett a jelentett donorok és megvalósult donációk száma, és egyre több transzplantáció történik Magyarországon is.
Ez azért fontos, mert a szervátültetés az egyetlen, vagy a legjobb gyógymód a várólistán levő végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére.
Mindemellett a szervátültetésre szoruló betegek védelme érdekében hozott szigorú biztonsági intézkedések a továbbiakban is érvényben maradnak. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-05-29-i-adas-3/#

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 39:29-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 05. 22. 

Aktuális téma: heti adatok, az OVSz Transzplantációs Igazgatóság biztonsági intézkedései az új típusú koronavírus járvány idején

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 donáció valósult meg, a másik 2 esetben orvosszakmai okok miatt nem történhetett donáció. 

Magyarországon elhunytból 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg, 6 szerv beültetése itthon történt. 

Az Eurotransplantból 2 vese érkezett magyar betegek részére. 

Összesen 12 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1434 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 5 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Ma Tamás képét mutatjuk meg Önöknek, aki a szervátültetésnek köszönhetően 5 éve élhet új vesével és versenyezhet, győzhet. A szervátültetés az életmentésen túl hozzásegíti a pácienseket hogy újra aktív, teljes életet élhessenek.  

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel új biztonsági intézkedéseket vezettünk be. Kötelező a szervkivételben résztvevő szakemberek, a donorok és a recipiensek koronavírus szűrése minden esetben, valamint a szervkivételi orvoscsoportok és minden szakdolgozó megfelelő védőöltözetben vesz részt a szervkivételi folyamatban, íly módon is minimalizálva a vírus terjedésének lehetőségét.

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-05-22-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 27:08-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 03. 06.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben megvalósult a szervkivétel. Elhunyt donorból 5 vese, 2 máj,   és 2 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 3 vese, 1 máj, és 1 szív, az Eurotransplantban 2 vese, 1 máj és 1 szív transzplantációja történt magyar donorszerv felhasználásával.  Külföldről 5 vese érkezett magyar betegek részére. 

33 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1403 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

7 beteg kiemelt sürgősséggel várakozik.

A héten Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki fél évvel ezelőtt esett át májtranszplantáción. Mária esete jó példája annak, hogy a szervátültetés után már rövid időn belül visszanyerhető a teljes élet.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-03-06-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:32-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 02. 28.

 Aktuális téma: heti adatok, Szervátültetetek XI. Téli Világjátéka

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósulhatott meg a szervkivétel,  és 1 szervdonációs folyamat szervezése pedig jelenleg is zajlik.   Elhunyt donorból 10 vese, 4 máj, 2 szív, 2 tüdő és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. Magyarországon 4 vese, 1 máj, 1 szív, 1 tüdő és 1 hasnyálmirigy átültetésre került sor, valamint két vese és egy máj transzplantációja jelenleg is folyamatban van. 1 vese beültetése orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg. Az Eurotransplantban 3 vese, 1 szív, 1 máj és 1 tüdő beültetése történt meg magyar donorszerv felhasználásával. Egy magyarországi donortüdő beültetése pedig szintén jelenleg zajlik külföldön. Az Eurotransplantból 1 vesét fogadtunk.   31 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon  összesen 1412 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 5 beteg kiemelt sürgősségel szívre, 1 beteg szintén sürgősséggel májra várakozik.

A héten a magyar szervátültetett válogatott fotóját mutatjuk be Önöknek, akik a napokban a Szervátültetettek Téli Világjátékán vesznek részt Kanadában, amely idén 11. alkalommal kerül megrendezésre. Hazánkat 7 szervátültetett versenyző képviseli a világjátékon, 8 téli sportágban. A mai versenynapig már összesen 7 érmet szereztek sportolóink, így a nemzetek összesített versenyében a 6. helyen állnak.

A további versenyszámokban való szerepléshez is sok sikert kívánunk! 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-02-28-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 21:10-től tekinthető meg.

 


 Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 02. 21.

 Aktuális téma: heti adatok, élődonoros szervadományozás

A Szervkoordinációs Iroda 2 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és mind 2 esetben megvalósult a szervkivétel. Elhunyt donorból 4 vese és 1 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 5 vese és 1 máj átültetésre került sor, mert 1 vesét és 1 májat kaptunk külföldről a 4 magyar vese mellé , a szívet pedig mi küldtük külföldre egy külföldi átültetéshez.

11 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon  összesen 1415 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

6 beteg kiemelt sürgősségi listán várakozik.

A héten Attila fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 3 és fél éve esett át vesetranszplantáción. Attila várakozási ideje átlagos, hiszen ma 3-3,5 évet kell várni egy elhunyt donorból származó vesére. Ezzel ugyan nem állunk rosszul Európában, mégis nagyon hosszú a várakozás. Ez is felhívja a figyelmünket az élődonoros vese adományozás jelentőségére, hiszen vesét akár most is, ma is adhatunk, családtagjaink vagy akár barátaink részére ha van közöttük olyan aki veseátültetésre alkalmas és végstádiumú veseelégtelen beteg. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-02-21-i-adas-4/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:14-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 02. 14. 

Aktuális téma: heti adatok, májátültetés

Az elmúlt héten jóval több szervátültetés történt Magyarországon mint amire gondolhatnánk a donorszám alapján, hiszen sok szerv érkezett a Eurotransplanton keresztül külföldről magyar beteg részére.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést és végül egy donáció tudott megvalósulni, a másik két esetben nem voltak alkalmasak a szervek orvosszakmai szempontból. 

Az egy elhunyt donorból 2 vese és 1 tüdő eltávolítása történt, mindhárom szerv beültetése Magyarországon történt meg. 

Az Eurotransplantból 7 vese és 1 máj érkezett magyar betegek részére, továbbá 1 élődonoros veseátültetés is történt a héten. 

Összesen 12 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

Ma Erzsébet fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki a szervátültetésnek köszönhetően 1 éve élhet új májjal. Végstádiumú májelégtelenség esetén jelenleg a májátültetés jelenti az egyetlen gyógymódot, mint Erzsébet esetében is. A szervátültetés az életmentésen túl hozzásegíti a pácienseket hogy újra aktív, teljes életet élhessenek.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-02-14-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:36-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 02. 07. 

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 2 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 donáció valósult meg, a szervek beültetése azonban orvosszakmai okok miatt nem történhetett meg.   

Az Eurotransplantból 4 vese érkezett magyar betegek részére. 

Összesen 6 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1418 honfitársunk várakozik várólistákon, közülük 6-an kiemelt sürgősséggel. 

Mai napon Barnabás képét mutatjuk meg Önöknek, aki 15 éve él új vesével. Barnabás esete is azt mutatja, hogy a veseátültetés valóban hosszútávú gyógymódot jelenthet végstádiumú szervelégtelenség esetén, hozzásegítve a pácienseket a teljes élethez. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-02-07-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:11-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 31. 

Aktuális téma: heti adatok, gyermek-szívátültetés 

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és eddig 3 donáció valósult meg a negyedik pedig éppen most zajlik. 

Eddig 6 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Az eltávolított szervek közül 2 vese kivételével minden Magyarországon került beültetésre. 2 vesét külföldre küldtünk és a hét során kaptunk másik 3 vesét továbbá 1 májat és 1 szívet magyar beteg átültetéséhez külföldről. 

Összesen 2 légi és 17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 16 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk várakozik várólistákon, közülük 4-en kiemelt sürgősséggel. 

Mai napon Vivien képét mutatjuk meg Önöknek, aki gyermekként esett át szervátültetésen. Magyarországon önálló gyermekszív transzplantációs program 2007 óta működik a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Itt történik a gyermekátültetések mellett azon felnőtt betegek átültetése is, akik veleszületett szívfejlődési rendellenességgel születtek. A tavalyi évben, a program történetében rekord számú, 8 szívátültetés történt, köztük 7 beteg pedig gyermek, akik így új reményt és lehetőséget kaptak, hogy folytassák útjukat a felnőtt élet felé. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-01-31-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:02-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 24. 

