Az OVSz pénteki bejelentkezései az M1 csatornán szervadományozásról és szervátültetésről

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 17. 

Aktuális téma: heti adatok, feltételezett beleegyezés elve Magyarországon

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és a jelentett esetek közül 2 donáció tudott megvalósulni. Elhunyt donorból 4 vese, 2 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. Magyarországon az eltávolított szervek közül 2 vese és 2 szív beültetése valósulhatott meg, valamint egy élődonoros veseátültetésre is sor került. 

Összesen 1 légi és 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1436 honfitársunk vár szervátültetésre.

Ha a kétszer is vesetranszplantált Zoltán fotóját megnézzük, akkor felmerül bennünk a kérdés: én hogyan segíthetek? 

Leginkább úgy, hogy példát mutatok azzal, hogy döntést hozok saját szerveim halálom utáni sorsáról, mert a szervadományozás az önrendelkezéshez való jogunk gyakorlásával kezdődik. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmeznünk, de az adományozó többségnek is van dolga: ma meg tudjuk osztani családtagjainkkal a végakaratunkat és akkor egy nem várt, tragikus pillanatban őket is támogatjuk, mert a visszaemlékezés felszabadít, amikor képviselni tudják végakaratunkat.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2020-01-17-i-adas-4/ 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 20:54-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2020. 01. 03. 

Aktuális téma: 2019. évi szervdonációs és transzplantációs adatok

2019-ben  252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés a Szervkoordinációs Irodába, és 180 esetben valósult meg szervkivétel. Agyhalottból 543, élődonorból pedig 30 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal. 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, 71 szerv külföldről érkezett magyar beteg részére.

1077 földi és 49 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

Összesen 610 új beteg került transzplantációs várólistára, így 2019. december 31-én összesen 1435-en szerepeltek transzplantációs várólistákon. Sürgősségi várólistára 49 beteget regisztráltak a centrumok. Közülük 12-en magyarországi, 21 beteg külföldi donorszerv által részesült életmentő szervátültetésben, 5 beteg pedig az év utolsó napján is sürgősségi listán várakozott. 

Ma a tavaly már bemutatott összes szervátültetettről készült fotómontázst látják. Ezzel szeretnénk tiszteletünket kifejezni minden elhunyt szervdonor és hozzátartozója felé, és köszönetet mondani azoknak az élődonoroknak, akik szervadományozás által adták másnak az új élet reményét!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A bejelentkezés 13:00-tól tekinthető meg. 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 20.

Aktuális téma: heti adatok, retranszplantáció

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 10 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, illetve az előző bejelentkezésünkkor 2 korábban jelentett riadó szervezése még folyamatban volt. Összesen 10 donáció valósult meg a héten. Elhunyt donorból 16 vese, 

1 hasnyálmirigy, 6 máj, 5 szív és 3 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 6 vese, 1 hasnyálmirigy, 1 máj és 4 szív beültetése történt meg. Külföldre pedig 9 vesét, 4 májat, 1 szívet és 3 tüdőt küldtünk. Az Eurotransplant régiójából 1 donorszív érkezett kiemelt sürgősséggel váró beteg részére.

44 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1436 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

5 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

A héten Irén fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki kétszeres vesetranszplantált.  Ahogy egyre több szervátültetett él köztünk, egyre nagyobb a korábban már szervátültetésen átesettek újbóli átültetési igénye. Ebben az évben 3 újbóli életmentő májtranszplantációra volt szükség, retranszplantáció, újbóli átültetés keretei között.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:38-től tekinthető meg.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 13.

Aktuális téma: heti adatok, csontvelő-átültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, melyekből 2 donáció megvalósult, 1 riadó szervezése pedig jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból 4 vese, 1 máj és 2 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 2 vese, valamint 2 szív beültetése történt meg. Az Eurotransplant régiójába 1 májat és 2 vesét küldtünk, melyeknek beültetése jelenleg zajlik. Külföldről akut beteg részére 1 szív érkezett.

