A Kecskeméti Csontvelõdonor Klub díjátadása

Kell egy ember...

2010.november 19-én tartotta második ülését a Kecskeméti Csontvelődonor Klub, melynek ez alkalommal is a kecskeméti Club Caribe adott otthont. A tulajdonos Kovács János Ottó lelkes híve  a véradásnak és tevékeny részt vállal azok szervezésében is. Amikor a klub megalapítását megelőzően a támogatását kérve megkerestük, gondolkodás nélkül sietett a segítségünkre.

A rendezvényt Dr. Gyulai Ildikó az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezető főorvosa nyitotta meg, majd Dr. Szekeres Veronika az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ igazgató főorvosa köszöntötte az egybegyűlteket. Az " Életadó " díjakat Bodor Mária a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke adta át Juhász Péter Pál és Palotás István csontvelődonorok részére. Mindketten alkalmasnak bizonyultak egy-egy beteg embertársuk számára, így lehetőségük adódott csontvelői őssejtjeik felajánlásával életet menteni. Ezt követően pedig négy, a témával kapcsolatos  tudományos ismeretterjesztő előadással gazdagodhattak az érdeklődők. Az előadók között ott volt: Dr. Rajczy Katalin az OVSZ Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium vezetője, Garamszegi Mónika a Magyar Csontvelődonor Regiszter koordinátora, Dr. Toldi József  az OVSZ Szegedi Regionális Vérellátó Központ Szövettipizáló Laboratórium főorvosa és Dr. Marton Imelda a Szegedi Tudományegyetem II. Belgyógyászati Klinika főorvosa is.
Az esemény csodálatos, bensőséges hangulatban telt. Köszönhető volt ez részben a hely adottságainak. Jóleső érzés volt segíteni igyekvő emberek társaságában elidőzni. Mindenkit büszkeséggel töltött el, hogy két kecskeméti csontvelődonor is " Életadó " díjat vehetett át. Mégsem lehetünk elégedettek.
A részvételi hajlandóság olyan alacsony volt, hogy azt megbecsülni sem érdemes. Jóakaratban, a témában járatos jeles személyiségekben nem szenvedünk hiányt, valami mégis hiányzik...
Kell egy ember, aki " mozgatóerővel " rendelkezik, aki birtokában van olyan emberi tulajdonságoknak, melyek segítségével képes hatást gyakorolni másokra, akire muszály odafigyelni. Feltétlenül szüksége van ennek a területnek nyilvánosságra, méghozzá országos szinten. Ha másban már nem is vagyunk képesek hinni, a televízió mindenhatóságát senki nem vonja kétségbe. Nagyon kell, hogy valamelyik csatorna rendszeresen főműsoridőben foglalkozzon e témával. Fel kell éleszteni továbbá a helyi csontvelődonorklubokat is. Ha tetszik " divatot " kell csinálni, hallhatóvá kell válni, különben soha nem lesz elegendő csontvelődonora Magyarországnak!

Vörösné Dr. Kis Andrea

A rendezvényen készült fotók: