Pécsi Regionális Vérellátó Központ

Az 1930-as években világszerte megalakultak az első vértranszfúziós központok. Hamarosan Magyarországon is hasonló folyamat indult meg. Az első magyar véradó szolgálatot dr. Kubányi Endre hozta létre Budapesten, a Rókus Kórházban. Pécsen a szervezett vérellátás is ez idő tájt, a Dischka Győző utcai volt Városi Felsőkereskedelmi Iskola épületében kezdte működését.
1953-ra már közel ezer fős véradó táborral dr. Bajtai Gábor sebész orvos irányításával az épület földszinti és alagsori részében folyt a munka.
A pécsi Véradó Állomás 1967-től Baranya Megyei Kórházhoz tartozott, majd 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulását követően a dél-dunántúli régió regionális vérellátó központja lett.

Feladatunk Baranya-, Somogy és Tolna megye vérellátásának biztosítása. Tevékenységünk három fő területe:

  • vérgyűjtés,
  • vérkészítmény előállítás,
  • vércsoport szerológiai vizsgálatok végzése.

Régiónkban a lakosság véradásban való részvétele megközelíti az 5%-ot. Évente kb. 37 000 Egység vért veszünk intézeti valamint kiszállásos vérgyűjtéseink alkalmával.

Vérkészítmény előállító részlegünkön a véradásból származó teljes vért dolgozzuk fel, melyből háromféle vérkészítményt állítunk elő (vörösvérsejt koncentrátumot, vérlemezke koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát).

Szerológiai részlegünkön betegek valamint az immunhematológiai terhesgondozás keretében várandósok vérmintáiból vércsoport meghatározást, ellenanyagszűrést, szükség esetén ellenanyag azonosítást és vérválasztást végzünk. Régiónk három hematológiai osztályának betegei részére további speciális vizsgálatokra is sor kerülhet.

Fenti tevékenységekein kívül évtizedek óta részt veszünk a medikusok és a mentőtiszt hallgatók elméleti- és gyakorlati oktatásában, valamint a már végzett orvosok, szakdolgozók továbbképzésében.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ 2015. március 15-én új helyre költözött, mely létesítmény teljes mértékben megfelel a XXI. század építészeti követelményeinek. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő munkakörülmények megteremtése mellett, a megújuló energiák lehető legnagyobb mértékű felhasználása (geotermikus kutak, napelemek), valamint akadálymentesített épület létrehozása volt a fő irányvonal. Tervezéskor figyelmet fordítottunk gyengén-látó, nagyothalló és mozgáskorlátozott embertársainkra is.
A Pacsirta utcai épület falai között is elődeink szellemében folytatjuk munkánkat, a régió betegeinek vérkészítményekkel való ellátását, mely véradóink  folyamatos, önzetlen segítsége nélkül nem  valósítható meg.

Továbbra is szeretettel hívjuk, várjuk Önt intézményünkbe!

Megközelíthetőség, parkolás
Gépkocsival és a 30, 30Y, 130, 103, 109E, 55-ös buszjáratokkal ( leszállás a Klinikák végállomásnál)
A gépkocsival érkezőknek az intézet udvarában ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Siba Krisztina
regionális igazgató főorvos

Cím: 7624 Pécs, Pacsirta utca 3.
Telefon: +36 72 215 634 vagy +36 72 211 920
Véradási időpont: 
hétfő, csütörtök: 8.00 - 17.00
kedd, szerda, péntek: 8.00 - 15.00

 

 

Térkép