16 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 27 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

A héten Attila fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 8 éve esett át csontvelő-átültetésen. A szervátültetések mellett Magyarországon is végeznek csontvelő-átültetést, ami számos vérképzőszervi betegség esetében az egyetlen rendelkezésre álló gyógymód. A mai napon hazánkban összesen 10 gyermeknek és 83 felnőtt betegnek keresünk megfelelő donort nemzetközi adatbázisokból. A Magyar Őssejtdonor Regiszterben jelenleg 7094 donort tartanak nyilván. 2019-ben eddig 12 gyermeknél és 41 felnőttnél történt meg a sikeres keresést követő őssejt-átültetés. 

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:50-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.12. 06.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetési várólisták

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, valamennyi esetben megvalósult a szervkivétel. Elhunyt donorból 7 vese, 2 máj, 4 szív és 2 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 7 vese, 1 máj, 3 szív, valamint 1 tüdő beültetése történt meg. Az Eurotransplant régiójában 1 májat, 1 szívet és 1 tüdőt ültettek be magyar donorszerv felhasználásával. 25 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1405 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 

3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Ma Andrea fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 5 éve élhet új vesével, korábban ő is ún. transzplantációs várólistán regisztrálva várta az új szervet. A szervátültetési várólistán várakozókkal kapcsolatban kiemelendő, hogy aktuális állapotuk alapján történjen meg számukra a legmegfelelőbb szerv elfogadása, elengedhetetlen a betegek széleskörű és rendszeres orvosi kivizsgálása és kontrollvizsgálata. Ez Andrea esetében is így történt a szervátültetés elérkeztéig, amelyet követően szintén rendszeres orvosi felügyelet, utógondozás biztosítja a szervátültetésen átesett betegek jóllétét.  Ma több, mint 5000 szervátültetett él Magyarországon. A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:10-től tekinthető meg.

 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.11.22.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 6 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból 9 vese,  3 máj,  és 2 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 8 vese,  2 máj,  és 2 szív beültetése történt meg, valamint 1 élődonoros veseátültetésre is sor került. Az Eurotransplant régiójában 1 vesét és 1 májat ültettek be. Külföldről akut betegek részére 1 szív és 1 máj érkezett. 

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1415 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.   

A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki kétszer esett át veseátültetésen. Hozzá hasonlóan, a recipiensek második születésnapként élik meg a szervátültetést, mely egy új élet lehetőségét nyújtja számukra, és teljesen megváltoztatja életszemléletüket.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 11:20-tól tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.11.15.

Aktuális téma: heti adatok, szívátültetés

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel, 1 szervezés pedig jelenleg is zajlik. Elhunyt donorból 4 vese, 2 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 1 vese és 1 máj beültetése történt meg, valamint 1 élődonoros veseátültetésre is sor került. Az Eurotransplant régiójában 3 vesét, 1 májat, 2 szívet és 1 tüdőt ültettek be. Külföldről 1 vese, valamint sürgősséggel várakozó betegek részére 1 szív és 1 máj érkezett. 

24 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1409 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 szívre és 1 tüdőre várakozó beteg van sürgősségi várólistán.   

A héten Szerén fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 évvel ezelőtt esett át az életmentő szívátültetésen. A tavalyi évben összesen 62 szívátültetés történt itthon. A szívelégtelen betegeknél az egyetlen esély életük megmentéséhez a szervátültetés. Az átültetést követően életmódjuk is megváltozik, mind higiénés, mind táplálkozási szokásaik. Ennek köszönhetően azonban teljes életet élhetnek, és lehetőséget kapnak, ahogyan Szerén fotója is mutatja, hogy részese lehetett gyermekei felnőtté válásának. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 38:20-tól tekinthető meg.

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.31.

Aktuális téma: heti adatok

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.



A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik. Elhunyt donorból 2 vese és 1 máj eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, a májat az Eurotransplant régiójában ültették be.



Külföldről 1 májat és 1 vesét fogadtunk, mindkét szerv ugyanazon recipiensnek került beültetésre, továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt. 



6 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1404 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel hárman szívre, ketten tüdőre várakoznak. 



A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 4 évvel ezelőtt esett át veseátültetésen. 



Visszatérve a korábban elhangzottakra, a héten történt kombinált vese - máj átültetés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy bizonyos esetekben indokolt több szerv együttes átültetése. A tavalyi évben 1 szív-vese és 5 hasnyálmirigy-vese átültetés történt Magyarországon, jelenleg 54-en várakoznak kombinált szervbeültetésre.
 


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:10-től tekinthető meg.
 

