Új kihívás: #139challenge

A #139challenge #139kihívás a véradás „bűvös hármasára” épül: 1 véradás, 3 kihívott, 9 élet. A kihívottak feladata, hogy véradás után három Facebook ismerősüket buzdítsák véradásra:
      -    egyet, aki rendszeres véradó
      -    egyet, aki már adott vért, de nem rendszeres véradó
      -    egyet, aki még egyszer sem adott vért

Egy véradással akár 3 életet is megmenthetsz! Az Országos Vérellátó Szolgálatnál minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet! A 3 kihívottad így akár 9 ember életét is megmentheti!

 

A kihívás menete

Maga a kihívás a Facebook felületén zajlik. A kihívók az alábbi szöveget tudják kimásolni a saját Facebook oldalukra.

 

A kihívottak nevei a felsorolás megfelelő sorának végére kerülnek az alábbi példát követve:

Annyi a dolgod, hogy véradás után kihívod 3 ismerősöd:
-    egyet, aki rendszeres véradó @PéldaAnna
-    egyet, aki már adott vért, de nem rendszeres véradó @PéldaBence
-    egyet, aki még soha sem adott vért @PéldaKata

 

Amennyiben a kihívottak részt kívánnak venni a kihívásban, el kell menniük vért adni, majd választaniuk kell 3 újabb személyt, akit a saját Facebook oldalukra posztolva kihívnak véradásra.

 

Kit hívhatsz ki véradásra?

Vért csak egészséges emberek adhatnak. Az egészségi állapoton kívül az alábbi feltételeknek kell megfelelni:
-    életkora 18-65 év közötti (első véradók nem lehetnek 60 évesnél idősebbek)
-    a testsúlya legalább 50 kg
-    előző véradása óta legalább 56 nap telt el
-    nők évente 4-szer, férfiak évente 5-ször adhatnak vért

 

Hol lehet vért adni?

Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen van lehetőség véradásra az egész ország területén, hogy mindenki megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot. Egyes véradóeseményeken lehetőség van időpontot foglalni, ezzel is csökkentve az esetleges várakozási időt. A véradóhelyek listája településenként az alábbi linken megtekinthető.

 

Mi történik egy véradás során?

Fontos, hogy nem éhgyomri vérvétel történik! Érkezés előtt bőségesen fogyasszon folyadékot, és ne hagyjon ki étkezét! Kerülje a zsíros ételeket és ne fogyasszon alkoholt a vérvétel előtti 24 órában!
Érkezéskor a szükséges dokumentumokból megtörténik a véradó beazonosítása és az adatfelvétel. Az életvitellel és fennálló betegségekkel kapcsolatos kérdőív kitöltése után egy rövid orvosi kivizsgálás következik. Egy apró szúrással az ujjbegyből vett vérmintát vizsgál a jelen lévő orvos, valamint megméri a véradó vérnyomását és pulzusát. A vizsgálóorvos állapítja meg, hogy a véradó alkalmas, vagy alkalmatlan a véradásra.

Maga a véradás félig ülő, vagy fekvő helyzetben történik. A vér levétele a könyökvénából fájdalommentes, csupán enyhe kellemetlenség-érzést kelt. Összesen 450 ml (+/- 45 ml) vér kerül levételre, amely a felnőtt ember átlagosan 5-6 literes vérkészletéből a tartalék mennyisége. Az első 20-30 ml vér egy mintavételi zsákba kerül, ebből végzik a laborban az utólagos kivizsgálásokat. A vizsgálatok során a vércsoportot ellenőrzik és az esetleges fertőző betegségekre szűrnek. Az ágy mellett egy kis hintázó szerkezet látható, ez a rázómérleg, amely a levett vér mérését és az alvadásgátló oldattal történő folyamatos keveredését biztosítja. Maga a véradás nagyjából 5-12 percig tart.

A vér levételéhez egyszer használatos, steril zsákrendszert használunk. A vérkészítmények előállítása során a levett vér a környezettől teljesen el van zárva. A vérvételi zsák nem üres, alvadásgátlót, és a tárolási idő alatt a sejtek megfelelő működéséhez szükséges oldatokat tartalmaz.
Az alábbi linken többet is megtudhatsz a levett vérből előállított vérkészítményekről.
 

A vérvétel befejezésekor a szúrás helyére steril nyomókötés kerül, majd 5-10 perc pihenés következik a vérvételi ágyon.
A nyomókötést 4 órán keresztül ne távolítsa el és ügyeljen arra, hogy véradás után étkezzen és fogyasszon sok folyadékot!
A véradás napján megterhelő tevékenységet ne végezzen!

Véradással folyamatával kapcsolatos további részletekről az alábbi linken olvashat.