WMDA 2014. évi jelentés

wmda logo

Megjelent a Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) 2014. évi jelentése.

Az adatokat 57 ország 97 őssejtdonor regisztere és közösségi köldökzsinórvér bankja szolgáltatta.

A 2014 végén rendelkezésre álló donorok száma meghaladta a 25 milliót, egy év alatt számuk 8%-kal nőtt; a közösség által felhasználható köldökvér egységek száma 700 ezer felett volt, számuk lényegében nem változott.
2014-ben több mint 20 ezer csontvelőtranszplantáció történt nem rokon donorral.
Nemzetközi szinten az átültetések 51%-a hazai donor, 49%-a más országban regisztrált donor őssejtjével történt.
A donorok kormegoszlására jellemző, hogy 40%-uk 30 év alatti.

Háttér a WMDA 2014-es beszámolójához
A WMDA egy olyan nemzetközi szervezet, amely a haematopoietikus őssejt donációban és transzplantációban érintett szervezetek és egyének együttműködését segíti elő.
A World Marrow Donor Association (WMDA) a klinikai transzplantációra szánt, kiváló minőségű haematopoietikus őssejt készítmények célba juttatását szervezi világszerte, valamint elősegíti a donor állomány bővülését nemzetközi szinten.
A WMDA feladatainak egyike az önkéntes őssejt donor regiszterekből és köldökvér bankokból (CBB) származó őssejt készítmények számának éves nyilvántartása.
A WMDA 1997 óta gyűjti fent említett adatokat és nagy megelégedéssel tölti el, hogy az önkéntes őssejt donor regiszterek és köldökvér bankok 18. beszámolójában a 2014-re vonatkozó adatokat közzétehette.
Ez a kiadvány az első, amellyel kezdődően az éves adatok gyűjtése online kérdőívekkel történik.

A WMDA 2014-es éves beszámolójához 57 különböző ország 97 nemzetközi szervezetének őssejt készítményei szolgáltatják az adatokat.
Valamennyi regiszter térítésmentesen használhatja a WMDA adatait saját belső célokra, viszont amennyiben bárminemű adatot publikációs célra szánnának, ahhoz a WMDA Testület jóváhagyását kell előzetesen kérni.