 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.25.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból 2 vese, 1 máj és 1 tüdő eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Magyarországon 1 máj beültetése valósult meg, valamint egy élődonoros veseátültetés történt, 2 vesét és 1 tüdőt az Eurotransplant régióba küldtünk külföldi betegek részére. Az egyik vese átültetésére orvosszakmai okok miatt végül nem kerülhetett sor.  14 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1403 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik sürgősséggel. 

A héten Ilona fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 3. veseátültetése után élhet újra szabad, teljes életet. Általában vese esetében, de életmentő szerveknél is előfordulhat az újabb transzplantáció igénye, amikor egy már korábban szervátültetésen átesett beteg ismét új szervre szorul. Magyarországon is van jelenleg olyan beteg, aki már a 4. veseátültetésére várakozik.  

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-25-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 27:23-től tekinthető meg. 

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.18.

Aktuális téma: heti adatok, Pro Vita Díj

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 szervezés jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból összesen 12 szerv eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, 4 vese, 2 máj, 2 tüdő és 1 szív átültetése Magyarországon, 2 vese és 1 máj átültetése külföldön valósult meg.  Továbbá, 2 élődonoros veseátültetés történt a héten. 27 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1412 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 2 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.

A héten azon élődonorokat mutatjuk be Önöknek, akik a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapon az egészségügyért felelős szaktárca részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pro Vita díját kapták, életmentő szervadományozásuk elismeréseként. Az élődonoros szervátültetés hazánkban elsősorban veseátültetés szüksége esetén jön szóba. Ma már mind a négy hazai vesetranszplantációs központban elérhető a beavatkozás. Az élődonoros szervátültetés jogi-, etikai- és szakmai feltételrendszere garantálja az élődonorok részére a szervadományozás biztonságát és egészségük megőrzését. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-18-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 14:50-től tekinthető meg. 

 


 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.11.

Aktuális téma: heti adatok, Szervdonációs és Transzplantációs Világnap

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, végül 3 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból 4 vese és 1 máj eltávolítása történt meg transzplantációs céllal, mind az 5 szerv Magyarországon került beültetésre.

17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre, 3 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel. 

A héten rendhagyó módon nem egy szervátültetett recipiens, hanem egy édesanya, Csikósné Kiss Irma fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 32 éves fiát veszítette el néhány évvel ezelőtt. Irma elhunyt fia, szervei adományozásával több ember számára is az új élet lehetőségét adta a tragikus helyzetben. 

Minden évben október második szombatján, így holnap is, a Szervdonációs és Transzplantációs Világnapon az új élet ünneplése mellett az azt adományozó szervdonorokra emlékezünk. A világnapon 19 órától fáklyás, tiszteletadó sétára várjuk Önöket Budapesten a Vajdahunyad Várához.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-11-i-adas-6/

 A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 9:45-től tekinthető meg. 

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.10.04.

Aktuális téma: heti adatok

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, további két szervdonációs riadó szervezése folyamatban volt az előző bejelentkezésünkkor. Tekintettel arra, hogy 1 meghiúsult esetünk volt, összesen 7 donáció valósulhatott meg. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 14 vese, 6 máj 5 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Itthon 13 vese, 4 máj és 5 szív átültetése valósulhatott meg. Külföldön 1 vese, 4 máj és 1 tüdő beültetése történt meg magyar donorszervek felhasználásával.

Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.
A donorszervek és orvoscsoportok szállításához 1 légi és 37 földi szállítást vettünk igénybe.

A héten 17 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1420 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy beteg szívre, négy pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Egyes betegség típusokban egyszerre több szerv kombinált átültetése jelentheti a gyógymódot, mint Szabina esetében is. Szabina fotóját korábban már bemutattuk Önöknek, most azért szerepel ismét bejelentkezésünkben, mert kombinált vese- és májátültetése után a XXII. Szervátültetettek Világjátékán a legeredményesebb női sportolóként gratulálhatunk neki.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A heti bejelentkezés 25:12-től nézhető meg az alábbi linken: https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-10-04-i-adas-7/

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.27.

Aktuális téma: heti adatok, vesetraszplantáció

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 8 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 4 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 6 vese, 2 máj 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Itthon 4 vese, 1 máj, 2 szív és 1 tüdő átültetése valósulhatott meg. Külföldön 2 vese és 1 máj beültetése történt meg magyar donorszervek felhasználásával.

