Vérükkel is segítenek a határon szolgáló katonák

A jószándék és a másokért tenni akarás ismét megmutatkozott az MH Altiszti Akadémia katonái között. A Nógrád megyei magyar-szlovák határszakaszon szolgálatot teljesítők április 29-én, szerdán véradással járultak hozzá a vérellátás biztonságához.

A katonai szervezetek és a vérellátó szolgálatok között hosszú évtizedek tapasztalatai segítik a szervezett véradások lebonyolítását. Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettese érdeklődésünkre elmondta: a koronavírus okozta járványügyi helyzetben is számítanak az önkéntesekre, hiszen egyetlen véradás alkalmával akár három élet menthető meg.

„A honvédséggel való együttműködésünk békeidőben is példamutató, hiszen a katonák az intézeteinkbe is eljönnek vért adni, mindemellett kiszállásaink is vannak a különböző alakulatokhoz. Ebben a rendkívüli időszakban különösen fontos és jó, hogy egyéb feladataik ellátása mellett még arra is szakítottak időt a katonák, hogy vért adjanak” – fogalmazott.

A bujáki üdülőbe – hivatalos nevén MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 5. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központ – kihelyezett szerdai véradáson közel ötven katona, honvédelmi alkalmazott és rendőr jelentkezett, hogy vérével segíthessen.

„A Nógrád megyei határszakaszon, mintegy 180 kilométer hosszan látnak el határvédelmi feladatokat az Altiszti Akadémia katonái, együttműködve a Nógrád megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival” – árulta el Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka. A dandártábornok úgy fogalmazott: nagy öröm volt számára, amikor Krizsán Szabolcs főhadnagy azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy szervezzenek egy véradást, hiszen a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói nemcsak az államhatár védelmével, hanem véradással is szeretnék segíteni az állampolgárokat.

„Ez egy csodálatos nap, hiszen a sportszázad katonasportolói, az akadémia katonái és az együttműködő rendőr bajtársaink is vért adnak itt Bujákon” – hangsúlyozta a parancsnok.

A Magyar Honvédség katonái rendszeres véradók, a mostani szervezett véradás során mintegy százötven ember életének megmentéséhez, illetve gyógyulásához járulhatnak hozzá. A többszörös magyar dzsúdó-bajnoknak, Krizsán Szabolcs főhadnagynak sem ez volt az első véradása. „Rendkívül fontosnak tartom a társadalmi felelősségvállalást ebben a nehéz időszakban. A határvédelmi feladatot ellátó katonáink nem csak a lakosságot védik, hanem vérükkel is hozzájárulnak ahhoz, hogy a megcsappanó vérkészletet is feltöltsék” – fogalmazott az MH Altiszti Akadémia kiképző tisztje, az MH Sportszázad századparancsnoka.

 

2020.04.30.