Szervdonációs és Transzplantációs Világnap - 2017.

2017. október 7-én került megrendezésre a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésében a Szervdonációs és Transzplantációs Világnap. A délelőtt folyamán sportversenyek kerültek megrendezésre. Az  Országos Vérellátó Szolgálat csapata a fociversenyben vett részt. A sportolóknak az érmeket Dr. Drexler Donát főigazgató Úr adta át.
 
2007 óta ezen a napon adják át az előző év élő donorainak a Pro Vita miniszteri elismerést. Idén 31 ember jelent meg az átadási ünnepségen, többségük az egyik veséjét ajándékozta egy szerettének, két édesanya pedig májának egy szegmensét adta pár hónapos gyermekének.
2008 óta az alapítvány ezen az ünnepségen adja át a Szent Kozma és Damján díjat olyan személynek, aki különösen sokat tett a hazai szervátültetés érdekében. Idén Dr. Asztalos László docens Úr kapta a díjat, aki az Észak-Kelet Magyarországi régióban végzett kiemelkedő munkát sebészként és oktatóként a szervátültetés érdekében.

 

Mihály Sándor szervkoordinációs igazgató ünnepi beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!
Megtisztelő számomra, hogy együtt ünnepelhetek Önökkel!
Az Országos Vérellátó Szolgálatnál és a Szervkoordinációs Irodában dolgozó munkatársaim köszöntését is hozom, akik transzplantációs-donor koordinátorként szervezik a nap 24 órájában a transzplantációs célú szervkivételi riadókat, együttműködve donorjelentő kórházakkal, szervátültetést végző centrumokkal, laboratóriumokkal és az Eurotransplant-tal.
Mivel a szervdonációk döntő többsége elhunytból történik, és ezért naponta találkozunk emberi tragédiákkal, nekünk is szükségünk van az ilyen ünnepekre, amikor testközelből láthatjuk munkánk értelmét és eredményét.
De mit jelent egészen pontosan az, hogy a szervátültetés életet ment?

Néhány fontos számmal szeretném érzékeltetni a mondat jelentését:
Egy elhunyt szervdonor 31 életévet ad a társadalomnak, mert két vesét, májat, szívet, hasnyálmirigyet és tüdőt lehet eltávolítani, de nem mindig alkalmas minden szerv (átlag 3). Ez azt jelenti, hogy tavaly 182 elhunyt szervdonor 5.606 évet adott.
Egy szervdonor átlagosan 24 óra többletmunkát igényel az intenzív osztályon.
Egy napos betegellátás az intenzív osztályon átlagosan egy tökéletes minőségű életévet (QALY) ad a betegnek, mert sokan meggyógyulnak hosszabb-rövidebb ellátás után súlyos betegségekből.
Egy agyhalott potenciális donor egynapos gondozása viszont 7,3 tökéletes minőségű életévet ad másoknak, ez pedig 1.329 évet jelentett tavaly.
A két szám közötti különbség hatalmas, nem összehasonlítható, viszont magyarázatot igényel. Ha egy súlyos állapotú beteg ellátása sikeres az intenzív osztályon, a beteg gyógyulását sikerként élhetik meg az ott dolgozók.
Egy súlyos agykárosodást követően minden életmentő terápia ellenére kialakuló agyhalál esetén a halál megállapítása megterheli az ott dolgozókat, mert a beteg megmentése volt a cél.
Az ezt követő donorfelismerés, jelentés és gondozás sok erőforrást igényel az ott dolgozóktól – amire a mai napon köszönettel gondolunk –, de az életmentés valahol máshol történik, nem látják a transzplantáltak állapotának javulását, megmenekülését.
Tavaly 505 honfitársunk, köztük 21 gyermek kapott új szervet és esélyt egy új, egészségesebb hosszabb életre. Közöttük 113 betegnek külföldről érkezett a donorszerv, az Eurotransplant együttműködés keretei között. 26 akut beteg között 20-an külföldről kaptak szervet.
A donor és recipiens oldalt a koordináció köti össze a gyakorlati megvalósulás szempontjából, de a donor és recipiens közötti kapcsolatot személyes példák teszik közérthetővé, na meg az élődonáció, ahol kifejezetten közeli; személyes a kapcsolat.
Önök élődonációról döntöttek, amiért hálás egy-egy recipiens és a család, de mi is köszönettel tartozunk, mert ezzel a döntésükkel megszólítottak mindenkit, hiszen valójában mindenki lehet donor. Ez mindenki személyes döntése.
Emberi kapcsolatainkban jelen van az adakozás, vagy áldozat, a közösség és szeretet iránti vágyunk. A szervadományozás területén ez akkor tud kifejezésre jutni, ha valami érzékenyít minket a téma iránt: egy családtagom, egy ismerősöm, egy embertársam sorsa, aki meghalt, vagy másvalaki, aki szervre vár. Mert elkerülhetetlen az események átélése legalább gondolatban, ha megállít a halálhír tragédiája vagy a transzplantáció csodája. Mit tennék, ha ez velem történne meg, mit kell hátra hagynom és mit kell tiszteletben tartanom?
Az életmentő szervátültetésekhez donorszervekre van szükség, amit nem mások adnak, hanem mi adunk. A mai nap arra hívja fel a figyelmet, és elsősorban Önök arra hívják fel a figyelmet, hogy én is tagja vagyok annak a közösségnek, aki tenni tud, aki jót tud tenni, aki adni tud.
Köszönöm, hogy előttünk járnak az adakozásban és jó példát adtak nekünk!

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Mihály Sándor
2017. október 7.