SAJTÓKÖZLEMÉNY - Közösségi oldalakon megjelent téves információ helyreigazítás

Budapest, 2020. március 18.Az Országos Vérellátó Szolgálat felhívja a lakosság figyelmét, hogy a közösségi oldalakon elterjedt információkkal ellentétben, a véradások alkalmával nem történik koronavírus-szűrés.

A koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább.

 

A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra – amelyek folyamatosan frissülnek a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas oldalon – azért van szükség, hogy megóvjuk a véradásokon részt vevő véradók és a dolgozók egészségét.  A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiusul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele.

 

A véradásokon tehát nem történik koronavírus szűrés, kérjük, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra.

 

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció). A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely nem szűntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért továbbra is számítunk az egészséges lakosság segítségére.

 

A véradások helyszínéről és időpontjáról a www.ovsz.hu és www.veradas.hu weboldalakon tájékozódhatnak.

Tekintettel arra, hogy a külső helyszíni véradóesemények – a bevezetett korlátozások miatt – folyamatosan lemondásra, módosításra kerülnek, kérjük, hogy indulás előtt ellenőrizzék a fenti weboldalakon, hogy az adott véradóesemény megrendezésre kerül-e.

 

                                                           Országos Vérellátó Szolgálat

2020-03-18