Szakmai fórum és megemlékezés Kiskunfélegyházán

2019. szeptember 25-én Kiskunfélegyházán a szervadományozásról szóló szakmai fórum került megrendezésre, majd a fórum résztvevői a kiskunfélegyházi Alsótemetőben emlékeztek a szervdonorokra.
Az ismert donorok emlékművét elhunyt szervdonorok hozzátartozóinak kezdeményezésére készítette Bozóki István kőfaragó, amelyre tavalyi avatásakor négy, az idei évben pedig öt szervdonor neve került fel. A szervdonorok családjai ezzel fejezik ki elhunyt szeretteik  iránti tiszteletüket és szeretetüket jótéteményükért. Ahogyan  II. János Pál pápa fogalmazta meg, " a szervadományozás a szeretet legfelső fokát jelenti , mely mély értelmet ad a donorszerv felajánlásának, hogy megmentsen egy másik embert."
Csikós Józsefné donor hozzátartozó, az emlékhely és a rendezvény alapítója elmondta, hagyomány teremtő jelleggel, minden évben, ugyanezen a  napon várják közös találkozásra, megemlékezésre az érintetteket. A megemlékezésen  a gyászoló családtagokon kívül részt vettek a szakmai fórum előadói, Kiskunfélegyháza város polgármestere, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének képviselői és az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda munkatársai.

A szakmai fórum rövid összefoglalója:

A donor hozzátartozók kezdeményezése, a szervadományozás, valamint a donor hozzátartozók tiltakozási okai
előadó: Dr. Mihály Sándor - az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója
Az előadásban bemutatásra kerültek a szervdonációs folyamat során előforduló hozzátartozói tiltakozások okai, a hatályos jogi szabályozás és a Szervkoordinációs Iroda tájékoztató, felvilágosító tevékenysége az agyhalál, szervadományozás és szervátültetés területén, amelyet mind a lakosság, mind pedig a szakmai közösség körében végez.

Donor hozzátartozók kezdeményezésének hatása a szervátültetettek körében
előadó: Berente Judit - a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke
A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, maga is hosszú évek óta veseátültetettként él. Az elnök Asszony köszönetét és háláját fejezte ki valamennyi szervdonornak és hozzátartozóiknak, egyúttal saját történetén keresztül bizonyítékát adta annak, hogy mit jelent az esély az életre, miben lehet más és hogyan lehet teljes a szervátültetés utáni élet a korábbi, betegen töltött időszak összehasonlításával.

Donor családok egymásért
előadó: Dr. Domján Mihály - szakpszichológus, családterapeuta
Dr. Domján Mihály vezetésével a kiskunfélegyházi városi könyvtárban rendszeresen találkoznak elhunyt szervdonorok hozzátartozói. Az előadásban bemutatásra kerültek a találkozók tapasztalatai, és az előadó hangsúlyozta, hogy életünkben, különösen az olyan kiemelten nehéz időszakok esetén, mint egy szeretett hozzátartozónk elvesztése, rendkívül nagy jelentősége van a segítő közösségnek és kapcsolatoknak a lelki fájdalom enyhítésében.

Bozóki István
A "Szervdonorok Emlékére"  készült mű alkotója elmondta hogy régi tervét valósíthatta meg az emlékhely elkészítésével, remélve hogy méltó emléket állít a szervdonoroknak.

 
2019.09.26.