A donorszervek és orvoscsoportok szállításához 29 földi szállítást vettünk igénybe. 

A héten 15 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1425 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy beteg szívre, három pedig tüdőre várakozik sürgősséggel.

Ma Tamás fotóját mutatjuk be Önöknek, aki veseátültetése után 2 aranyéremmel és 2 világcsúccsal a legeredményesebb magyar sportoló lett a XXII. Szervátültetettek Világjátékán. A veseátültetés a transzplantálható szervek tekintetében a leggyakoribb beavatkozási típus. Magyarországon 2018 december 31-én 6915 beteg részesült rendszeresen művese kezelésben. Vese várólistán ugyanezen időpontban 818-an várakoztak, míg 2018-ban összesen 335 veseátültetés történt. A vese várólistán átlagosan 3,36 évet várnak a betegek az életmentő szervátültetésre. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-27-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:46-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.20.

Aktuális téma: heti adatok, ezredik májátültetés Magyarországon

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról és 2 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt. Itthon 2 vese és 2 máj, továbbá 1 élődonoros veseátültetés valósulhatott meg. Külföldön 2 vese és 1 szív beültetése történt meg magyar donorszerv felhasználásával.

Az Eurotransplant-ból 1 máj és 1 szív érkezett, mindkét esetben sürgősséggel várakozó betegek részére. 

18 földi és 3 légiszállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 11 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon összesen 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel hárman tüdőre, ketten szívre várakoznak.

Ma Tímea fotóját mutatjuk be Önöknek, aki kisgyermekkorában esett át májátültetésen. A transzplantációnak köszönhetően a közelmúltban a legfiatalabb és legeredményesebb sportolóként vehetett részt a transzplantáltak világjátékán. Magyarországon a budapesti Semmelweis Egyetemen végeznek májátültetést 1995 óta, ahol a napokban végezték el az ezredik ilyen műtétet. A számadatok is mutatják, hogy a szervátültetés ma már nem tekintendő ritka beavatkozásnak, a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek azonban az egyetlen kezelési módot jelenti, mint Tímea esetében is.

 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-20-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:40-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.13.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetés és sport

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Irodának jelentett esetek közül 3 elhunyt donorból történt szervkivétel az elmúlt héten. 

Transzplantációs céllal 5 vese, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítására volt lehetőség. 

5 vese átültetése itthon, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése pedig külföldön történhetett meg a magyar donorszervekkel.

Az Eurotransplant-ból 2 vese, 1 máj és 1 tüdő is érkezett magyar beteg részére.

28 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

15 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt héten, így a mai napon összesen 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel négyen tüdőre, hárman pedig szívre várakoznak. 

A mai napon Réka fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki a Magyar Szervátültetett Válogatott atlétika csapatának legfiatalabb sportolója.  Réka gyermekkorban esett át veseátültetésen, amely lehetővé tette, hogy ma fiatal kortársaihoz hasonló, teljes életet éljen. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-13-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:17-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.09.06

Aktuális téma: sürgősségi szervátültetések, heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 12 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, eddig 8 esetben valósult meg szervkivétel. Két meghiúsult eset mellett 2 donáció szervezése jelenleg is folyamatban van. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 14 vese, 5 máj, 4 szív , 1 tüdő és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. Ezt követően 9 vese, 3 máj , 3 szív és a hasnyálmirigy átültetése itthon történt, külföldön pedig 5 vese , 2 máj, 1 szív és 1 tüdő beültetése történhetett meg magyar donorszervekkel.

Az Eurotransplant-ból 1 máj érkezett magyar beteg részére, aki sürgősségi várólistán várakozott az életmentő szervátültetésre.

Összesen 37 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

13 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt héten, így a mai napon összesen 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel négyen tüdőre, ketten pedig szívre várakoznak. kép be 

A mai napon Miklós fotóját mutatjuk meg Önöknek 18 évvel a májátültetése után. A májtranszplantációra várakozóknál is előfordul, hogy állapotukban olyan hirtelen rosszabbodás lép fel, ami indokolja a sürgősségi várólistára helyezést. Számukra rendkívül rövid időn belül, néhány nap alatt kell alkalmas donorszervet találni. Ezt teszi lehetővé hazánk Eurotransplant tagsága, melynek köszönhetően 8 országból érkezhet és érkezik is időben szervfelajánlás a sürgősséggel szervre váróknak. kép ki  

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-09-06-i-adas-5/

 A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 28:42-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.30.

