TÁJÉKOZTATÁS

A járványhelyzet miatt január óta folyamatosan nyomon követjük a nemzetközi publikációkat, együttműködünk nemzetközi szakmai szervezetekkel, hogy naprakész információink legyenek és fel tudjunk készülni a betegek transzfúzióval történő ellátására a pandémia idején is, megőrizve a betegek és véradók biztonságát.

Eddig valamennyi virológiával és vérellátással foglalkozó publikáció a vírus légutakon történő átvitelét igazolta, nem volt vérátömlesztéssel történő betegség átvitel.

Jelenlegi ismereteink szerint a vérben a vírus (gazdasejtek hiányában) nem tud szaporodni, ezért az előállított vérkészítmény nem jelent kockázatot. Ez a vírus nem vérsejthez kötődő, a sejtes elemekből álló készítmények (vörösvérsejt és vérlemezke koncentrátumok) nem is tartalmazhatják.

A világ vezető tesztgyártói nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a vérellátás számára, a véradók szűrését biztosító szűrőtesztet fejlesszenek ki, azonban eddig még sem ellenanyag detektáláson, sem vírus RNS meghatározáson alapuló PCR vizsgálattal működő szűrőtesztet nem sikerült a kipróbálási fázisig eljuttatni. A tesztgyártók munkáját világszerte nagy erőkkel támogatják a hatóságok, a vérellátó szolgálatok (mi is) és a referencialaboratóriumok egyaránt.

A jelenleg elérhető PCR alapú teszteket elsődlegesen az erős tüneteket produkáló betegek esetében tudják használni.

Folyamatosan figyeljük, elemezzük és értékeljük a világ számos vérellátójának honlapját. Mindegyikük hasonló eszközöket és módszereket vetnek be a véradók, a személyzet és ezáltal az ellátás biztonságának érdekében:

megfelelő véradók előválogatása, egészségi állapotuk és utazási történetük alapján a véradást megelőző 30 napot figyelembe véve
megfelelő távolságtartás; legalább 1,5 m
higiénés intézkedések megerősítése a véradók vonatkozásában (fokozott fertőtlenítés, a maszk viselése, érintésmentes testhőmérséklet ellenőrzés még a vérgyűjtés helyszínére történő belépés előtt)
az általános szabályok betartásának fokozott ellenőrzése a véradók és a személyzet kapcsán egyaránt.
Azokat a jelentkezőket, akik az elmúlt 30 napban produkálták a láz, torokfájás, izomfájdalom, száraz köhögés, hasmenés tünetek bármelyikét, vagy kontaktusba kerültek később koronavírus-pozitívnak bizonyult személlyel, már az előzetes elbírálás során eltanácsoljuk.
Az OVSz szakmai feladata, hogy akár krízishelyzetekben is megkeresse a véradókat, hogy legyen megfelelő mennyiségű, a kockázatbecslés és a laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek alapján a lehető legkisebb kockázatot jelentő vérkészítmény azon betegek számára, akiknek ez nélkülözhetetlen a túlélésükhöz.

 

Országos Vérellátó Szolgálat

2020.04.09.