Orvos továbbképzés-Szervdonációs Tanfolyam


 

A tanfolyamról készült videónkat az alábbi linken, illetve a képre kattintva tekintheti meg: 

https://www.youtube.com/watch?v=JOgdkRcec7g

 


Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalott gondozásában.

A tanfolyam célja a jogszabályoknak való megfelelés az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése alapján, miszerint az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Ezen túl fontos feladatnak tartjuk, hogy a résztvevők nem „csupán” az agyhalál megállapításához szükséges ismereteket sajátítsák el, hanem a donáció jogi szabályozását, szervezését, a családdal való hatékony kommunikációs technikákat és a transzplantációs programokat is megismerjék.

A program kialakításakor figyelembe vettük a korábbi hazai és nemzetközi tapasztalatokat is, így a Transzplantációs és Sebészeti Klinika, a korábbi koordinátor szervezet és a Spanyolország, az EU és Olaszország által szervezett Transplant Procurement Management (TPM) képzéseket is.

 

Előadók


Dr. Mihály Sándor
Transzplantációs igazgató, OVSZ
A szervdonációs és transzplantációs programok Magyarországon és Európában előadás előadója
A szervdonáció és szervátültetés jogi szabályozása előadás előadója

Az Országos Vérellátó Szolgálat az orvosegyetemekkel együttműködve szervez akkreditált orvostovábbképzéseket az elhunytból történő szervadományozás minden lépésére kiterjedően.  60 éves a szervátültetés és így a szervdonáció is Magyarországon. 
Donor nélkül nincs transzplantáció és jelentős szervdonációs potenciál van hazánkban. A jogszabályok biztonságos keretrendszert nyújtanak a szervadományozás és átültetés területén. Egyértelmű, hogy ki lehet és ki nem lehet donor. 


Dr. Folyovich András
Osztályvezető főorvos, Észak-Budai Szent János Kórház Neurológiai osztály
Az agyhalál fogalma és diagnosztikája előadás előadója

Az agyhalál megállapítás az egyetlen orvosszakmai tevékenység, amelynek kivitelezését jogszabály írja le. Az agyhalál orvosi értelemben halált jelent. 


Deme Orsolya
Országos koordinátor, OVSZ
Az elhunyt szervdonor és a donorszervek értékelése előadás előadója
A szervkivételi riadók szervezése Magyarországon és az Eurotransplant területén előadás előadója

A donorszervek értékelésének célja, hogy elősegítsük a szervátültetés minőségét és biztonságát a szervátültetésre várakozók védelmében.
A transzplantációs donor koordinátor a szervadományozás sokszereplős folyamatának központi szervezője. Célunk, hogy minél több életmentő szerv adományozása valósulhasson meg a donorjelentő kórházak, a beültető központok, valamint az Eurotransplant együttműködésével.


Dr. Kállai András
Egyetemi tanársegéd, klinikai szakorvos, Semmelweis Egyetm Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
Donorfelismerés előadás előadója

A potenciális donorok felismerése az életmentő szervdonációs folyamat első lépése.


Dr. Csapody Marcell
Osztályvezető főorvos, Bethesda Gyermekkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
Donorgondozás előadás előadója

A donorgondozás célja az intenzív osztályon a szervek működőképességének megtartása és javítása a kivételig. 


Dr. Smudla Anikó
Adjunktus, klinikai főorvos, Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
Családdal való kommunikáció előadás előadója

Fontos, hogy a család megértse, hogy az agyhalál visszafordíthatatlan, az agyhalott meghalt. De ebben a nehéz helyzetben is a donáció segíthet másokon. 

 


Beszámoló a tanfolyamról

Hozzáférés a szervdonációs tanfolyam résztvevőinek