MAVE - OVSZ együttműködés

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) 2008. augusztus 18-án együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja az általános- és középiskolában tanuló diákok minél szélesebb körű tájékoztatása, oktatása az agyhalál, szervdonáció és szervátültetés témakörökben.

A 4 hónapra kötött megállapodás értelmében a Szervkoordinációs Iroda a MAVE tanévnyitó rendezvényén, valamint 18 megyei rendezvényen előadást tartott védőnőknek, elősegítve a szakemberek felkészülését az iskolai előadások megtartására.
A hazai koordinátor szervezet évek óta tapasztalja a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezése során, hogy a lakosság súlyos ismerethiánya akadálya sok esetben szervkivételek megvalósulásának, illetve a legtöbb esetben nem ismerik a hátramaradt hozzátartozók, a halott még életében megfogalmazott véleményét a szervadományozással kapcsolatban.

A Szervkoordinációs Iroda azért kereste meg a védőnők országos szervezetét, hogy segítő együttműködést ajánljon fel egy tájékozottabb generáció oktatásához, amelynek nyilván egy apró, de mégis kiemelten fontos szelete az általunk képviselt téma.
A kétoldalú együttműködés keretei között az iskolákban tanító védőnők számára letölthető formában közzétesszük azt a részletes tájékoztató dokumentumot, amely alkalmas az oktatók felkészítésére agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről szóló óra megtartásához. Szintén letölthető az órai felhasználásra szánt PowerPoint diasor, valamint az óra előtt és után kitöltésre javasolt kérdőív, amely számunkra fontos a hatékonyság mérése céljából. Ennek segítségével lehetőségünk lesz módosítani, pontosítani az oktatási anyagot.

Reméljük, hogy a javasolt témában egyre több helyen hallhatnak előadást a gyermekek, és így nemsokára tapasztalhatjuk egy olyan fiatal felnőtt generáció megjelenését, aki hiteles forrásból származó ismerete alapján gyakorolja az önrendelkezés jogát a feltételezett beleegyezés elve alapján.


Letölthető anyagok
Az oktatás felkészítő anyaga
Kérdőív az oktatás előtt
Előadás
Kérdőív az oktatás után