Aktuális téma: heti adatok, magyar szervátültetett sportolók XXII. világjátékán elért eredmények

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg. Ezt követően 4 vese, 2 máj és 1 szív átültetése történt itthon. Külföldre a héten nem küldtünk szervet.

Az Eurotransplant-ból 2 vese érkezett magyar beteg részére, továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt.

10 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

20 új beteg került transzplantációs várólistára az elmúlt egy hétben, így a mai napon összesen 1418 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük sürgősséggel négyen tüdőre, ketten szívre várakoznak, 1 gyermek sürgősséggel májra várakozik. 

A héten ismét a Magyar Szervátültetett Sportolók Válogatottjának fotóját mutatjuk be Önöknek. A 60 ország részvételével megrendezett Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastle-ben. Európai országként egyedül csak a házigazda, Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve.

11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst-, és 33 bronzérmet szereztek. Két világcsúcs is született diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.

A magyar csapat kiemelkedő  teljesítményhez ezúton is gratulálunk! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-30-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:04-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.23.

Aktuális téma: várakozási idők szervtranszplantációs várólistákon, heti adatok 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 5 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 10 vese, 5 máj, 2 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. Ezt követően 6 vese, 4 máj és 2 szív átültetése itthon történt, külföldön pedig 2 vese, 1 máj és 1 tüdő beültetése történhetett meg.

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett magyar beteg részére.

22 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

Miközben Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek 19 évvel a májátültetése után, engedjenek meg egy gondolatot a transzplantációs várólistákról, ahol az átlagos várakozási idők szervtípusonként ugyan különböznek, de a várakozók számára hosszú a várakozást megélni. Vesére több mint 3 évet, hasnyálmirigyre 2 évet, májra és szívre 1-1 évet és tüdőre kb. fél évet kell várni ma Magyarországon. 

A mai napon összesen 1410 honfitársunk vár szervátültetésre. 

Ezért fontos, hogy mindannyian időben döntést hozzunk szerveink halálunk utáni sorsáról annak tudatában, hogy tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-23-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:13-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.16.

Aktuális téma: magyar szervátültetett sportolók 22. világjátéka, eskütétel, heti adatok 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. A múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció szervezése még folyamatban volt, így 3 donáció valósult meg. 2 szervkivétel szervezése pedig jelenleg zajlik. 

Magyar elhunyt donorból 4 vese, 1 máj és 1 szív átültetés, élődonorból pedig 1 veseátültetés történt itthon.

Az Eurotransplant-ból 1 szív és 1 tüdő érkezett magyar beteg részére. Külföldön 2 máj és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel.

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 2 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, egy beteg pedig sürgősséggel szívre várakozik.

A héten a szervátültetett válogatott fotóját mutatjuk be Önöknek, annak kapcsán, hogy holnaptól kerül megrendezésre a szervátültetett sportolók Világjátéka Newcastle-ben,  22. alkalommal. A magyar válogatott idén 51 felnőtt és 3 junior sportolóval, 11 sportágban vesz részt az eseményen. Először 1987-ben képviselték hazánkat a játékokon. A csapat célja, hogy idén is az első öt között végezzen az éremtáblázaton. Az eredményekről  természetesen mi is beszámolunk majd Önöknek, és ezúton is sok sikert kívánunk a válogatott minden tagjának! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-16-i-adas-8/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:29-től tekinthető meg.

 


 

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.09.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 4 esetben valósult meg a szervkivétel, 1 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik.  5  vese, 3   máj, 3 tüdő és 1 szív eltávolítása történt meg.  2 máj, és 1 tüdő átültetése itthon valósult meg, 5 vesét, 2 tüdőt, 1 májat és egy szívet  az Eurotransplantba küldtünk.

21 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1429 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, ketten sürgősséggel szívre várakoznak. 

A héten Hajnalka fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki a vesetranszplantáció által két alkalommal is esélyt kaphatott az új,  és teljesebb életre.

   

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-09-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 25:58-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.08.02.