Aktuális téma: heti adatok, májátültetés Magyarországon

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és végül 4 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból 7 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 6 vese, 2 máj és 1 szív beültetése történt meg, valamint 1 élődonoros veseátültetésre is sor került. 

Az Eurotransplantba 1 vesét, 1 májat és 1 tüdőt küldtünk, miközben 1 vese érkezett magyar beteg részére.  

24 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3-an szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.

A héten Erzsébet fotóját mutatjuk meg Önöknek 1 évvel az életmentő májátültetés után, tervekkel egy új élet reményében. Az első májátültetést hazánkban Perner Ferenc professzor úr végezte 1995. január 5-én, vagyis 25 évvel ezelőtt. Azóta több mint 1000 májátültetés volt hazánkban, jelentősen csökkent műtéti idő, a beadott vérkészítmények mennyisége, a műtét utáni intenzív osztályon töltött napok száma. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 17. 

Aktuális téma: heti adatok, feltételezett beleegyezés elve Magyarországon

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és a jelentett esetek közül 2 donáció tudott megvalósulni. Elhunyt donorból 4 vese, 2 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. Magyarországon az eltávolított szervek közül 2 vese és 2 szív beültetése valósulhatott meg, valamint egy élődonoros veseátültetésre is sor került. 

Összesen 1 légi és 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1436 honfitársunk vár szervátültetésre.

Ha a kétszer is vesetranszplantált Zoltán fotóját megnézzük, akkor felmerül bennünk a kérdés: én hogyan segíthetek? 

Leginkább úgy, hogy példát mutatok azzal, hogy döntést hozok saját szerveim halálom utáni sorsáról, mert a szervadományozás az önrendelkezéshez való jogunk gyakorlásával kezdődik. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmeznünk, de az adományozó többségnek is van dolga: ma meg tudjuk osztani családtagjainkkal a végakaratunkat és akkor egy nem várt, tragikus pillanatban őket is támogatjuk, mert a visszaemlékezés felszabadít, amikor képviselni tudják végakaratunkat.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-01-17-i-adas-4/ 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 20:54-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 03. 

Aktuális téma: 2019. évi szervdonációs és transzplantációs adatok

2019-ben  252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés a Szervkoordinációs Irodába, és 180 esetben valósult meg szervkivétel. Agyhalottból 543, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, 71 szerv külföldről érkezett magyar beteg részére.

1077 földi és 49 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

Összesen 610 új beteg került transzplantációs várólistára, így 2019. december 31-én összesen 1435-en szerepeltek transzplantációs várólistákon. Sürgősségi várólistára 49 beteget regisztráltak a centrumok. Közülük 12-en magyarországi, 21 beteg külföldi donorszerv által részesült életmentő szervátültetésben, 5 beteg pedig az év utolsó napján is sürgősségi listán várakozott. 

Ma a tavaly már bemutatott összes szervátültetettről készült fotómontázst látják. Ezzel szeretnénk tiszteletünket kifejezni minden elhunyt szervdonor és hozzátartozója felé, és köszönetet mondani azoknak az élődonoroknak, akik szervadományozás által adták másnak az új élet reményét!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-01-03-i-adas-6/

A bejelentkezés 13:00-tól tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 20.

Aktuális téma: heti adatok, retranszplantáció

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 10 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, illetve az előző bejelentkezésünkkor 2 korábban jelentett riadó szervezése még folyamatban volt. Összesen 10 donáció valósult meg a héten. Elhunyt donorból 16 vese, 

1 hasnyálmirigy, 6 máj, 5 szív és 3 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 6 vese, 1 hasnyálmirigy, 1 máj és 4 szív beültetése történt meg. Külföldre pedig 9 vesét, 4 májat, 1 szívet és 3 tüdőt küldtünk. Az Eurotransplant régiójából 1 donorszív érkezett kiemelt sürgősséggel váró beteg részére.

44 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1436 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

5 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

A héten Irén fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki kétszeres vesetranszplantált.  Ahogy egyre több szervátültetett él köztünk, egyre nagyobb a korábban már szervátültetésen átesettek újbóli átültetési igénye. Ebben az évben 3 újbóli életmentő májtranszplantációra volt szükség, retranszplantáció, újbóli átültetés keretei között.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-12-20-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:38-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 13.

Aktuális téma: heti adatok, csontvelő-átültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, melyekből 2 donáció megvalósult, 1 riadó szervezése pedig jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból 4 vese, 1 máj és 2 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 2 vese, valamint 2 szív beültetése történt meg. Az Eurotransplant régiójába 1 májat és 2 vesét küldtünk, melyeknek beültetése jelenleg zajlik. Külföldről akut beteg részére 1 szív érkezett.

16 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 27 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

A héten Attila fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 8 éve esett át csontvelő-átültetésen. A szervátültetések mellett Magyarországon is végeznek csontvelő-átültetést, ami számos vérképzőszervi betegség esetében az egyetlen rendelkezésre álló gyógymód. A mai napon hazánkban összesen 10 gyermeknek és 83 felnőtt betegnek keresünk megfelelő donort nemzetközi adatbázisokból. A Magyar Őssejtdonor Regiszterben jelenleg 7094 donort tartanak nyilván. 2019-ben eddig 12 gyermeknél és 41 felnőttnél történt meg a sikeres keresést követő őssejt-átültetés. 

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-12-13-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:50-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 06.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetési várólisták

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, valamennyi esetben megvalósult a szervkivétel. Elhunyt donorból 7 vese, 2 máj, 4 szív és 2 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 7 vese, 1 máj, 3 szív, valamint 1 tüdő beültetése történt meg. Az Eurotransplant régiójában 1 májat, 1 szívet és 1 tüdőt ültettek be magyar donorszerv felhasználásával. 25 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1405 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Ma Andrea fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 5 éve élhet új vesével, korábban ő is ún. transzplantációs várólistán regisztrálva várta az új szervet. A szervátültetési várólistán várakozókkal kapcsolatban kiemelendő, hogy aktuális állapotuk alapján történjen meg számukra a legmegfelelőbb szerv elfogadása, elengedhetetlen a betegek széleskörű és rendszeres orvosi kivizsgálása és kontrollvizsgálata. Ez Andrea esetében is így történt a szervátültetés elérkeztéig, amelyet követően szintén rendszeres orvosi felügyelet, utógondozás biztosítja a szervátültetésen átesett betegek jóllétét.  Ma több, mint 5000 szervátültetett él Magyarországon. A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

 https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-12-06-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:10-től tekinthető meg.


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.11.22.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 6 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból 9 vese,  3 máj,  és 2 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 8 vese,  2 máj,  és 2 szív beültetése történt meg, valamint 1 élődonoros veseátültetésre is sor került. Az Eurotransplant régiójában 1 vesét és 1 májat ültettek be. Külföldről akut betegek részére 1 szív és 1 máj érkezett. 

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1415 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.   

A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki kétszer esett át veseátültetésen. Hozzá hasonlóan, a recipiensek második születésnapként élik meg a szervátültetést, mely egy új élet lehetőségét nyújtja számukra, és teljesen megváltoztatja életszemléletüket.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-11-22-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 11:20-tól tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.11.15.

Aktuális téma: heti adatok, szívátültetés

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel, 1 szervezés pedig jelenleg is zajlik. Elhunyt donorból 4 vese, 2 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 1 vese és 1 máj beültetése történt meg, valamint 1 élődonoros veseátültetésre is sor került. Az Eurotransplant régiójában 3 vesét, 1 májat, 2 szívet és 1 tüdőt ültettek be. Külföldről 1 vese, valamint sürgősséggel várakozó betegek részére 1 szív és 1 máj érkezett. 

