Csontvelődonor Világnap

2015. szeptember 19-én ünnepeljük első alkalommal a Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet által meghirdetett Csontvelődonor Világnapot, amelyhez 52 ország, köztük Magyarország is csatlakozott. Fő üzenete „25 millió köszönet”, utalva arra, hogy az önkéntes donorok száma meghaladta világszerte a 25 milliót. Ennek ellenére még mindig sok átültetésre szoruló betegnek nincs megfelelő donora, ezért továbbra is szükség van újabb jelentkezőkre.

World Marrow Donor Day 2015.09.19

 

A nemzetközi donorszervezet tervei szerint ezentúl minden évben szeptember harmadik szombatján kerül megrendezésre a Csontvelődonor Világnap, amely lehetőséget ad arra, hogy köszönetet mondjunk minden donornak, és felhívjuk a figyelmet az önkéntes donorok kulcsfontosságú szerepére, hiszen ők adnak esélyt a gyógyulásra a családi donorral nem rendelkező betegek (a betegek 70%-a) számára.

A Magyar Őssejtdonor Regiszter honlapján szeptember 19-től lehetőséget biztosít a transzplantált betegek számára, hogy donoruknak köszönetet mondjanak, valamint családtagok, betegek és donorok számára, hogy megosszák a transzplantációval, a gyógyulással, a donációval kapcsolatos történeteiket a nyilvánossággal.

Köszönjük minden őssejtdonornak, hogy regisztrációjával lehetőséget biztosít a betegeknek a gyógyulásra Magyarországon és világszerte egyaránt.

A Világnap nemzetközi eseményei követhetők a http:// www.worldmarrowdonorday.org honlapon