Zalaegerszegi Területi Vérellátó

A véradó mozgalom 1953-ban indult megyénkben és ezzel egy időben a kórházi vérellátás is, a sebészeti osztály épületében. Vezetője Dr. Szilvás Rudolf sebészeti adjunktus volt, aki később az intézet igazgató főorvosa lett. 1963-ban a Vérellátó Szolgálat alközpontjaként működött.
A jelenlegi vérellátó állomás 1968-ban épült. Az 1248 m2-es épület 1975-ben egy infúziós laboratóriummal bővült tovább. Ettől az évtől a Zala Megyei Kórház Vérellátó Állomásaként osztályszerkezetben működött Dr. Kerényi Mária vezetésével.
Az állomás lépést tartott a korszerű hemoterápia követelményeivel. Az Országos Intézet irányítása alatt részt vett kísérleti munkákban, többek között a kismamák anti-D immun-profilaxisának bevezetésében. Kidolgozta a hemofíliás betegek jól működő megyei gondozási rendszerét. Terápiás sejt- és plazmaferezist végzett. 1960 óta a vérellátó végezte teljes vertikumában a véralvadási vizsgálatokat, véleményezte és terápiás javaslattal látta el a klinikusokat.
1985-ben 23226 egység teljes vér levétele, valamint 525 liter plazma lebocsátása történt donor plazmaferezissel.

Dr. Nyers Ágnes vegyészmérnök, volt munkatársunk dolgozta ki a vérellátással kapcsolatos információk számítógépes rendszerét.

1988-ban zalaegerszegi kezdeményezésre lett november 27-e a véradók napja, és itt ünnepelték meg először.

1990-2004 között Dr. Borsos Ferenc főorvos vezette az állomást.

A Zala Megyei Kórház 1994-ben regionális ellátást biztosító szívsebészeti osztállyal bővült. Az akut onko-hematológiai osztály, valamint a vérigényes ortopédia és sebészeti osztályok igen magas szintű és intenzív vérkészítmény ellátást igényeltek. Ezzel egy időben erőteljesen megnőtt a speciális vérkészítmények iránti igény. A megye három kórháza közel 14 000 Egység vörösvérsejt koncentrátumot és 3000 Egység trombocita koncentrátumot használt fel. Készleteinktől függően rendszeresen segítettük Budapest vérellátását is.

A Vöröskereszttel fennálló jó munkakapcsolatnak, a kiváló szervezőknek és a donorok aktivitásának köszönhetően, az országos átlag felett tudtunk évről-évre teljesíteni. Vérvételeink kb. 80%-a a kiszállásos vérvételekből származott.
Rendszeresen részt vettünk helyi és országos konferenciákon előadással, poszterrel, valamint továbbképzéseken, transzfúziós tanfolyamok oktatásában.
Intézetünk 1999. szeptember 1.-től az Országos Vérellátó Szolgálat Veszprémi régiójához, majd a 2000-es években bekövetkezett feladatcentralizációt követően a Győri régióhoz tartozik.

Jelenleg 29 főállású és változó létszámú megbízásos dolgozókkal látjuk el feladatainkat, melyek a következők:
donor vérvétel: évente megyei szinten kb. 11 500 levett Egység (Zalaegerszeg Vérellátó+Keszthely Transzfúziós Osztály),
véradók szervezése és sürgősségi behívása, donorgondozás,
a megyei vérkészlettel való felelős gazdálkodás: a három kórház évi vérkészítmény felhasználása kb. 11 100 Egység
immun-hematológiai vizsgálatok: beteg, terhes vércsoport meghatározás, terhes gondozás, kompatibilitási vizsgálatok (évente kb. 12 000 minta)
véralvadási vizsgálatok szűkített palettája (a költséges vizsgálatok centralizáltan a régióközpontban történnek),
a megye kb. 120 nyilvántartott vérzékeny betegeinek gondozása.

Kiemelt feladatunk a megye vérkészletének biztonságos szinten tartása.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Dancza Tímea
vérellátó-vezető főorvos

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Zárda utca 4.
Telefon: +36 92 314 419
Véradási időpont: 
hétfő: 8:00-15:00
csütörtök: 8:00-17:00

Térkép