24 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1409 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 szívre és 1 tüdőre várakozó beteg van sürgősségi várólistán.   

A héten Szerén fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 évvel ezelőtt esett át az életmentő szívátültetésen. A tavalyi évben összesen 62 szívátültetés történt itthon. A szívelégtelen betegeknél az egyetlen esély életük megmentéséhez a szervátültetés. Az átültetést követően életmódjuk is megváltozik, mind higiénés, mind táplálkozási szokásaik. Ennek köszönhetően azonban teljes életet élhetnek, és lehetőséget kapnak, ahogyan Szerén fotója is mutatja, hogy részese lehetett gyermekei felnőtté válásának. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-11-15-i-adas-3/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 38:20-tól tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.31.

Aktuális téma: heti adatok

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

 

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik. Elhunyt donorból 2 vese és 1 máj eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, a májat az Eurotransplant régiójában ültették be.

 

Külföldről 1 májat és 1 vesét fogadtunk, mindkét szerv ugyanazon recipiensnek került beültetésre, továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt. 

 

6 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1404 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel hárman szívre, ketten tüdőre várakoznak. 

 

A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 4 évvel ezelőtt esett át veseátültetésen. 

 

Visszatérve a korábban elhangzottakra, a héten történt kombinált vese - máj átültetés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy bizonyos esetekben indokolt több szerv együttes átültetése. A tavalyi évben 1 szív-vese és 5 hasnyálmirigy-vese átültetés történt Magyarországon, jelenleg 54-en várakoznak kombinált szervbeültetésre.

 

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-31-i-adas-6

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:10-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.25.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból 2 vese, 1 máj és 1 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 1 máj beültetése valósult meg, valamint egy élődonoros veseátültetés történt, 2 vesét és 1 tüdőt az Eurotransplant régióba küldtünk külföldi betegek részére. Az egyik vese átültetésére orvosszakmai okok miatt végül nem kerülhetett sor.  14 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1403 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel. 

A héten Ilona fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 3. veseátültetése után élhet újra szabad, teljes életet. Általában vese esetében, de életmentő szerveknél is előfordulhat az újabb transzplantáció igénye, amikor egy már korábban szervátültetésen átesett beteg ismét új szervre szorul. Magyarországon is van jelenleg olyan beteg, aki már a 4. veseátültetésére várakozik.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-25-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 27:23-től tekinthető meg. 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.18.

Aktuális téma: heti adatok, Pro Vita Díj

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 szervezés jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból összesen 12 szerv eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, 4 vese, 2 máj, 2 tüdő és 1 szív átültetése Magyarországon, 2 vese és 1 máj átültetése külföldön valósult meg.  Továbbá, 2 élődonoros veseátültetés történt a héten. 27 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1412 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.

A héten azon élődonorokat mutatjuk be Önöknek, akik a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapon az egészségügyért felelős szaktárca részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pro Vita díját kapták, életmentő szervadományozásuk elismeréseként. Az élődonoros szervátültetés hazánkban elsősorban veseátültetés szüksége esetén jön szóba. Ma már mind a négy hazai vesetranszplantációs központban elérhető a beavatkozás. Az élődonoros szervátültetés jogi-, etikai- és szakmai feltételrendszere garantálja az élődonorok részére a szervadományozás biztonságát és egészségük megőrzését. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-18-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 14:50-től tekinthető meg. 

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.11.

Aktuális téma: heti adatok, Szervdonációs és Transzplantációs Világnap

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, végül 3 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból 4 vese és 1 máj eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, mind az 5 szerv Magyarországon került beültetésre.

17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre, 3 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel. 

A héten rendhagyó módon nem egy szervátültetett recipiens, hanem egy édesanya, Csikósné Kiss Irma fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 32 éves fiát veszítette el néhány évvel ezelőtt. Irma elhunyt fia, szervei adományozásával több ember számára is az új élet lehetőségét adta a tragikus helyzetben. 

Minden évben október második szombatján, így holnap is, a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapon az új élet ünneplése mellett az azt adományozó szervdonorokra emlékezünk. A világnapon 19 órától fáklyás, tiszteletadó sétára várjuk Önöket Budapesten a Vajdahunyad Várához.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-11-i-adas-6/

 A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 9:45-től tekinthető meg. 

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.04.

Aktuális téma: heti adatok

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, további két szervdonációs riadó szervezése folyamatban volt az előző bejelentkezésünkkor. Tekintettel arra, hogy 1 meghiúsult esetünk volt, összesen 7 donáció valósulhatott meg. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 14 vese, 6 máj 5 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Itthon 13 vese, 4 máj és 5 szív átültetése valósulhatott meg. Külföldön 1 vese, 4 máj és 1 tüdő beültetése történt meg magyar donorszervek felhasználásával.

Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.
A donorszervek és orvoscsoportok szállításához 1 légi és 37 földi szállítást vettünk igénybe.

A héten 17 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1420 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy beteg szívre, négy pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Egyes betegség típusokban egyszerre több szerv kombinált átültetése jelentheti a gyógymódot, mint Szabina esetében is. Szabina fotóját korábban már bemutattuk Önöknek, most azért szerepel ismét bejelentkezésünkben, mert kombinált vese- és májátültetése után a XXII. Szervátültetettek Világjátékán a legeredményesebb női sportolóként gratulálhatunk neki.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A heti bejelentkezés 25:12-től nézhető meg az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-04-i-adas-7/

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.27.

Aktuális téma: heti adatok, vesetraszplantáció

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 8 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 4 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 6 vese, 2 máj 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Itthon 4 vese, 1 máj, 2 szív és 1 tüdő átültetése valósulhatott meg. Külföldön 2 vese és 1 máj beültetése történt meg magyar donorszervek felhasználásával.

A donorszervek és orvoscsoportok szállításához 29 földi szállítást vettünk igénybe. 

A héten 15 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1425 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy beteg szívre, három pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Ma Tamás fotóját mutatjuk be Önöknek, aki veseátültetése után 2 aranyéremmel és 2 világcsúccsal a legeredményesebb magyar sportoló lett a XXII. Szervátültetettek Világjátékán. A veseátültetés a transzplantálható szervek tekintetében a leggyakoribb beavatkozási típus. Magyarországon 2018 december 31-én 6915 beteg részesült rendszeresen művese kezelésben. Vese várólistán ugyanezen időpontban 818-an várakoztak, míg 2018-ban összesen 335 veseátültetés történt. A vese várólistán átlagosan 3,36 évet várnak a betegek az életmentő szervátültetésre. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-27-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:46-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.20.

Aktuális téma: heti adatok, ezredik májátültetés Magyarországon

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 2 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt. Itthon 2 vese és 2 máj, továbbá 1 élődonoros veseátültetés valósulhatott meg. Külföldön 2 vese és 1 szív beültetése történt meg magyar donorszerv felhasználásával.

Az Eurotransplant-ból 1 máj és 1 szív érkezett, mindkét esetben sürgősséggel várakozó betegek részére. 

18 földi és 3 légiszállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel hárman tüdőre, ketten szívre várakoznak.

Ma Tímea fotóját mutatjuk be Önöknek, aki kisgyermekkorában esett át májátültetésen. A transzplantációnak köszönhetően a közelmúltban a legfiatalabb és legeredményesebb sportolóként vehetett részt a transzplantáltak világjátékán. Magyarországon a budapesti Semmelweis Egyetemen végeznek májátültetést 1995 óta, ahol a napokban végezték el az ezredik ilyen műtétet. A számadatok is mutatják, hogy a szervátültetés ma már nem tekintendő ritka beavatkozásnak, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek azonban az egyetlen kezelési módot jelenti, mint Tímea esetében is.

