Szekszárdi Területi Vérellátó

Tolna megyében szervezett vérellátásról 1953 óta beszélhetünk. Ekkor alakult meg a Megyei Kórház „B” épületének 2. emeletén egy 50 m2-es helyiségben Dr. Sólyomvári Nándor vezetésével az első Vértranszfúziós Állomás. Eleinte évi 450 egységnyi, mindössze két napig eltartható vért vettek térítéses véradás formájában. 1958-tól a Vérellátó már a Kórház önálló osztályaként működött. 1972-ben költözött abba a különálló épületbe, ahol ma is működik. Éves vérvételeinek száma ekkor már elérte a 12 000 egységet.
A Vérellátó vezetője 1958-tól egészen 1987-ig Dr. Kolombusz László sebész, urológus, transzfuziológus szakorvos volt. Nevéhez fűződik az önkéntes, térítésmentes véradás megszervezése és a korszerű vércsoport-szerológiai vizsgálómódszerek bevezetése a megyében. A vérgyűjtés és a vércsoportvizsgálatok végzése mellett a 90-es évekig a hematológiai betegek gondozása, 2006-ig a levett teljes vérek víruskivizsgálása és a vérkészítmények előállítása is Vérellátónkban zajlott. A Vérellátót 1987-től 2006-ig Dr. Liszátz Mária, 2007-től 2015-ig Dr. Bocskai Tünde vezette.
2000. július 1. óta az Országos Vérellátó Szolgálat Területi Vérellátójaként a Pécsi Régióhoz tartozunk.

Jelenleg vérgyűjtési tevékenységünk Vöröskeresztes és saját szervezésű véradások formájában, intézetben és kiszállásos helyszíneken történik. Éves vérgyűjtési tervünk 10 000 -11 000 fő. Nagy hangsúlyt helyezünk a fiatalok véradásba való bevonására és kiemelten fontosnak tartjuk rendszeres véradóink megbecsülését.

Vérgyűjtési feladatainkon kívül klinikai transzfuziológiai tevékenységet is végzünk. Vérellátónk látja el a Tolna Megyei Balassa János Kórházat vérkészítménnyel, évente körülbelül 6000 egység vörösvérsejt koncentrátumot adunk ki a kórház betegei számára. Intézetünkben történik a kórház fekvőbeteginek és a megye legtöbb járóbetegének vércsoport-meghatározása és a terhesek immunhematológiai gondozása.

Vérellátónkban a vezető főorvos mellett 2 főiskolai diplomás analitikus és 18 jól képzett asszisztens dolgozik a vércsoport-szerológia és a vérgyűjtés területén. Saját véradásszervezőnk és gépkocsivezetőnk, valamint szerződéses kivizsgálók járulnak hozzá a vérgyűjtési tevékenység sikerességéhez.

Megközelíthetőség, parkolás
Vérellátónk épülete a Balassa János Kórház területén fekszik, a Kórház bejáratán keresztül megközelíthető gyalogosan vagy gépkocsival. Gépkocsijával megállhat a Vérellátó előtti parkolóban, a Kórház területén a véradás időtartamára a parkolás ingyenes. Parkolójegyének érvényesítését a véradásra való jelentkezéskor kérheti.

Vérellátónk megközelíthető az Ybl M. utca felől is, itt egy parkolóhely véradóink számára van fenntartva a véradás időtartamára (kulcsot a donorfelvételnél lehet elkérni). A környező utcákban 2 órán keresztül ingyenes a parkolás, ehhez a kitöltendő parkolóórát a donorfelvételnél kérheti.

Sok szeretettel várjuk kedves régi és új véradóinkat Vérellátónkba, amelynek régi épületében szépen kialakított belső tér fogadja Önöket, véradásuk barátságos környezetben történhet.
Minden intézeti és legtöbb kiszállásos véradásunkra időpontot foglalhat, illetve a véradások pontos időpontjáról és a kiszállásos véradásokról a Hol adhatok vért? menüpontban tájékozódhat.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Pászthy Vera
vérellátó-vezető főorvos

Cím: 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7.
Telefon: +36 74 501 628
Véradási időpont:
hétfő: 8.00 - 17.00
péntek: változó
(Az aktuális nyitva tartásról a Hol adhatok vért? menüpontban tájékozódhat.)

 

Térkép