Véradási aktivitást elismerő Pelikán-díjat alapít az Országos Vérellátó Szolgálat

peli

A véradók véradási szám alapján történő kitüntetése évek óta szerves része az önkéntesek megbecsülésének. A véradások száma mellett az elkötelezettség fontos mutatója a véradási aktivitás, vagyis hogy az egy évre maximálisan meghatározott véradási lehetőségekhez képest, milyen gyakran él a segítségnyújtás e formájával egy véradó.

Az Országos Vérellátó Szolgálat ezért 2019-ben megalapította a véradási aktivitás elismeréseként járó Pelikán-díjat.A véradói aktivitást elismerő Pelikán díjakból országosan összesen 371 db került kiosztásra: 1 db gyémánt,  20 db arany, 100 db ezüst, és 250 db bronz Pelikán díj.


A véradási aktivitást azon véradók körében vizsgáltuk, akiknek az első véradása legalább 3 éve volt, és jelenleg is aktív véradók. Az aktivitást a maximális lehetőségekhez képest (férfiak évi 5, nők évi 4), százalékos formában határoztuk meg. Elsődleges rendezési szempont a kitüntetés évét megelőző 3 naptári évben vizsgált aktivitás, másodlagos rendezési szempont a teljes véradói életútra számított aktivitás volt. Az így kialakult sorrend alapján kerültek a díjazottak kiválasztásra.

A 2019-es ünnepségek megszervezésében támogató partnerünk a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., akinek ezúton is köszönjük a kitüntetett véradók részére nyújtott 50 %-os utazási kedvezményt!

Szintén szeretnénk köszönetet mondani a Pelikán díj megálmodójának, Vasvári Zoltánnak. A hosszú tervezési folyamat eredményeként egy olyan díj született, amely mind szimbolikájában, mind pedig minőségében kifejezi megbecsülésünket az önzetlen véradók felé.