 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-20-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:40-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.13.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetés és sport

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Irodának jelentett esetek közül 3 elhunyt donorból történt szervkivétel az elmúlt héten. 

Transzplantációs céllal 5 vese, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítására volt lehetőség. 

5 vese átültetése itthon, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése pedig külföldön történhetett meg a magyar donorszervekkel.

Az Eurotransplant-ból 2 vese, 1 máj és 1 tüdő is érkezett magyar beteg részére.

28 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

15 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt héten, így a mai napon összesen 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel négyen tüdőre, hárman pedig szívre várakoznak. 

A mai napon Réka fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki a Magyar Szervátültetett Válogatott atlétika csapatának legfiatalabb sportolója.  Réka gyermekkorban esett át veseátültetésen, amely lehetővé tette, hogy ma fiatal kortársaihoz hasonló, teljes életet éljen. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-13-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:17-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.06

Aktuális téma: sürgősségi szervátültetések, heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 12 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, eddig 8 esetben valósult meg szervkivétel. Két meghiúsult eset mellett 2 donáció szervezése jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 14 vese, 5 máj, 4 szív , 1 tüdő és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. Ezt követően 9 vese, 3 máj , 3 szív és a hasnyálmirigy átültetése itthon történt, külföldön pedig 5 vese , 2 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése történhetett meg magyar donorszervekkel.

Az Eurotransplant-ból 1 máj érkezett magyar beteg részére, aki sürgősségi várólistán várakozott az életmentő szervátültetésre.

Összesen 37 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

13 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt héten, így a mai napon összesen 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel négyen tüdőre, ketten pedig szívre várakoznak. kép be 

A mai napon Miklós fotóját mutatjuk meg Önöknek 18 évvel a májátültetése után. A májtranszplantációra várakozóknál is előfordul, hogy állapotukban olyan hirtelen rosszabbodás lép fel, ami indokolja a sürgősségi várólistára helyezést. Számukra rendkívül rövid időn belül, néhány nap alatt kell alkalmas donorszervet találni. Ezt teszi lehetővé hazánk Eurotransplant tagsága, melynek köszönhetően 8 országból érkezhet és érkezik is időben szervfelajánlás a sürgősséggel szervre váróknak. kép ki  

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-06-i-adas-5/

 A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 28:42-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.30.

Aktuális téma: heti adatok, magyar szervátültetett sportolók XXII. világjátékán elért eredmények

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg. Ezt követően 4 vese, 2 máj és 1 szív átültetése történt itthon. Külföldre a héten nem küldtünk szervet.

Az Eurotransplant-ból 2 vese érkezett magyar beteg részére, továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt.

10 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

20 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt egy hétben, így a mai napon összesen 1418 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel négyen tüdőre, ketten szívre várakoznak, 1 gyermek sürgősséggel májra várakozik. 

A héten ismét a Magyar Szervátültetett Sportolók Válogatottjának fotóját mutatjuk be Önöknek. A 60 ország részvételével megrendezett Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastle-ben. Európai országként egyedül csak a házigazda, Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve.

11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst-, és 33 bronzérmet szereztek. Két világcsúcs is született diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.

A magyar csapat kiemelkedő  teljesítményhez ezúton is gratulálunk! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-30-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:04-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.23.

Aktuális téma: várakozási idők szervtranszplantációs várólistákon, heti adatok 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 5 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 10 vese, 5 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Ezt követően 6 vese, 4 máj és 2 szív átültetése itthon történt, külföldön pedig 2 vese, 1 máj és 1 tüdő beültetése történhetett meg.

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett magyar beteg részére.

22 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

Miközben Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek 19 évvel a májátültetése után, engedjenek meg egy gondolatot a transzplantációs várólistákról, ahol az átlagos várakozási idők szervtípusonként ugyan különböznek, de a várakozók számára hosszú a várakozást megélni. Vesére több mint 3 évet, hasnyálmirigyre 2 évet, májra és szívre 1-1 évet és tüdőre kb. fél évet kell várni ma Magyarországon. 

A mai napon összesen 1410 honfitársunk vár szervátültetésre. 

Ezért fontos, hogy mindannyian időben döntést hozzunk szerveink halálunk utáni sorsáról annak tudatában, hogy tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-23-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:13-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.16.

Aktuális téma: magyar szervátültetett sportolók 22. világjátéka, eskütétel, heti adatok 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció szervezése még folyamatban volt, így 3 donáció valósult meg. 2 szervkivétel szervezése pedig jelenleg zajlik. 

Magyar elhunyt donorból 4 vese, 1 máj és 1 szív átültetés, élődonorból pedig 1 veseátültetés történt itthon.

Az Eurotransplant-ból 1 szív és 1 tüdő érkezett magyar beteg részére. Külföldön 2 máj és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel.

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 2 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, egy beteg pedig sürgősséggel szívre várakozik.

A héten a szervátültetett válogatott fotóját mutatjuk be Önöknek, annak kapcsán, hogy holnaptól kerül megrendezésre a szervátültetett sportolók Világjátéka Newcastle-ben,  22. alkalommal. A magyar válogatott idén 51 felnőtt és 3 junior sportolóval, 11 sportágban vesz részt az eseményen. Először 1987-ben képviselték hazánkat a játékokon. A csapat célja, hogy idén is az első öt között végezzen az éremtáblázaton. Az eredményekről  természetesen mi is beszámolunk majd Önöknek, és ezúton is sok sikert kívánunk a válogatott minden tagjának! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-16-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:29-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.09.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 4 esetben valósult meg a szervkivétel, 1 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik.  5  vese, 3   máj, 3 tüdő és 1 szív eltávolítása történt meg.  2 máj, és 1 tüdő átültetése itthon valósult meg, 5 vesét, 2 tüdőt, 1 májat és egy szívet  az Eurotransplantba küldtünk.

21 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1429 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, ketten sürgősséggel szívre várakoznak. 

A héten Hajnalka fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki a vesetranszplantáció által két alkalommal is esélyt kaphatott az új,  és teljesebb életre.

   

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-09-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:58-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.02.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetés minden életkorban

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 3 esetben valósult meg a szervkivétel: 5 vese, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. 1 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő átültetése itthon történt meg, 2 vese még beültetésre vár további 2 vesét és 1 májat az Eurotransplantba küldtünk. Külföldről 1 májat, valamint 1 sürgősséggel várakozó beteg részére tüdőt fogadtunk. 

22 földi és 2 légiszállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1433 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, 1 kisgyermek pedig szívre. 

A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, 4 évvel veseátültetése után, amely végstádiumú veseelégtelenség esetén minden életkorban hozzásegíti a pácienseket a teljes élethez.  

 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-02-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 29:26-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.26.

Aktuális téma: sportolás transzplantáció után, heti adatok

Ma reggel az elmúlt egy héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 4 esetben megvalósult a szervkivétel, egy szervezése pedig folyamatban van.  

Elhunyt donorból 4 vese, 4 máj és 1 szív eltávolítása történt meg. Magyar donorból 2 vese, 3 máj és 1 szív átültetése itthon történt, külföldről pedig 1 szív érkezett magyar akut beteg részére. Az Eurotransplantban 1 máj átültetése valósulhatott meg magyar donorszerv felhasználásával. 

19 földi és 1 légiszállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1433 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük négyen sürgősséggel tüdőre várakoznak. 

A héten Edit fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 17 évvel veseátültetése után újra sportolhat. A rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul a szervátültetettek életminőségének javulásához és családjának is újra aktív tagja lehet.  

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 31:12-től tekinthető meg.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-26-i-adas-6/#

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.17.

