Millió lépés az életért kihívás a Magyar Szervátültetettek Szövetsége részéről

Egy társadalmi célú közösségi aktivitást és egészség kampányt szervezünk, amely a rendszeres mozgás népszerűsítésén keresztül megismerteti a résztvevőkkel a szervátültetés történetét és szervátültetésen átesett emberek életét.

Ezen a héten "A szervdonáció útja - Budapest" című szakasz kihívója Dr. Mihály Sándor, OVSz transzplantációs igazgató és szervkoordinációs csapata.

A héten az alábbi témák kerülnek bemutatásra:

1. Tudtad, hogy az agyhalál egyenlő az egyén halálával?
2. Tudtad, hogy Magyarországon és a legtöbb európai országban az elhunytból történő szervadományozás a feltételezett beleegyezés elvére épül, vagyis ha életedben nem tiltakoztál ellene, akkor lehetséges? 
3. Tudtad, hogy mindenkinek személyes döntést kell hoznia saját szervei halála utáni adományozásáról és fontos ezt a döntést megosztani családtagjainkkal? 
4. Tudtad, hogy a szervadományozások döntő többsége elhunytból történik Magyarországon és Európa szerte? Viszont a szervek korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért várólisták alakultak ki.
5. Tudtad, hogy egy elhunyt donor akár hat ember életét is megmentheti? Két ember a vesékkel, egy-egy pedig a tüdő, a szív, a máj és a hasnyálmirigy segítségével kezdhet új életet.
6. Tudtad, hogy Magyarország 2013-tól az Eurotransplant teljes jogú tagja és ezzel jelentősen nőtt a betegek szervhez jutási esélye?

Még most is lehet csatlakozni!

További információ a képre kattintva elérhető: