Vérképzőszervi őssejttranszplantációs adatok 2023. I. félévében

2023. első félévében a Bizottsági Üléseken 138 új beteget (115 felnőttet és 23 gyermeket) fogadtak el allogén transzplantációra, a már várólistán levő betegek mellé.
A várólistán levő betegek közül 2023 első félévében 73-nál valósult meg az allogén transzplantáció. A családvizsgálatok alapján 37 betegnél lehetőség volt rokon donor  őssejtjének átültetésére, 36 betegnek pedig önkéntes idegen donor jelentette a segítséget.

Azon betegek számára, akiknek önkéntes idegen vérképzőszervi őssejtdonor segítségére volt szükség a transzplantációhoz, mintabekérések, tipizálási kérések történtek.
2023.június 30-ig 192 vérminta bekérése történt külföldről, amiből 121 minta érkezett meg, 58 kérést töröltek, (13 kérés pedig folyamatban van :minta érkezését már jelezték, vagy még keresik a Donort)  Mivel a donorokat sokszor nem lehetett elérni, vagy betegség miatt törölni kellett őket az adatbázisból, a felnőtteknél átlagban kettő, a gyermekeknél pedig három donortól is szükséges volt mintát bekérni egy-egy beteg számára.  

2023.június 30-ig 36 idegen donoros transzplantáció történt, ebből 26 (PBSC) perifériás őssejttel, 10 (BM) csontvelői őssejttel.  A donorok kiválasztásánál a szakmai szempontokon túl fontos volt az is, hogy az őssejtkészítmény szállítása a lehető legkönnyebben valósuljon meg. A 36 készítményből 20 Németországból, 8 Lengyelországból érkezett. Szállítottak őssejtkészítményt az Európai Unió országaiból: Csehország(1), Hollandia(1), Olaszország(2), de jött Angliából(1),Törökországból (2 ) és Svájcból (1) is készítmény.

Felnőtt betegeknél az idegen donoros transzplantáció közül az átültetés Budapesten történt meg 22 esetben a Dél-Pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, míg 4 esetben Debrecenben történt a transzplantáció a Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Haematológiai Tanszékén.
Rokonnal végzett felnőtt beteg transzplantációja Budapesten 23 (10 identikus testvér, 13 haploidentikus rokon)   Debrecenben pedig 9 (4 identikus testvér, 5 haploidentikus rokon)  esetben történt.

Gyermek betegeknél Budapesten 8 idegen donoros átültetés történt a Dél-Pesti Centrumkórház Gyermek Osztályán, Miskolcon pedig 2, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Gyermekhematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályán.
Rokon donorral történő transzplantáció gyermeknél Budapesten 3  (1 identikus testvér, 2 haploidentikus rokon), Miskolcon 2 (2 identikus testvér) esetben valósult meg.

A Magyar Őssejtdonor Regiszterhez 2023 első hat hónapja alatt 39 új önkéntes őssejtdonor csatlakozott, ezzel június végén 7071 volt az aktív donorok száma. Az év során 6 magyar donortól kértek tipizálást, mintaküldést külföldi betegek részére, ebből 3 kérés sikerült teljesíteni, egy folyamatban van. 2023 első félévében  1 magyar donor adományozott őssejtet.