„Életet ajándékozó kórház” cím átadása a Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszusán

Sajtóközlemény

2014. április 4., Budapest - Az Országos Vérellátó Szolgálat „Életet ajándékozó kórház” címmel tüntetett ki három fekvőbeteg ellátó intézményt a Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszusán, Siófokon. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház, I. Telephely a szervdonáció területén 2013-ban végzett áldozatos munkájáért vehette át az elismerő okleveleket.

2013-ban 240 donorjelentés érkezett az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodába 48 donorjelentő intézményből, ez 155 szervkivétel eredményes megvalósulásához vezetett 43 kórházban, amelynek során 470 szerv transzplantációs célú eltávolítása történt meg. A szervátültetés életet ment. Az életmentő szervátültetésekhez pedig donorszervekre van szükség. A díjátadás célja, hogy az egészségügyi intézmények vezetőinek, és a lakosságnak is felhívjuk figyelmét az elhunytból (agyhalottból) történő szervadományozások fontosságára. Hiszen Magyarországot is érinti az a világméretű probléma, hogy több mint kétszer annyi beteg várakozik transzplantációs várólistán alkalmas donorszervre, mint amennyi szervátültetés égész évben történik.

2013-ban az a három donort adó kórház kapott nyilvános elismerést, ahol a tavalyi évben legnagyobb előrelépés történt a szervdonorok száma tekintetében:

  1. Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
  2. Péterfy Sándor utcai Kórház-rendelőintézet és Baleseti Központ
  3. MH Egészségügyi Központ Honvédkórház, I. Telephely

Az Országos Vérellátó Szolgálat ezúton is köszöni valamennyi donorjelentő intézménynek a munkáját és a donációs folyamat során tett erőfeszítését.

További információ:

Braun Helga kommunikációs vezető (OVSZ)

Mobil: +36 (30) 269 0896

E-mail: braun.helga@ovsz.hu

www.ovsz.hu