Aktuális téma: májátültetés, heti adatok

Ma reggel az elmúlt egy hétben történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs  Iroda az  elmúlt héten négy potenciális donorról kapott értesítést  magyarországi intenzív osztályokról. 3 esetben valósult meg a szervkivétel , 1 szervdonációs riadó szervezése jelenleg is folyamatban van.  Elhunyt donorból  4 vese, 2 máj, 2 szív,1 tüdő kivétele történt meg. 

Magyar donorból 3 vese,1 szív, 1 máj és 1 tüdő átültetése történt itthon, külföldről 1 vese érkezett magyar beteg részére.

Az Eurotransplantban 1 vese, 1 máj és 1 szív átültetése valósulhatott meg magyar donorszerv felhasználásával. 

17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 24 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1436 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg sürgősséggel szívre, négyen pedig tüdőre várakoznak.

A héten László  fotóját mutatjuk meg Önöknek 5 évvel az életmentő  májátültetés után.

A donormájak 28%-a külföldről érkezik magyar betegek részére  a több mint 5 éve zajló Eurotransplant  együttműködésnek köszönhetően,  és ez jelentősen javítja a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek túlélési esélyeit.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-17-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 30:13-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.10.

Aktuális téma: élődonoros vesetranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, ebből 2 esetben történt szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik. 

Magyar donorból 1 máj átültetés történt, 2 vese átültetése pedig  folyamatban van. 

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett és került beültetésre. 

10 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 1 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, köztük 1 beteg sürgősséggel szívre, öten pedig tüdőre várakoznak.

A héten Róbert fotóját mutatjuk meg Önöknek 3,5 évvel a veseátültetése után.

Magyarországon négy egyetemi városban működik vesetranszplantációs program, és mind a négy centrumban elérhető az élődonoros vesetranszplantáció is. Az elmúlt 5 évben átlagosan évi 300 veseátültetés valósult meg elhunyt donortól származó vesével, továbbá a vesetranszplantációk közel 10%-a történt élődonortól kapott vesével. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-10-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:58-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.05.

Aktuális téma: tüdőtranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és mind az 5 esetben történt szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal így 8 vese, 5 máj, 3 szív és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. 

Ezt követően 4 vese, 1 szív és 1 kombinált vese- hasnyálmirigy beültetés történt itthon, külföldön pedig 3 vese, 5 máj és 2 szív átültetése történhetett meg.

28 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1427 honfitársunk vár szervátültetésre, köztük 18-an donortüdőre várnak.  

A héten Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek 14 évvel a tüdőátültetése után, akit még a hazai tüdőtranszplantációs program indulása előtt Bécsben operáltak. A 2015 végén indult hazai programban, vagyis az elmúlt 3 és fél évben összesen 70 életmentő tüdőátültetés volt Magyarországon.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-05-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:05-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.28.

Aktuális téma: szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári tábora, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 3 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 3 máj és 2 tüdő eltávolítása történt. 4 vese, 1 máj és 1 élődonoros vesebeültetés történt itthon, külföldön pedig 1 tüdő és 1 máj beültetése történhetett meg.

20 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 19 gyermek. 

A héten kerül megrendezésre a Transzplantációs Alapítvány szervezésében, a szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári tábora Balatonszemesen, több, mint 200 fő részvételével. A tábor célja a szervátültetett gyermekek és családjaik testi-lelki rehabilitációja. A szervezők fontosnak tartják, hogy az érintett családok minél előbb felismerjék, hogy gyerekeik, a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően, újra teljes értékű életet élhetnek. A tábori sorstársközösség és mai képünk is megmutatja, hogy nincsenek egyedül történetükkel. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-28-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 9:24-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.21.

Aktuális téma: vese transplantációs programok, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és eddig 5 esetben valósult meg szervkivétel, 1 szervdonációs riadó szervezése pedig még zajlik. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 8 vese, 2 máj és 4 szív eltávolítása történt. 1 vese, 1 máj, 4 szív és 1 élődonoros vesebeültetés történt itthon, egy donormáj beültetése éppen zajlik.

Az Eurotransplant-ból 1 donormáj érkezett magyar gyermek recipiens részére.

30 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1425 honfitársunk vár szervátültetésre. 

A mai napon Ágnes fotóját mutatjuk meg Önöknek 21 évvel a veseátültetése után. Magyarországon a négy egyetemi városban végeznek életminőség javító veseátültetést. Az átültetéssel a betegek élete megváltozik, hiszen ezt követően nem kell hetente háromszor több órát igénylő vesepótló kezelésre járniuk. És ahogy Ágnes példája is mutatja, esélyt kapnak a teljes életre, ahogyan Ő is, aki felnevelhette gyermekét. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-21-i-adas-11/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 16:43-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.07.

Aktuális téma: májtranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel, 3 eset meghiúsult.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 2 vese, 2 máj, és 1 szív eltávolítása történt. 2 vese, 1 máj és a szív beültetése megtörtént itthon, 1 máj pedig külföldre került.

Az Eurotransplant-ból 1 donorvese érkezett magyar beteg átültetéséhez.

20 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1411 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel ketten szívre, hárman pedig tüdőre várakoznak. 

A mai napon József fotóját mutatjuk meg Önöknek három és fél évvel az életmentő májátültetés után. A Semmelweis Egyetemen 1995 óta működő májtranszplantációs program keretei között tavaly 80 átültetés történt, köztük 4 alkalommal akut beteg életét mentette meg a donormáj 2 napon belül. 81 új beteg került várólistára és a transzplantált betegek átlagosan 10 hónapon belül kaptak májat és új esélyt az életre, ahogy József is. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-07-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 09:20-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.31.

Aktuális téma: szervadományozásról szóló személyes döntés, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 eset meghiúsult, 1 riadó szervezése pedig most is zajlik.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 3 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 2 vese, a máj és a tüdő beültetése megtörtént itthon, 1 vese még beültetésre vár, a szív pedig külföldre került.

Az Eurotransplant-ból 1 donormáj érkezett magyar beteg életmentő átültetéséhez.

19 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1418 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre, hárman pedig tüdőre várakoznak. 

A mai napon László fotóját mutatjuk meg Önöknek 11 évvel a veseátültetés után. Egy transzplantációval megmentett embert látva mindig felmerül a kérdés: Én hogyan segíthetek? Mindannyian segíthetünk! Leginkább azzal, hogy saját szerveim halálom utáni adományozásáról döntök ma az önrendelkezéshez való jogommal élve, és a gyakrabban előforduló adományozási szándékomat fontos elmondanom családtagjaimnak, míg tiltakozásunkat írásban is meg kell erősítenünk, ha így döntenénk. Ha ez a döntés mások életének megmentését befolyásolja, akkor ez a döntés nem egy lehetőség, hanem az én személyes felelősségem. Mindannyiunké! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-31-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:50-tól tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.24.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mivel a múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció szervezése épp folyamatban volt, így végül 5 esetben valósult meg szervkivétel a héten és 1 meghiúsult esetünk volt. 

Magyar elhunyt donorból 8 vese, 2 máj, 2 szív és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, élődonorból pedig 2 veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Külföldön 1 vese és 2 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

25 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 20 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 7-en sürgősségi várólistán vannak.  

A mai napon Tamás fotóját mutatjuk be, aki másfél évvel ezelőtt esett át a szívátültetésen. A szívátültetésre várakozó betegek jelentős része nagyon súlyos, akut állapotban várja az életmentő szerv érkezését. Ilyen esetben sürgősségi várólistára helyezés segíti a gyors szervhez jutást. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-24-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.17.

