Vérkészítmények előállítása

A levett, teljes vérek a vérkészítmény-előállító részlegbe érkeznek, ahol a vérkészítmények előállítása, a levett teljes vér komponensekre történő szétválasztásával történik. A feldolgozás megkezdéséig a teljes vért szobahőmérsékleten kell tartani, ezért tesszük a vért a feldolgozásig 20oC-os hűtőbetétekre.  A megfelelő minőség biztosítása érdekében a vérkészítmények előállítását a vételt követő 24 órán belül el kell végezni.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítunk elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Erre azért van szükség, mert a betegellátásban a transzfúziók során úgynevezett komponens terápiát alkalmaznak, azaz csak olyan vérkomponenst kap a beteg, amely pótolja a betegsége, állapota okán elvesztett sejtféleségek mennyiségét és azok funkcióit.

A levett vérek számítógépes fogadását követően az egyes vérkomponenseket sűrűség különbségük alapján centrifugálással választjuk szét.

Az első centrifugálás után a vérzsákban az egyes komponensek rétegekbe rendeződnek: alul található a vörösvérsejt, középen az úgynevezett határréteg, amely trombocitában és fehérvérsejtben gazdag (ebből állítjuk elő a trombocita készítményeket), legfelül pedig a sárgás színű plazma.

Az egyes rétegeket szeparátor gépek segítéségével választjuk szét. Minden egyes komponens külön-külön zsákba kerül.

Míg egy egység teljes vérből egy egység vörösvérsejt koncentrátum és egy egység plazma készül, addig egyetlen egység trombocita készítmény előállításához 4 véradó vérére van szükség.

A szeparálást követően az egyes vérkészítmények különböző tárolási körülményeket igényelnek és a felhasználási idejük is eltér egymástól:

  • A vörösvérsejt –készítmény 4 +-2 fokos hűtőben tárolva 35 napig használható fel.
  • A trombocita készítményt 20-24 fokon kell tárolni. Ennél a készítménynél szintén nagyon fontos, hogy a készítményeket folyamatosan mozgásban kell tartani, hogy a trombociták ne tapadjanak össze. Ezt rázókészülékek segítségével biztosítjuk. A trombocita készítményt csupán 5 napig lehet felhasználni.
  • A leghosszabb felhasználási ideje a plazmakészítménynek van, – 25 fok alatt tárolva 2 évig felhasználható.

A vérkészítmények előállításával párhuzamosan zajlik a vérek kivizsgálása.