Aktuális téma: heti adatok, szervátültetés minden életkorban

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 3 esetben valósult meg a szervkivétel: 5 vese, 2 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg. 1 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő átültetése itthon történt meg, 2 vese még beültetésre vár további 2 vesét és 1 májat az Eurotransplantba küldtünk. Külföldről 1 májat, valamint 1 sürgősséggel várakozó beteg részére tüdőt fogadtunk. 

22 földi és 2 légiszállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 9 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1433 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel tüdőre, 1 kisgyermek pedig szívre. 

A héten Sándor fotóját mutatjuk meg Önöknek, 4 évvel veseátültetése után, amely végstádiumú veseelégtelenség esetén minden életkorban hozzásegíti a pácienseket a teljes élethez.  

 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-08-02-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 29:26-től tekinthető meg.

 


 Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.26.

Aktuális téma: sportolás transzplantáció után, heti adatok

Ma reggel az elmúlt egy héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Ezek közül 4 esetben megvalósult a szervkivétel, egy szervezése pedig folyamatban van.  

Elhunyt donorból 4 vese, 4 máj és 1 szív eltávolítása történt meg. Magyar donorból 2 vese, 3 máj és 1 szív átültetése itthon történt, külföldről pedig 1 szív érkezett magyar akut beteg részére. Az Eurotransplantban 1 máj átültetése valósulhatott meg magyar donorszerv felhasználásával. 

19 földi és 1 légiszállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1433 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük négyen sürgősséggel tüdőre várakoznak. 

A héten Edit fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 17 évvel veseátültetése után újra sportolhat. A rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul a szervátültetettek életminőségének javulásához és családjának is újra aktív tagja lehet.  

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 31:12-től tekinthető meg.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-26-i-adas-6/#

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.17.

Aktuális téma: májátültetés, heti adatok

Ma reggel az elmúlt egy hétben történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs  Iroda az  elmúlt héten négy potenciális donorról kapott értesítést  magyarországi intenzív osztályokról. 3 esetben valósult meg a szervkivétel , 1 szervdonációs riadó szervezése jelenleg is folyamatban van.  Elhunyt donorból  4 vese, 2 máj, 2 szív,1 tüdő kivétele történt meg. 

Magyar donorból 3 vese,1 szív, 1 máj és 1 tüdő átültetése történt itthon, külföldről 1 vese érkezett magyar beteg részére.

Az Eurotransplantban 1 vese, 1 máj és 1 szív átültetése valósulhatott meg magyar donorszerv felhasználásával. 

17 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 24 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1436 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg sürgősséggel szívre, négyen pedig tüdőre várakoznak.

A héten László  fotóját mutatjuk meg Önöknek 5 évvel az életmentő  májátültetés után.

A donormájak 28%-a külföldről érkezik magyar betegek részére  a több mint 5 éve zajló Eurotransplant  együttműködésnek köszönhetően,  és ez jelentősen javítja a végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek túlélési esélyeit.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-17-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 30:13-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.10.

Aktuális téma: élődonoros vesetranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, ebből 2 esetben történt szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig jelenleg is zajlik. 

Magyar donorból 1 máj átültetés történt, 2 vese átültetése pedig  folyamatban van. 

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett és került beültetésre. 

10 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 1 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1423 honfitársunk vár szervátültetésre, köztük 1 beteg sürgősséggel szívre, öten pedig tüdőre várakoznak.

A héten Róbert fotóját mutatjuk meg Önöknek 3,5 évvel a veseátültetése után.

Magyarországon négy egyetemi városban működik vesetranszplantációs program, és mind a négy centrumban elérhető az élődonoros vesetranszplantáció is. Az elmúlt 5 évben átlagosan évi 300 veseátültetés valósult meg elhunyt donortól származó vesével, továbbá a vesetranszplantációk közel 10%-a történt élődonortól kapott vesével. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-10-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:58-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.07.05.

Aktuális téma: tüdőtranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és mind az 5 esetben történt szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal így 8 vese, 5 máj, 3 szív és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt. 

Ezt követően 4 vese, 1 szív és 1 kombinált vese- hasnyálmirigy beültetés történt itthon, külföldön pedig 3 vese, 5 máj és 2 szív átültetése történhetett meg.

28 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1427 honfitársunk vár szervátültetésre, köztük 18-an donortüdőre várnak.  

