SAJTÓKÖZLEMÉNY


Két ünnep között és újév után is várják az önkéntes véradókat

Budapest, 2023.12.27. - Önkéntes véradásra buzdít a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A szervezetek felhívják a figyelmet: a többnapos ünnepek után kiemelten fontos a véradás a biztonságos vérkészlet megtartása érdekében.

Véradásra december 27-től újra van lehetőség, valamint az új évben január 2-től várják a segíteni vágyókat. A véradási időpontok és helyszínek keresésére, valamint időpontfoglalásra a www.ovsz.hu/idopontfoglalas és a www.veradas.hu oldal áll rendelkezésre.

A vér mesterséges úton elő nem állítható, csakis véradással pótolható, ezért fontos, hogy naponta 1600-1800 ember nyújtsa a karját. Az önkéntes véradáskor levett 450 ml vérből háromféle vérkészítményt állít elő az Országos Vérellátó Szolgálat, amelyek közül a thrombocyta-koncentrátum mindössze öt napig hasznosítható. Ez a rövid felhasználási idő teszi különösen fontossá, hogy az ünnepek után mindenki adjon vért, aki egészséges és megteheti. A véradók önzetlen segítsége által biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet a magyar egészségügy számára.