A világszerte regisztrált vérképzőszervi őssejtdonorok száma 40 millió!!

A Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) bejelentette, hogy a világszerte regisztrált potenciális vérképzőszervi őssejtdonorok  összesített száma meghaladta a 40 milliót!!

Évente több ezer embert diagnosztizálnak vérképzőszervi betegséggel. A csontvelő/ perifériás őssejt transzplantáció életmentő beavatkozás lehet különböző betegségekben, beleértve többek között a leukémiát, lymphomát, az aplasztikus anémiát, a myelodysplasiát, az öröklött immunhiányos rendellenességeket is.

Amennyiben a családban nincs olyan donorjelölt, akinek vérképző őssejtje immunológiailag megfelelő lenne az átültetésre, ott csak az önkéntes idegen donor őssejtje jelentheti a segítséget. Ezekben az esetekben a WMDA, most már több mint 40 millió donort magába foglaló adatbázisából lehet a beteg részére a legjobban egyező donort megkeresni.

 

Világszerte emberek milliói vállalják önkéntesen, hogy segítik mások gyógyulását.  Minden egyes, az adatbázisba felvett donor egy újabb beteg számára jelenthet segítséget, így minél többen regisztrálnak őssejtdonornak, annál több betegnek lesz esélye a gyógyulásra.

A Magyar Őssejtdonor Regiszter büszke arra, hogy 1992 óta része ennek az egyedülálló nemzetközi hálózatnak és  magyar őssejt donorok is nyújtottak már segítséget beteg embertársaik számára.