Véradók Világnapja 2018. június 14.

Véradók világnapja 2018.

Légy ott valakinek. Adj vért. Oszd meg az életet.

 

Minden évben, június 14-én világszerte a Véradók Világnapját ünnepeljük. Az esemény arra szolgál, hogy köszönetünket fejezzük ki az önkéntes véradóknak az életmentő ajándékért, a vérért, és felhívjuk a figyelmet, hogy rendszeres véradásra és vérre mindig szükség van.

A vér és vérkészítmények transzfúziója minden évben több millió életet ment meg. Nem csupán életmentő műtétek, de komplex orvosi és sebészeti beavatkozások során is elengedhetetlen. Életmentő szerepet tölthet be ezen felül az anyák és a gyermekek gondozásában, valamint az ember okozta és természeti katasztrófákra adott válságkezelés során.

A vérellátás elegendő mennyiségben biztosítja a betegeknek a biztonságos vér és vérkészítményekhez való hozzáférést, így a hatékony egészségügyi rendszer kulcsfontosságú eleme. A megfelelő ellátást csak önkéntes véradók rendszeres véradásával lehet biztosítani, ami sok országban valóságos kihívás.

A Véradók Világnapja (World Blood Donor Day) 2018-as rendezvényének fogadó országa Görögország (Hellenic National Blood Centre). A világszintű eseményt 2018. június 14-én, Athénban  tartják.