Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Régiónkban három  megyei Területi Vérellátó ( Szegedi Regionális Vérellátó Központ, Kecskeméti Területi Vérellátó, Békéscsabai Területi Vérellátó) hat Transzfúziós Osztály (Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Gyula, Orosháza,Baja) és két Transzfúziós Részleg (Kiskunhalas, Kalocsa) található.

A szegedi Intézet megalapítása Dr. Gál György Professzor Úr nevéhez fűződik. Őt bízta meg 1951-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának akkori vezetője, hogy szervezze meg az Intézetben a műtétekhez szükséges vér biztosítását, így az első Vérellátót a Sebészeti Klinika alagsorában alakították ki. Az új technológiák bevezetésével, majd a vérellátói feladatokat az Orvostudományi Egyetem valamennyi intézetére kiterjesztve, 1976-ban költözött be az intézet a 2015-ig használatos épületbe, ahol a kornak és a technológiai sorrendnek megfelelően helyezkedtek el az egyes transzfuziológiai tevékenységek.
Az itt folyó tudományos tevékenységnek köszönhetően már 1962-ben az első Szegeden elvégzett vese transzplantációnál Dr. Kaizer Gabriella irányításával HLA vizsgálatok történtek. Ezt a tevékenységet folytatta Dr. Petri Ildikó és Dr. Toldi József. Az ő nevükhöz fűződik a molekuláris genetikai technikák bevezetése és alkalmazása a klinikai transzfuziológiában.

2000-ben az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulásával a Szegedi Régió három megye  területén gyűjti a teljes vért, és látja el a régió valamennyi egészségügyi intézményét alap és másodlagos vérkészítményekkel. 2002 óta Dr. Szekeres Veronika vezeti az Intézetet.  
Évente a három OVSZ Vérellátó és a hat Transzfúziós Osztály 65 000 Egység teljes vért vesz. 2004 óta (a készítmény előállítás centralizálásával) a Szegedi Regionális Vérellátó Központba szállítva 24 órán belül megtörténik a készítmény előállítás a régió által levett teljes vérekből.
2015.március-ban megtörtént az átköltözés az új, korszerű berendezésekkel felszerelt Vérellátó központnak készült épületbe.

Az intézetben előállított alap készítmények jelentős részét a régió egészségügyi intézményeiben használják fel a betegellátásban. Rendkívüli a korszerű másodlagos vérkészítményekre is az igény, elsősorban az onko-hematológiai és transzplantációs betegek szupportív terápiájában, de jelentős a felhasználás a gyermekellátásban is. Ennek kiszolgálásra 2018-ban az SZTE Klinika Központtal együttműködve Vérdepót alakítottunk ki a betegek sürgősségi ellátásának biztonságosabbá tételére.

Szerológiai laboratóriumainkban évente 25 000 vércsoport szerológiai vizsgálatot és 15 000 vérválasztást végzünk korszerű metodikákat alkalmazó nagy teljesítményű automatákon.

A Szegedi Regionális Vérellátó Központ  részt vesz a tudományos és az oktatási munkában is, 1999. június 1-je óta Dr. Vezendi Klára vezetésével az SZTE Orvostudományi Karán Transzfuziológiai Tanszék létesült, mely azóta is irányította az oktatást mind az orvosok, mind a szakdolgozók számára. Ezt a feladatot 2017-ben Dr. Marton Imelda vette át.

 

Megközelíthetőség, parkolás

A Szegedi Regionális Vérellátó Központ a belváros szélén, jól megközelíthető helyen található. Tömegközlekedéssel érkezők az autóbusz és vasútállomásról az 1-es és 2-es villamossal közelíthetik meg. Az épület előtti téren áll meg a 36-os, a  tér közelében a 24-es és a 74-es  autóbusz járat, valamint a 8-as, 10-es trolibuszok is.

A véradás idejére ingyenes parkolást biztosítunk a Honvéd téri parkolóházban.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Lázár Mária
regionális igazgató főorvos

Cím: 6722 Szeged, Honvéd tér 4.
Telefon: +36 62 315 080
Véradási időpont: 
hétfő, kedd, péntek: 7.00 - 14.00
szerda, csütörtök: 10.00 - 18.00
 

Térkép