XI. Donációs és a Transzplantációs Európa-nap

XI. donációs nap 2009 plakátja

2009. október 01.

2009. október 11-én kerül sor a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat közös szervezésében lebonyolítandó központi rendezvényre, amelynek keretében Székely Tamás Egészségügyi Miniszter Pro Vita kitüntetéseket ad át azoknak az élődonoroknak, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamelyik családtagjuk gyógyulásához.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére indult, melyet eddig Svájc, Svédország, Ciprus, Ausztria, Portugália, Törökország, Olaszország, Írország, Szlovénia és Görögország rendezett meg. A rendezvény célja a szolidaritás és támogatás kifejezése a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt, valamint a donáció, s ezáltal a transzplantációk számának növelése. Ez a nap legalább egyszer évente lehetőséget teremt arra, hogy határokon átívelően eshessen szó a szervátültetésről, mint életmentő beavatkozásról. A donorok és családtagjaik iránti tiszteletadás mellett a szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezik ki az átültetéseket végző sebészeknek és a többi transzplantációs szakembernek. Miután az európai rendezvény példája elterjedt a többi kontinensen is, 2005-ben az Európa Tanács Transzplantációs Szakértő Bizottságának javaslatára – az Egészségügyi Világszervezettel karöltve – megtartották a Szervdonáció és Transzplantáció Első Világnapját.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért és a Magyar Transzplantációs Társaság közös szervezésében 2009. október 11-én 10:00-18:00 óra között Magyarországon is megrendezésre kerül a XI. Szervdonációs és Transzplantációs Európa-nap.

Ez a rendezvény kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a hazai élődonorok – akik vesét vagy májat adományoztak – Pro Vita díjban részesüljenek. Az „életet adományozó” szervdonorok – akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamelyik családtagjuk gyógyulásához – a kitüntető elismerést Dr. Székely Tamás, egészségügyi minisztertől vehetik át.

Szt. Kozma és Damján díjat második alkalommal ad át a Transzplantációs Alapítvány annak a személynek, aki a szervátültetésért kiemelkedően sokat tett hazánkban.

Az orvosok, a transzplantáción átesett betegek és olimpikonok úszóváltója, ismert focisták részvételével rendezett kispályás mérkőzés azt a célt szolgálja, hogy hozzájáruljon a magyarországi szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos tájékozottság növeléséhez a társadalomban, és egyúttal jó lehetőséget nyújt a rendhagyó orvos-„beteg” találkozóra is.

Tervezett programok:
10:00-13:00 óráig sportversenyek
13:00-15:00 óráig ebéd
15:00-18:00 óráig Szt. Kozma és Damján díj, és Pro Vita díjátadás