SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP - 2018.

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Ünnepeltek!
Kedves Kollégák! 

A SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP-ot a svájci Philippe Morel professzor hívta életre, először 1996-ban  Genfben és azóta minden évben, október második szombatján kerül megrendezésre egy európai városban az Európa Tanács támogatásával. 2012-ben Budapest kapott lehetőséget a rendezvény lebonyolítására.

22. alkalommal minden évben egy nap a szervátültetésről és annak igazi hőseiről, az élő és elhunyt donorokról, a megmentett recipiensekről és az életmentő orvosokról, ápolókról és koordinátorokról szól.

Ezt a kezdeményezést karolta fel Magyarországon a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 12 évvel ezelőtt.

 

A sokak által egyébként távolinak és csodálatosnak tartott szervátültetés gondolata önmagában nem értelmezhető, mert a transzplantációhoz személyes döntésekre és így donorokra, donorszervekre van szükség.
A rendelkezésre álló donorszervek száma nem elegendő sehol a világon a szükségletekhez képest, mert egy év alatt alig 120.000 transzplantáció mellett kb. 200.000 új beteg kerül várólistára. Magyarországon tavaly 450 transzplantáció mellett 655 új beteget kellett várólistára helyezni.
A szervadományozás nem az agyhalottak, vagy hozzátartozóiknak az ügye, hanem egy társadalmi szintű kérdés, ahol nem beszélünk a halálról, nem ismerjük a végérvényes és visszafordíthatatlan agyhalál fogalmát és talán még azt sem tudjuk, hogy a szervadományozásról szóló döntésem nem egy lehetőség, hanem a személyes felelősségem. Ennek a társadalomnak én is, mindannyian meghatározó tagjai vagyunk. Mert a szerveket nem a társadalom, hanem annak tagjai, emberek adják. A szervadományozás a segítségnyújtás egyik legszebb, legemberibb, önfeláldozó és példamutató formája.
De a téma legtöbbször elvész az érdektelenség erdejében és marad a tájékozatlanság.

23 éve dolgozom a szervátültetés területén és 18 éve foglalkozom transzplantációs donor koordinációval.
3000 donáció és 7000 szervátültetés után szeretném Önökkel megosztani a reményemet tények alapján és néhány fényképpel:

1. Az idén elvégzett 10.000. magyarországi szervátültetés arra hívja fel a figyelmet, hogy tapasztalt orvosok mentik meg a betegeket legjobb tudásuk szerint. 


2. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének 20. ünnepi évfordulóján megismert régi transzplantáltak megmutatják, hogy jó minőségben lehet évtizedeket élni a szervátültetés után, és ma már nem csak a betegeknek, hanem az általuk alkotott közösségnek is évtizedes múltja és jövője van.

 

3. Az agyhalál megállapításáért, a donorfelismerésért és donorgondozásért felelős orvosok továbbképzés keretei között sajátítják el a szervdonációval kapcsolatos szakmai feladatokat. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Zajlik a szervkivételt és átültetést végző sebészek képzése nemzetközi együttműködés keretei között. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Az ápolóknak is biztosítunk továbbképzést és rájuk is számítunk a példamutatásban. 



 

 

 

 

 

 

 

 

6. Kitűnő kollégáim, a transzplantációs donor koordinátorok szervezik a szervdonációkat és átültetéseket, ide értve a nemzetközi szervcseréket is az Eurotransplant együttműködés keretei között.  



7. A hazai szervadományozás egyik legjelentősebb mérföldkövének tartom, amikor az elhunyt szervdonorok hozzátartozói összefognak, nyilvánosság elé állnak és elmondják, amit csak ők tudnak elmondani. Néhány nappal ezelőtt egy fiatal elhunyt donor szüleinek kezdeményezésére átadásra került az ismert szervdonorok emlékhelye Kiskunfélegyházán. Az emlékműre nevek kerültek, igazi hősök nevei, akiknek szerveivel haláluk után életet mentettek, mert egy donor akár 8 ember életét is megmentheti.


A szervadományozás nagyon személyes emberi cselekedet. Egyéni sorsok, családok, tragikusan véget ért emberi kapcsolatok bemutatásával lehet igazán felhívni a figyelmet arra, hogy egyrészt döntenem kell saját szerveim halálom utáni adományozásáról, másrészt döntésemet meg kell osztanom családtagjaimmal, amely életre hívja az önrendelkezési jogom tiszteletben tartását azzal, hogy írásos tiltakozó nyilatkozat hiánya mellett a családom felidézi azt, ha kell, hogy én igent mondtam, mert én döntöttem arról, hogy donor szeretnék lenni, ha agyhalott leszek.
Az elhunyt donorok hozzátartozói mellett azonban az élődonorok nem csak megmentett családtagjaikról, hanem saját magukról is tudnak bizonyságot tenni. Kérem, hogy tegyék is.
Önfeláldozó segítségnyújtásukat köszönöm az Országos Vérellátó Szolgálat nevében is!

 

A képeken és itt a teremben is sok ember van. Együtt vagyunk, közös célokkal az életmentés szolgálatában.


Ez már látható.


Ez az én reményem.


Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!
 Dr. Mihály Sándor
2018. szeptember 29.