A héten Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek 14 évvel a tüdőátültetése után, akit még a hazai tüdőtranszplantációs program indulása előtt Bécsben operáltak. A 2015 végén indult hazai programban, vagyis az elmúlt 3 és fél évben összesen 70 életmentő tüdőátültetés volt Magyarországon.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-07-05-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:05-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.28.

Aktuális téma: szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári tábora, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 3 esetben valósult meg szervkivétel. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 4 vese, 3 máj és 2 tüdő eltávolítása történt. 4 vese, 1 máj és 1 élődonoros vesebeültetés történt itthon, külföldön pedig 1 tüdő és 1 máj beültetése történhetett meg.

20 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 6 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 19 gyermek. 

A héten kerül megrendezésre a Transzplantációs Alapítvány szervezésében, a szervátültetett és szervre váró gyerekek nyári tábora Balatonszemesen, több, mint 200 fő részvételével. A tábor célja a szervátültetett gyermekek és családjaik testi-lelki rehabilitációja. A szervezők fontosnak tartják, hogy az érintett családok minél előbb felismerjék, hogy gyerekeik, a súlyos és gyakran hosszú évekig tartó betegség után, a sikeres szervátültetésnek köszönhetően, újra teljes értékű életet élhetnek. A tábori sorstársközösség és mai képünk is megmutatja, hogy nincsenek egyedül történetükkel. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-28-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 9:24-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.21.

Aktuális téma: vese transplantációs programok, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és eddig 5 esetben valósult meg szervkivétel, 1 szervdonációs riadó szervezése pedig még zajlik. Elhunyt donorból transzplantációs céllal 8 vese, 2 máj és 4 szív eltávolítása történt. 1 vese, 1 máj, 4 szív és 1 élődonoros vesebeültetés történt itthon, egy donormáj beültetése éppen zajlik.

Az Eurotransplant-ból 1 donormáj érkezett magyar gyermek recipiens részére.

30 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1425 honfitársunk vár szervátültetésre. 

A mai napon Ágnes fotóját mutatjuk meg Önöknek 21 évvel a veseátültetése után. Magyarországon a négy egyetemi városban végeznek életminőség javító veseátültetést. Az átültetéssel a betegek élete megváltozik, hiszen ezt követően nem kell hetente háromszor több órát igénylő vesepótló kezelésre járniuk. És ahogy Ágnes példája is mutatja, esélyt kapnak a teljes életre, ahogyan Ő is, aki felnevelhette gyermekét. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-21-i-adas-11/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 16:43-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.06.07.

Aktuális téma: májtranszplantációs program, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel, 3 eset meghiúsult.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 2 vese, 2 máj, és 1 szív eltávolítása történt. 2 vese, 1 máj és a szív beültetése megtörtént itthon, 1 máj pedig külföldre került.

Az Eurotransplant-ból 1 donorvese érkezett magyar beteg átültetéséhez.

20 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 4 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1411 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük kiemelt sürgősséggel ketten szívre, hárman pedig tüdőre várakoznak. 

A mai napon József fotóját mutatjuk meg Önöknek három és fél évvel az életmentő májátültetés után. A Semmelweis Egyetemen 1995 óta működő májtranszplantációs program keretei között tavaly 80 átültetés történt, köztük 4 alkalommal akut beteg életét mentette meg a donormáj 2 napon belül. 81 új beteg került várólistára és a transzplantált betegek átlagosan 10 hónapon belül kaptak májat és új esélyt az életre, ahogy József is. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-06-07-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 09:20-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.31.

Aktuális téma: szervadományozásról szóló személyes döntés, heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg a szervkivétel, 2 eset meghiúsult, 1 riadó szervezése pedig most is zajlik.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 3 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 2 vese, a máj és a tüdő beültetése megtörtént itthon, 1 vese még beültetésre vár, a szív pedig külföldre került.

Az Eurotransplant-ból 1 donormáj érkezett magyar beteg életmentő átültetéséhez.

19 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 12 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1418 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre, hárman pedig tüdőre várakoznak. 

