Szombathelyi Területi Vérellátó

A Szombathelyi Területi Vérellátó Intézet 2000. január 1-je óta tagja az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Jogelődjét, a Szombathelyi Markusovszky Kórház Transzfúziós Osztályát 1947-ben alapították. A közelben működő transzfúziós intézetek közül ez az egyik legkorábban alapított, mely 1951-től az Országos Vérellátó Szolgálat első alközpontja volt. Alapítója és első vezetője prof. dr. István Lajos nyugdíjba vonulását követően 1995-2017 között dr. Jáger Rita vezetésével működött tovább.

A Vérellátó ma is az 1968-ban átadott, a nagy szombathelyi árvíz (1965) után felépített épületben működik, mely Szombathely egyik meghatározó középülete. Címe: Szombathely, Dr. István Lajos körút 3., a Markusovszky Kórház közvetlen szomszédságában található.

 A 2006-os felújítás óta az épület alsó két szintjén működik a Vérellátó, itt bonyolítjuk az intézeti véradásokat, és a klinikai transzfuziológiai tevékenységünket, mely betegek és várandósok immunhematológiai vizsgálataiból, vérzékeny beteg diagnosztikából és gondozásból, valamint terápiás aferezis tevékenységből tevődik össze. A Markusovszky Kórházzal a Transzfúziós Bizottság működtetése mellett szoros konziliáriusi kapcsolatot ápolunk.

Vas megye egész területén intézményünk végzi a kiszállásos vérgyűjtéseket a Celldömölki Transzfúziós Osztály megszűnése (2017. október) óta.

Vérkészítményekkel a Vas megyei Markusovszky Oktatókórház Szombathelyi, Celldömölki és Körmendi telephelyét látjuk el. A készítménystruktúra a megye onko-hematológiai profiljának megfelel. Magas a leukocita mentesített készítmények (vörösvértest-koncentrátum, trombocita) felhasználási aránya.
 
Az OVSZ Szombathelyi Területi Vérellátó Intézete küldetésének tekinti, hogy a nemzeti vérkészletet érintő valamennyi tevékenység megfeleljen a modern orvostudomány eredményeinek, elköteleztük magunkat a nemzeti vérkészlettel való centralizált, hatékony és biztonságos gazdálkodásra.
Minőségpolitikája mind a preparatív, mind a klinikai transzfúziológia tevékenységben a korszerű, ellenőrzött minőség elve által orientált, reális ellátási igényeknek megfelelni tudó, a szakmai fejlődés fő irányvonalainak megfelelő Területi Vérellátó Intézet működtetése.

A véradásokat a Megyei Vöröskereszttel együttműködve szervezzük az intézetben és külsős helyszíneken. Az intézet aktív dolgozóinak száma: 39 fő.  

Megközelíthetőség

A vérellátó tömegközlekedéssel a Szombathelyi Vasútállomástól (Vasút u. 8. ) a 2/A jelzésű buszjárattal, a vidéki buszpályaudvarról (Ady tér 2.) pedig gyalogosan közelíthető meg legegyszerűbben.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Lantai Szilvia
vérelltó-vezető főorvos

Cím: 9700 Szombathely, Dr. István Lajos körút 3.
Telefon: +36 94 313 282
Véradási időpont: 
hétfő, szerda: 8.00-15.00
kedd: ZÁRVA
csütörtök: 8.00-18.00
péntek: 8.00-13.00

Térkép