SAJTÓKÖZLEMÉNY

A szervátültetés életet ment – 15 éves a Szervkoordinációs Iroda

 

Budapest, 2022. október 13. Az elmúlt 15 évben a szervdonációs koordinátorok több mint egymillió telefonhívást bonyolítottak le, és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) gépjárművei 9.630 földi szállítási feladat végrehajtása során több mint kétmillió kilométert tettek meg annak érdekében, hogy szervátültetéssel életet mentsünk Magyarországon. Egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti, hiszen két vesét, májat, szívet, tüdőt, hasnyálmirigyet is lehet transzplantálni.

A szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez szervadományozó donorokra van szükség. A saját szerveink adományozásával kapcsolatos döntés először tájékozódást, majd mérlegelést és végül egy személyes döntést igényel. Az elhunytból történő szervdonáció dobogó szívű agyhalottból történik, szabályozására Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvét alkalmazzák, amely szerint írásos tiltakozás hiányában az elhunyt szervdonációra vonatkozó beleegyezését kell vélelmezni. Az önrendelkezéshez való alapjogunk miatt saját szerveink halálunk utáni sorsáról nekünk kell személyes döntést hoznunk, ezt más nem teheti meg helyettünk.

Az elmúlt 15 évben az OVSz Szervkoordinációs Irodája 3.536 elhunyt potenciális szervdonorról kapott jelentést, végül 2.310 esetben történt szervdonáció elhunytból. Agyhalottból 6.714, élődonorból pedig további 547, tehát összesen 7.261 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a 15 éves szervdonációs aktivitás 71.148 új életév lehetőségét adta a transzplantált betegeknek. 

Magyarországon, a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban összesen 6.027 szervátültetés történt, mely 5.999 beteg életét mentette meg.

Hazánk 2012-ben előzetes együttműködési megállapodást kötött az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezettel, majd következő évben az OVSz aláírta a teljes jogú tagságról szóló szerződést. Magyar beteg részére összesen 8.853 szervfelajánlás érkezett, melyek közül 867 szerv elfogadásra és beültetésre került.

15 év alatt 8.190 új beteg került várólistára, ebből 5.359 beteg vesére, 1.511 beteg májra várt, szív várólistára 845 beteget helyeztek, tüdőtranszplantációs várólistára 294, kombinált vese és hasnyálmirigy átültetési listára 181 beteg került.

A legaktívabb intézmény a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház volt, ahol 221 jelentés után 158 donáció valósult meg 15 év alatt.

A közleményhez további adatok és háttéranyag az alábbi linken található: www.ovsz.hu/15evesaszervkoordinaciosiroda
A szervdonációról bővebben: www.ovsz.hu/szervdonacio.

Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz)
Transzplantációs Igazgatóság

Ide kattintva a sajtóközlemény letölthető pdf formátumban.