Aktuális téma: heti adatok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 8 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg a szervkivétel. Egy szervkivételi folyamat szervezése pedig jelenleg is zajlik.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 10 vese, 4 máj, és 3 szív eltávolítása történt meg, ezen esetekből 8 vese és 2 szív átültetés történt itthon. 2 vese 4 máj és 1 szív külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból összesen 2 máj érkezett magyar beteg részére. 1 májat a nap folyamán várunk. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt a héten.

30 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1416 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre várakoznak. 

A mai napon Szabina fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 11 éve esett át máj- és veseátültetésen. Egyes betegség típusokban egyszerre több szerv kombinált átültetése jelentheti a gyógymódot, mint Szabina esetében is, aki a szervátültetést követően azóta is rendszeresen sportol, például a múlt heti Ultrabalaton futóversenyen a szervátültetett válogatott tagjaként vett részt, ahol az FMC Hősök csapata 24 óra 15 perc 24 másodperc alatt teljesítette a 221 km-es távot.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-17-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:25-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.10.

Aktuális téma: heti adatok, FMC hősök csapata a XIII. NN UltraBalatonon

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 1 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Így 2 vese, és 1 máj eltávolítása történt transzplantációs céllal elhunyt donorból. A 2 vese átültetése Magyarországon történt, a máj az Eurotransplantba került kiküldésre.  

Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még az elmúlt napokban. 

16 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van, 1 fiatal beteg pedig szintén sürgősséggel, tüdőre várakozik. 

A magyarországi szervátültetettek közössége a  hétvégén, a világon egyedülálló módon  40 transzplantált  és 2 dializált futóból álló csapattal  rajtol szombaton, az UltraBalaton futóversenyen. A képen a váltófutásban résztvevő sportolókat mutatjuk be Önöknek. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett futó, a leghosszabb távot pedig egy kominbált tüdő- és májtranszplantált sportoló vállalta, 21,5 km-t az összesen 221 km-es távból. 

A csapat célja, megmutatni, hogy mindenki élhet teljes életet a transzplantációt követően. Ezúton is sok sikert kívánunk!

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-10-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:30-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.03.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 4 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból 8 vese, 1 máj és 3 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

5 vese és 2 szív átültetés történt itthon,3 vese 1 máj és 1 szív pedig külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból 1 máj érkezett magyar beteg részére. 

22 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1413 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Klementina fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve esett át májátültetésen. A szervátültetésnek köszönhetően sok más transzplantált társához és mindannyiunkhoz hasonlóan élhet újra jó minőségű, teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-03-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:06-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.26.

Aktuális téma: heti adatok, szervkivételi koordinátorok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg, ezen esetekből 

2 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő átültetés történt itthon. 2 vese és 2 máj külföldön került beültetésre. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még Magyarországon. 

Az Eurotransplant-ból összesen 3 szervet kaptunk: 1 vese és 1 máj érkezett, továbbá 1 szív, sürgősséggel várakozó beteg részére. 

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Judit fotóját mutatjuk be Önöknek, aki szervkivételi koordinátorként dolgozik intézményünkben. Munkatársaink elsődleges feladata a szervkivevő orvoscsoportok munkájának elősegítése és a szervkivételek helyszíni koordinációja a műtőben. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.18.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor másik 2 donáció szervezése még folyamatban volt. 

3 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 6 vese, 1 máj, 2 szív és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt meg, illetve 1 szervkivétel meghiúsult.

Magyar donorból 5 vese, 1 máj, 2 szív átültetés történt itthon.

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, továbbá akut betegek részére 1 máj és 1 szív is érkezett életmentő szervátültetésekhez.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre vagy tüdőre várakoznak. 

A mai napon István fotóját mutatjuk meg Önöknek 19 évvel a veseátültetés után, mert a transzplantáció évtizedes jó életminőség reményét adja a betegeknek. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 09:50-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.12.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 7 agyhalott donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról a héten. 5 elhunyt donorból 10 vese, 4 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Miközben 4 magyar vesét, 1 májat és 1 szívet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 vesét és 1 tüdőt az Eurotransplant-ból. Itthon 13 szervátültetés volt az elmúlt héten, 8 veseátültetés közül az egyik élődonorból történt, továbbá 3 máj, 1 szív és 1 tüdőátültetés is volt.

38 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához, illetve épp most szállt fel egy repülőgép egy gyermekbeteg érdekében, hogy donorszívet távolítsanak el egy külföldi donorkórházban.

A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1419 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3-an sürgősséggel szívre vagy májra várakoznak. Az elmúlt héten 1 sürgőséggel várakozó beteg kapott szervet.

A mai napon Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek 15 évvel a veseátültetés után. A transzplantáció utáni életminőség felszabadít mások megsegítésére és így lehet ápoló a korábbi beteg.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-12-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:29-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.05.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünk időpontjában 1 szervkivétel szervezése épp folyamatban volt. 

2 elhunyt donorból 4 vese, 1 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Az Eurotransplant-ból 1 vesét kaptunk, valamint 1 sürgősséggel tüdőre váró beteg életmentő átültetéshez is érkezett szerv külföldről. 

17 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg várakozik sürgősséggel szívre, májra és tüdőre.  

A mai napon Ingrid esküvői fotóját mutatjuk meg Önöknek 14 évvel veseátültetése után. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke a szervezet egyik legaktívabb tagja, aki kortársaival azonos minőségű, teljes és boldog életet él! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-05-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.29.

Aktuális téma: heti adatok, tüdőátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, melyekből 3 esetben valósult meg szervkivétel, két esetben a szervkivétel meghiúsult, 1 szervkivételi riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. 

A 3 elhunyt donorból 5 vese, 2 máj és 2 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

Magyar donorból itthon 5 vese és 1 szív átültetése valósult meg, illetve az eltávolított szervek közül 1 szív és 2 máj beültetésére orvosszakmai okok miatt nem kerülhetett sor. 

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett magyar beteg részére.  

22 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 1 beteg májra, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.   

A mai napon Roland fotóját mutatjuk be, aki 5 éve él új tüdővel. Az Ő története is bizonyíték arra, hogy egy súlyos, életet veszélyeztető állapotban megvalósult tüdőátültetés után is lehetőség nyílik a kortársaihoz hasonló minőségű, teljes életre! 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 00:23-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.22.

Aktuális téma: heti adatok, megemlékezés az Ismeretlen Donorok tiszteletére

Ma reggel az elmúlt héten történt szervadományozásokról és átültetésekről számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg elhunytból szervkivétel, 2 riadó szervezése még most is zajlik.

A 3 elhunyt donorból összesen 6 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Itthon 4 veseátültetést végeztek az elmúlt héten. 

Az Eurotransplantban 2 vese, 2 máj, és 1 szív átültetése történt magyar donorszervekkel. 

22 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, további 2 beteg pedig májra várakozik kiemelt sürgősséggel.  


 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben állított kopjafát a budapesti Fiumei úti Sírkertben az Ismeretlen Donorok tiszteletére. Azóta minden évben, az új életre is utaló napon, március 21-én kerül megrendezésre a megemlékezés. A most látható fotó a tegnapi rendezvényen készült, ahol szervátültetettek és családjaik hálával és köszönettel emlékeztek a számukra ismeretlen szervadományozókra, akik haláluk után életet mentettek. 

A szervadományozásról, mint mindannyiunkat érintő személyes döntésről és az átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:54-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 08.

Aktuális téma: heti adatok, gyermek szívátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést, ebben az esetben szervkivétel nem történt. 

Az Eurotransplant-ból 1 szív érkezett egy sürgősségi  listán várakozó gyermek részére, és 1 életmentő tüdőátültetés történt még külföldi szervvel.

5 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1402 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2-en sürgősséggel szívre várakoznak, 1 beteg pedig májra. 

A héten történt gyermek szívátültetés kapcsán ma Hanna fotóját mutatjuk be, aki a kép közepén látható, édesanyjával és nővérével. 

