Megemlékezés az "ismeretlen donor" emlékhelyénél

Az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóság foglalkozik az elhunyt donorból történő szervkivételek szervezésével és az Eurotransplant együttműködés keretei között a donorszervek nemzetközi elosztásának szervezésével. Vagyis magyar donorszerveket küldünk néha külföldre, máskor pedig külföldi donorszervek érkeznek Magyarországra magyar betegek átültetéséhez. 
 
Minden donáció előtt, és attól függetlenül egy hirtelen, nem várt tragédia történik, amikor súlyos agykárosodás következtében agyhalott lesz minden életmentő törekvés ellenére egy beteg, aki korábban valakinek a gyermeke, szülője, házastársa, testvére volt. 
Az elhunyt donorokra emlékezve mindenkinek jut ma is egy személyes üzenet: 
A szervátültetetteknek azt üzenik, hogy vigyázz magadra és így vigyázz arra az ajándékra, amit kaptál tőlem! 
Mindenki másnak pedig azt üzenik, hogy visszaadtam, amit én egyébként kölcsönbe kaptam. A mai tiszteletadás egyben felhívás mindannyiunk számára, hogy a szervadományozással kapcsolatos döntésünket ma kell meghoznunk, mert ma élünk. Ezért ma kimondhatjuk, hogy vissza fogom adni, amit kölcsön kaptam egy időre. Kész vagyok adni! 
A szervadományozás és átültetés területén dolgozóknak, nekünk azzal is kell foglalkoznunk az elmúlt egy évben, hogy megőrizzük a donorszervek életmentő értékét és minőségét, ezért olyan minőségi és biztonsági intézkedéseket vezettünk be, amellyel kizárjuk a potenciálisan veszélyes átvihető betegségek között a koronavírus átvitelét is donorból recipiensbe, vagy akár a transzplantációs ellátás során is kizárjuk a kockázatot. Mi ezzel védjük a recipienseket és megőrizzük az adományozás méltóságát! 
 
Nap mint nap látjuk, tapasztaljuk az egyre növekvő kihívást, amelyet az új típusú koronavírus járvány okoz az elhunytból, de az élőből történő szervadományozás, illetve az átültetés területén, ideértve a transzplantációs várólisták kihívásait is. Ilyen körülmények között még nagyobb jelentősége, sőt még nagyobb értéke van annak a ténynek, hogy az életmentő szervátültetésekhez donorszervekre van szükség, mert donorok és donorszervek nélkül nincs transzplantáció. 
A koronavírus által okozott megbetegedések hatalmas nyomást gyakorolnak az egészségügyi ellátóhálózatra és a legsúlyosabb állapotú betegek intenzív osztályon történő ellátást, lélegeztetés igényelnek azokon az osztályokon, ahol egy súlyos agyi károsodás után a potenciális szervdonorok felismerése történhet. 1 évvel ezelőtt a járvány által sújtott minden országban a világon megtorpant a szervdonációk számának fejlődése és az aktivitás fenntartása még akár egy alacsonyabb szinten is igen komoly kihívást jelent. 
Azért küzdünk, hogy ne vesszenek el donorok és így tiszteletben tudjuk tartani az egyéni adakozó döntéseket. 
Ez a borzasztó járvány sok nehézség és tragédia mellett elvesz tőlünk lehetőségeket is. Néha megakadályozza azt is, hogy egy elhunyt életében született döntése a szervadományozásról megvalósuljon. 
De a legfőbb emberi értékeinktől és érzéseinktől nem tud megfosztani minket! 
Mi ma is itt vagyunk és tisztelettel, hálával emlékezünk! 
Sokan Önök közül egy ismeretlen hősre gondolnak. 
Nekem pedig eszembe jut több ezer elhunyt donor, akik mellett ott voltunk haláluk folyamatában és azután is. 
Ők olyan hősök, akik nem csak időben, hanem példában is előttünk járnak! 
Köszönjük! 

Az esemény a Facebookon megtekinthető: Ismeretlen Donorok Emléknapja - 2021 | Facebook

Magyar Szervátültetettek Szövetségének Facebook oldalán: MSZSZ Facebook

 Dr. Mihály Sándor, Transzplantációs Igazgató