Egészségügyi felsőoktatás képzési program, DE-EK (Nyíregyháza)

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda szervdonáció és szervdonációhoz kapcsolódó szövetdonáció szervezésével összefüggő koordinációs tevékenységet végez. A szervadományozáshoz kapcsolódó oktatási tevékenységet az Országos Vérellátó Szolgálat koordinálja Magyarországon.

Több hazai felmérés is igazolja az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók hiányos tájékozottságát ezen a területen, amely mindenképpen megoldást igényel, különös tekintettel arra, hogy legtöbb alkalommal az egészségügyi dolgozókhoz fordul a laikus lakosság kérdéseivel.

A korábbi évek hagyományainak megfelelőn ebben az évben is fontosnak tartjuk folytatni az egészségtudományi karokon - különösen ápolók számára - az agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről szóló oktatási tevékenységet, amely egy országos képzési program része.

2019. március 18-án a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karon tartott előadást Dr. Mihály Sándor, Transzplantációs igazgató az agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről. A kar részéről ápoló, szülésznő és mentőtiszt szakos hallgatók voltak jelen. Az előadáson összesen 50 fő vett részt.

Az egészségügyi felsőoktatás képzési program következő állomása a gyula Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kar lesz, ahol a Pándy Kálmán Megyei Kórház dolgozói is részt vehetnek az előadáson.