Hanna már 9 éve él új szívvel.   2008. óta működik  gyermek szívtranszplantációs program hazánkban az Országos Kardiológiai Intézetben. Az elmúlt 11 évben több, mint 40 gyermek szívtranszplantációt végeztek a központban. Az Eurotransplanthoz történő csatlakozással a várakozási idő jelentősen csökkent, sőt, a kis betegek akár egy héten belül kaphatnak megfelelő szervet. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 08:20-tól tekinthető meg. 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 01.

Aktuális téma: heti adatok, veseátütetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig folyamatban van.  A 2 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 

Magyar donorból 1 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Az Eurotransplantban 3 vese, 1 máj, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

14 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 24 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1398 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre, 1 beteg pedig májra várakozik sürgősséggel.  

A mai napon Timi fotóját mutatjuk be, aki 4 hónapja él új vesével.  

Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése15:50től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 22.

Aktuális téma: heti adatok, az Év sportolója gála szervátültetett díjazottjai

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg szervkivétel. Magyar donációt követően 10 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból pedig 3 vese érkezett magyar beteg részére. Külföldön 1 máj és 1 tüdőátültetés történt magyar donorszervvel. 29 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1384 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre, 1 gyermek beteg pedig sürgősséggel májra várakozik.

Ma Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó fényképét mutatjuk meg Önöknek, aki 21 éve él édesanyjától kapott májlebennyel. A múlt héten megrendezett az Év sportolója gálán Alexandra, és atléta sporttársa, Gelencsér Róbert az év sportolója díjat vehették át kategóriájukban. Ők ketten sorstársaikkal együtt az egészséges élet reményét és bizonyítékát jelentik számunkra. Gratulálunk az elismeréshez!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 20:45-től tekinthető meg.

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 08.

Aktuális téma: heti adatok 

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor 2 donáció szervezése volt épp folyamatban, így összesen 6 esetben valósult meg szervkivétel, ill. 1 meghiúsult esetünk volt.  

Magyar donorból 7 vese, 2 szív, 2 máj, 1 tüdő és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, ill. 1 élődonoros veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 máj és 1 szív érkezett akut betegek részére, ill. 1 életmentő tüdőátültetéshez is érkezett szerv külföldről. Az Eurotransplantban 1 máj, 1 szív, 1 tüdő és 1 vese átültetése történt magyar donorszervekkel. 43 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 23 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1397 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.  

Ma Andi fotóját mutatjuk be, aki 6 éve él új tüdővel. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:27-től tekinthető meg.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 01.

Aktuális téma: heti adatok, az OVSz, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium bemutatása

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 4 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donációs folyamat szervezése még jelenleg is zajlik. 1 szív, 1 máj és 4 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 2 máj érkezett, mindkét esetben akut beteg részére.  Külföldön 2 máj, 2 szív, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1389 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük négyen sürgősséggel szívre várakoznak. 

Ma Fanni fotóját mutatjuk be, aki az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumban dolgozik. A riadó során Fanni és munkatársai a donor mintáját felhasználva szövet-összeférhetőségi vizsgálatot végeznek, amelyből kiderül, hogy az aktuális donor szervei az átültetésre váró betegek közül kiknek ajánlhatók fel, kikbe ültethetők be. A labor szerepe már jóval az átültetést megelőzően elkezdődik és az átültetés után is megmarad, hiszen a várólistára kerülő betegek előzetes vizsgálatai és a beültetett szervek kilökődését monitorozó laboratóriumi tesztek is itt készülnek. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-02-01-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:41-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.25.

Aktuális téma: heti adatok, transzplantációs mentőgépjármű vezetők

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek!

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 esetben valósult meg szervkivétel. 1 szív és 2 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, amelynek beültetése orvosi okok miatt nem történhetett meg.  2 vesét mi küldtünk külföldi beteg részére.

10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1392 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.

A szervdonáció és transzplantáció igazi csapatmunka, ahol a különböző szakterületeken dolgozók együttműködése nélkülözhetetlen. Mivel egy szervdonációs riadó során kb. 100 ember munkáját kell koordinálni, a szereplők bemutatása is segíti a folyamat megismerését.

József évek óta dolgozik transzplantációs mentőgépjármű vezetőként intézményünkben. Kollégáival non-stop szervdonációkhoz kapcsolódó földi szállítási feladatokat látnak el, így szervet eltávolító orvoscsoportokat, és donorszerveket szállítanak az országban. A tavalyi évben összesen 1036 szállítás során kollégáink közel 224.000 km-t tettek meg az életmentő szervátültetések érdekében. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-25-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:10-től tekinthető meg.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.18.

Aktuális téma: heti adatok, személyes döntés a szervadományozásról

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek! Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal összesen 4 vese eltávolítása, 1 szervdonációs riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. Összesen 4 veseátültetés történt a héten, 1 szerv érkezett az Eurotransplantból, 1-et pedig mi küldtünk külföldi beteg részére. Összesen 1384 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak.  

A szervadományozással kapcsolatban fontos tudnunk azt, hogy valamennyien lehetséges szervdonorok vagyunk, amennyiben nem tiltjuk meg írásban, hogy halálunk esetén testünkből szervet távolítsanak el átültetés céljából. Ha a donációt támogató döntésünket most megosztjuk családtagjainkkal, akkor egy nem várt, tragikus pillanatban ők vissza tud erre emlékezni, és képviselni tudják végakaratunkat. 

A héten Kata fotóját mutatjuk be, számára már négy alkalommal hozta el a transzplantáció az új esélyt az életre. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

 https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-18-i-adas-5/
A Szerkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:14-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.11.

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 3 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal 6 vese, 1 máj, 1 szív és 1 vékonybél eltávolítása. Miközben magyar vesét, májat és vékonybelet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk külföldről vesét hazai beteg részére.

Itthon 7 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, és 1 szív átültetése. 1 élődonoros vesetranszplantációt is végeztek a héten. 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

6 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük hárman sürgős szívátültetésre várnak. Klári a négy és fél évvel ezelőtti veseátültetésére hívja fel a figyelmünket. Egy boldog nagymamát láthatunk a fényképen.


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.
 
https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-11-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:05-től tekinthető meg.

 

 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.04.

Aktuális téma: Szervdonációs és transzplantáció adatok 2018-ban Magyarországon

Az év elején nem az elmúlt héten, hanem a tavalyi évben történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

2018-ban 168 agyhalott, elhunyt donor és 45 élődonor volt Magyarországon.

A hazai donációs aktivitásnak és az Eurotransplant együttműködésnek is köszönhetően összesen 505 szervátültetés történt hazánkban.

Ezek között 335 veseátültetés, 80 májátültetés, 62 szívátültetés, 23 tüdőátültetés és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés volt. A 335 transzplantált vese közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származik.

Az 505 szerv közül 119 külföldről érkezett magyar beteg részére.

Az év során 596 új beteg került transzplantációs várólistára és az év utolsó napján 1388-an voltak a várakozók.

Az elmúlt évre visszatekintve 2 eseményt emelnék ki. Az egyik a 2018-ban elvégzett 10.000. szervátültetés a 45 éves magyar transzplantációs programok történetében, amely egy kombinált szív és veseátültetés veseátültetése volt, illetve a Magyar Szervátültetettek Szövetségének 20. jubileumi évfordulója, éppen ezért ma nem 1, hanem 260 transzplantált honfitársunkat mutatjuk meg Önöknek, ők, akik zöld pólóban vannak a fényképen.

Egyre több életmentő szervátültetés történik hazánkban, amely kihívást és reményt ad a jövőre nézve!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-04-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:00-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018.12.21.

Aktuális téma: életmentő és életminőség javító szervátültetések típusai

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mind a 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel, összesen 8 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt.

Miközben 2 magyar vesét és 2 májat külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 külföldi vesét hazai beteg részére. Itthon 8 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 7 vese, és 1 szív átültetése.

29 új beteg került Eurotransplant vesevárólistára, így ma összesen 1396 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak. 

Tamás fényképe és a 21 évvel ezelőtti májátültetés az életmentő szervátültetés bizonyítéka! A szervátültetések között ugyanis a máj, a szív és a tüdő átültetése életmentő transzplantációnak minősül, hiszen ezen szervek működése nélkülözhetetlen az élethez, viszont nincs hosszú élet reményét biztosító alternatív terápia. Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-21-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 21:54-től tekinthető meg.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 14.

Téma: "Élődonoros szervadományozás", heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A héten az élődonoros szervadományozás kerül előtérbe.

Hiszen két elhunyt potenciális donorról is kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról, de ezeknek a riadóknak a szervezése még zajlik a Szervkoordinációs Irodában. Viszont a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán a héten 3 élődonoros veseátültetés is történik. 3 élődonor = 3 megmentett élet.

Az idei 322 veseátültetés között 42 esetben a vese élődonorból került eltávolításra, majd átültetésre a budapesti, debreceni, pécsi és szegedi egyetemi központokban (13%).

A hazai jogszabályok szerint élő személy testéből a páros vese egyikét, ritkábban egy páratlan szerv részletét, tehát a máj egy részét lehet átültetni, amelynek eltávolítása esetén a szerv jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Szervet cselekvőképes személy egyeneságbeli rokonának, testvérének, egyeneságbeli rokona testvérének, testvére egyeneságbeli rokonának adományozhat, vagy ha szoros érzelmi kapcsolat áll fenn a két fél között.

Judit fényképe is az élődonoros veseátültetésre hívja fel a figyelmünket.

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-14-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:20-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 07.

Aktuális téma: "Mosolyt a kórházakba- Jótékonysági futás", heti aktualitások, őssejtátültetés

Először arról, hogy mi, az OVSZ 4 fős csapata is ott volt a Mosolyt a kórházakba december 5-i jótékonysági futáson, Mikulás-ajándékzsákot vittünk 4 kórházba, betegeknek, egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, akik ezt az éjszakát nem otthon, hanem kórházban töltötték. Sosem szabad elfeledkezni a mosoly erejéről, az empátiáról, az emberi gesztusokról, amelyek az emberséges, jól működő egészségügyet megalapozzák. A Mikuláscsapat ezt a mosolyt vitte el a négy kórházba az ajándékcsomagokkal együtt.

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mindhárom elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

10 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese, 1 szív és 1 tüdő átültetése.

22 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

15 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgősséggel várnak szívre.

Csaba képével ma arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy szervátültetések mellett az őssejtátültetés is életet ment. Az Országos Vérellátó Szolgálat a vérellátás és szervdonációs koordináció mellett őssejtdonorok nyilvántartásával és toborzásával is foglalkozik. Minden 18 és 45 év közötti személy jelentkezhet donornak, ha kivizsgált szövettípusa alapján történő kiválasztása esetére vállalja a csontvelő, vagy perifériás őssejt adományozását a világ bármelyik táján élő beteg számára. Kérjük, hogy a véradás mellett és után jelentkezzenek őssejtdonornak is!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-07-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 14:52-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 30.

Aktuális téma: A szervátültetések minősége, a betegek védelme, retranszplantáció

A Szervkoordinációs Iroda hetente beszámol a hazai szervdonációs és transzplantációs adatokról.

Az elmúlt héten azonban nem volt donáció elhunytból. Mit jelent ez? Hiszen ebben az évben eddig 156, vagyis hetente több mint 3 elhunyt donor volt átlagosan. Egy donáció nélküli hét nagyon ritka.

Most mégis az intenzív osztályoknak az életmentés több területén elkötelezett munkáját szeretném kiemelni, mert a héten 3 potenciális donorról kaptunk értesítést. Mit jelent az, ha 3 donorjelentés után egy alkalommal sem történik végül szervkivétel? A donorszervek alapos minőségi értékelése során a szervek sajnos nem minősültek alkalmasnak transzplantációra. Ezek a döntések a szervátültetésre váró betegek védelme érdekében történtek, hiszen a transzplantáció nem jelenthet nagyobb kockázatot, mint amennyi hasznot várunk attól.

8 új beteg, köztük 2 sürgősséggel szervre váró beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1372 honfitársunk várja az új szervet.

Ma János fényképét mutatjuk meg a 2. veseátültetés után. Indokolt esetben előfordulhat, hogy korábban már szervátültetésen átesett betegnél újból transzplantációra, úgynevezett retranszplantációra kerül sor. János nincs egyedül ezzel, viszont így az első átültetett vese 14 évig működött, majd a második vesével már 10 éve élhet sokkal jobb minőségű életet.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Köszönöm a figyelmüket! Viszontlátásra!

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-11-30-i-adas-6

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:10-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

Aktuális téma: szívátültetés, heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 5 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

13 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese és 5 máj átültetése. Az egyik donormáj egy sürgősséggel váró gyermek életét mentette meg. 

41 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

20 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1368 honfitársunk várja az új szervet, köztük ketten sürgősséggel várnak szívre. 

Ma Zoltán fényképét mutatjuk meg szívátültetés után, és ezért engedjenek meg néhány gondolatot a szívtranszplantációról. Magyarországon 1992-ben végezték az első szívátültetést és a recipiens 26 évvel később, ma is él. Azóta több mint 500 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a két magyar központban. A felnőtt betegek ellátása a Semmelweis Egyetem, Szív és Érgyógyászati Klinikán történik, míg a gyermekek ellátásáról a Gottsgen György Országos Kardiológiai Intézet gondoskodik.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 13:11-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

Aktuális téma: heti aktualitások 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

11 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, 2 máj, 1 szív és 2 tüdő átültetése. Mindkét Magyarországon transzplantált tüdő külföldi donorból került eltávolításra.

36 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

2 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1364 honfitársunk várja az új szervet. Sürgősségi státuszban 3 beteg van várólistán, 2 felnőtt szívre, 1 gyermek pedig májra vár.

Az esetszámok és Ingrid példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

A szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez donorszervekre van szükség.

Mi azzal segíthetünk, hogy döntést hozunk a szervadományozásról, és ezt a személyes döntésünket megosztjuk családtagjainkkal.

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

Aktuális téma: bemutatkozás, 2017-es adatok, heti aktualitások

A mai naptól hetente, így péntekenként jelentkezünk a magyarországi szervdonációs és transzplantációs adatokkal, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda szervezi Magyarországon a transzplantációs célú szervkivételeket. 

Igazi hősökről, vagyis elhunyt donorokról és megmentett életekről, azaz szervátültetésen átesett recipiensekről fogok Önöknek beszámolni.
Az első bejelentkezésünk alkalmával az idei év eddigi eredményeit foglalom össze:
A mai napig 146 elhunyt donor volt, az Eurotransplant területéről 118 szerv érkezett, és 42 élődonoros veseátültetés is történt.
Ennek eredményeként idén már 452 életmentő szervátültetésre volt lehetőség, és ez azt jelenti, hogy 2018-ban már több transzplantáció történt, mint tavaly egész évben.

Ma 1368 honfitársunk van transzplantációs várólistán.

Az elmúlt héten 2 elhunyt donorról történt jelentés a magyarországi kórházakból, ennek eredményeként 2 vese-, és 1 májátültetés történt.  
5 új beteg került várólistára a hét során, sürgősségi státuszban pedig egy szívre váró beteg van.
Az eset számok és a következő képen látható szervátültetett fiatalember példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:03-tól tekinthető meg.