Központi Várólista Iroda

Bemutatkozás

A Központi Várólista Iroda (KVI) hazánk Eurotransplant-hoz történő teljes jogú csatlakozásával egyidejűleg jött létre. Célja egy olyan minőségi és biztonsági keretrendszer működtetése, amely átlátható és nyomonkövethető a szervdonáció és transzplantáció területén dolgozó szakemberek, a várólistára kerülő betegek és az érdeklődő lakosság számára egyaránt.  Független a donorkórházaktól és a transzplantációs centrumoktól is, ugyanakkor a szervdonációs és transzplantációs folyamatot átlátja és felügyeli. Ennek érdekében a szervtranszplantációs várólistára kerülő, illetve a már várólistán lévő betegek adatainak és állapotának változtatásait folyamatosan nyomonköveti a Transzplantációs Bizottságoktól kapott és az Eurotransplant regiszterben rögzített adatok egybevetésével.

A központi várólistát az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) működteti a Transzplantációs Bizottságok közreműködésével. Transzplantációs ellátás kizárólag transzplantációs várólista alapján nyújtható.
A transzplantációs várólistára való felkerüléssel, átmeneti alkalmatlansággal és a törléssel kapcsolatos döntéseket, illetve minden egyéb, a várólistával kapcsolatban a beteget érintő döntéseket a Transzplantációs Bizottságok hozzák meg. Döntésükről írásban tájékoztatják a beteget, a kezelőorvost, valamint az OVSz-t. 
A Bizottság szükség szerint, de legalább havonta ülésezik, melyen a tagok legalább felének részt kell vennie ahhoz, hogy határozatképes legyen a Bizottság.

A transzplantáció Magyarországon közfinanszírozott ellátás, azonban nemzetközi várólistára kerülés a magyar biztosítottak számára sem automatizmus, engedélyeztetési eljárás kötelező az ő esetükben is.
Jogosultsággal kapcsolatban felmerülő kérdéseivel forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztályhoz a nemzetk(kukac)neak(pont)gov(pont)hu email címen.

 

A szervtranszplantációs várólistákkal kapcsolatban egy rövid tájékoztató tekinthető meg az alábbi linkre, vagy a képre kattintva:

https://youtu.be/1BX6ZVVKF8c

 

 

 

 

 

 

Feladatai

  • Várólistára újonnan kerülő recipiensek adatainak ellenőrzése,
  • Eurotransplant regisztrációs díj NEAK elszámolásának előkészítése,
  • A Transzplantációs Bizottsági üléseket követően, a jegyzőkönyvekben szereplő recipiens státuszmódosítások végrehajtásának ellenőrzése,
  • A Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium által feltöltött immunológiai (HLA és PRA%) eredményeket követően ellenőrzi, hogy az adott betegek a transzplantációra választható (T) státuszba helyezte-e a transzplantációs centrum koordinátora,
  • Meghatározza a várólistára helyezett betegek egyedi azonosítóit, és azt megküldi az illetékes Transzplantációs Bizottságnak továbbítás céljából.
  • Az egyedi azonosítót a központi várólista keretében közzéteszi, és naponta aktualizálja.
  • Statisztikát vezet a szervtranszplantációs várólistán lévő betegekről, aktuálisan választható és ideiglenesen alkalmatlan recipiensek megoszlásáról, új betegek előfordulási gyakoriságáról, mortalitásról, átlagos várakozási időkről, a Transzplantációs Bizottsági üléseken vezetett jegyzőkönyvek adatairól, a szervallokációról
  • Közvetítés a várólistára helyezést megelőző biztosítási jogviszony, illetve jogosultság ellenőrzése kapcsán a Transzplantációs Bizottságok és a NEAK között.

Elérhetőség

Országos Vérellátó Szolgálat
Központi Várólista Iroda
1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Telefon +36 1 372 4290
Fax: +36 1 372 4181
E-mail: kvi(kukac)ovsz(pont)hu

Központi Várólista Iroda munkatársai: 

Auer Brigitta

Auer Brigitta

Központi Várólista Iroda koordinátor

Samu- Pásztor Ágnes

Központi Várólista Iroda koordinátor

Vida-Mező Anikó

Központi Várólista Iroda koordinátor