A feltételezett beleegyezés rendszerének bevezetése Hollandiában

2018. február 13-án megszületett a döntés arról, hogy Hollandiában bevezetik a feltételezett beleegyezés rendszerét. Ez volt az eredménye a Holland Parlament Szenátusában történt szavazásnak, ahol 38-an szavaztak a jelenlegi törvény megváltoztatása mellett, és 36-an ellene. Az új törvény 2020. július 1-én lép hatályba.

Az új helyzetben minden holland állampolgár, aki még nem regisztrálta választását a nemzeti donor regiszterben, ösztönözve lesz arra, hogy tegyék ezt meg. Minden állampolgár kétszer fog levelet kapni a felhívásról, hogy regisztrálják döntésüket. Minden ember, aki nem regisztrálta a választását, automatikusan úgy lesz rögzítve, hogy nem tiltakozott a szervadományozás ellen, és erről a regisztrációról ismételten értesítik.

A Donor regiszterben 4 típusú választás lesz:

· Igen, hozzájárulok a szervadományozáshoz;

· Nem, nem adom a hozzájárulásomat;

· A társam/férjem/feleségem, vagy legközelebbi hozzátartozóm hozza meg a döntést;

· Valaki, akit felkértem, hozza meg a döntést.

Akik nem tiltakozóként lettek regisztrálva a Donor regiszterben, azon személyek legközelebbi hozzátartozói elfogadják, hogy elhunyt hozzátartozójuknak nem volt problémája a szerv- vagy szövetadományozással. Az új törvény ettől függetlenül lehetőséget ad a közbeavatkozásra. Ha bizonyítani tudják, hogy az elhunyt tényleg nem szeretett volna szervdonor lenni, akkor a szervadományozás nem fog megtörténni. A „nem tiltakozott” kategória és a regisztrált „Igen, hozzájárulok” így nem azonos, hiszen a „nem tiltakozott” regisztráció esetén az elhunyt nem regisztrálta a hozzájárulását. Tehát ez úgynevezett feltételezett beleegyezés. Bárkinek bármikor lehetősége van egyszerűen megváltoztatni a Donor regiszterben a döntését.

Mielőtt hatályba lépne a törvény 2020-ban, minden holland állampolgárnak információt kell kapnia az új törvény saját helyzetükre gyakorolt hatásáról. Kiemelt figyelmet kell szentelni az alacsonyan művelt embereknek, a nem anyanyelvűeknek és a nem nyugati származásúaknak.

Hollandiában 1998 óta az úgynevezett tájékozott beleegyezés rendszere érvényesül, ami alapján az emberek regisztrálhatják a szervadományozással kapcsolatos döntésüket a nemzeti donor regiszterben. Abban az esetben, ha nem volt nyilatkozat a regiszterben, a legközelebbi hozzátartozónak kell meghozni a döntést. Ha nem tudták, hogy mit szeretett volna az elhunyt, a gyászolók számára ez nagyon nehéz, sőt gyakran lehetetlen.

Jelen pillanatban 6 125 000 ember regisztrálta döntését a Donor regiszterben, közülük 3 690 500-an hozzájárulásukat, 1 755 600-an pedig tiltakozásukat.