A mai napon László fotóját mutatjuk meg Önöknek 11 évvel a veseátültetés után. Egy transzplantációval megmentett embert látva mindig felmerül a kérdés: Én hogyan segíthetek? Mindannyian segíthetünk! Leginkább azzal, hogy saját szerveim halálom utáni adományozásáról döntök ma az önrendelkezéshez való jogommal élve, és a gyakrabban előforduló adományozási szándékomat fontos elmondanom családtagjaimnak, míg tiltakozásunkat írásban is meg kell erősítenünk, ha így döntenénk. Ha ez a döntés mások életének megmentését befolyásolja, akkor ez a döntés nem egy lehetőség, hanem az én személyes felelősségem. Mindannyiunké! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-31-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:50-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.24.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mivel a múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció szervezése épp folyamatban volt, így végül 5 esetben valósult meg szervkivétel a héten és 1 meghiúsult esetünk volt. 

Magyar elhunyt donorból 8 vese, 2 máj, 2 szív és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, élődonorból pedig 2 veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Külföldön 1 vese és 2 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

25 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 20 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 7-en sürgősségi várólistán vannak.  

A mai napon Tamás fotóját mutatjuk be, aki másfél évvel ezelőtt esett át a szívátültetésen. A szívátültetésre várakozó betegek jelentős része nagyon súlyos, akut állapotban várja az életmentő szerv érkezését. Ilyen esetben sürgősségi várólistára helyezés segíti a gyors szervhez jutást. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-24-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.17.

Aktuális téma: heti adatok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 8 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg a szervkivétel. Egy szervkivételi folyamat szervezése pedig jelenleg is zajlik.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 10 vese, 4 máj, és 3 szív eltávolítása történt meg, ezen esetekből 8 vese és 2 szív átültetés történt itthon. 2 vese 4 máj és 1 szív külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból összesen 2 máj érkezett magyar beteg részére. 1 májat a nap folyamán várunk. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt a héten.

30 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1416 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre várakoznak. 

A mai napon Szabina fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 11 éve esett át máj- és veseátültetésen. Egyes betegség típusokban egyszerre több szerv kombinált átültetése jelentheti a gyógymódot, mint Szabina esetében is, aki a szervátültetést követően azóta is rendszeresen sportol, például a múlt heti Ultrabalaton futóversenyen a szervátültetett válogatott tagjaként vett részt, ahol az FMC Hősök csapata 24 óra 15 perc 24 másodperc alatt teljesítette a 221 km-es távot.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-17-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:25-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.10.

Aktuális téma: heti adatok, FMC hősök csapata a XIII. NN UltraBalatonon

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 1 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Így 2 vese, és 1 máj eltávolítása történt transzplantációs céllal elhunyt donorból. A 2 vese átültetése Magyarországon történt, a máj az Eurotransplantba került kiküldésre.  

Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még az elmúlt napokban. 

16 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van, 1 fiatal beteg pedig szintén sürgősséggel, tüdőre várakozik. 

A magyarországi szervátültetettek közössége a  hétvégén, a világon egyedülálló módon  40 transzplantált  és 2 dializált futóból álló csapattal  rajtol szombaton, az UltraBalaton futóversenyen. A képen a váltófutásban résztvevő sportolókat mutatjuk be Önöknek. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett futó, a leghosszabb távot pedig egy kominbált tüdő- és májtranszplantált sportoló vállalta, 21,5 km-t az összesen 221 km-es távból. 

A csapat célja, megmutatni, hogy mindenki élhet teljes életet a transzplantációt követően. Ezúton is sok sikert kívánunk!

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-10-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:30-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.03.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 4 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból 8 vese, 1 máj és 3 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

5 vese és 2 szív átültetés történt itthon,3 vese 1 máj és 1 szív pedig külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból 1 máj érkezett magyar beteg részére. 

22 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1413 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Klementina fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve esett át májátültetésen. A szervátültetésnek köszönhetően sok más transzplantált társához és mindannyiunkhoz hasonlóan élhet újra jó minőségű, teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-03-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:06-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.26.

Aktuális téma: heti adatok, szervkivételi koordinátorok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg, ezen esetekből 

2 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő átültetés történt itthon. 2 vese és 2 máj külföldön került beültetésre. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még Magyarországon. 

Az Eurotransplant-ból összesen 3 szervet kaptunk: 1 vese és 1 máj érkezett, továbbá 1 szív, sürgősséggel várakozó beteg részére. 

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Judit fotóját mutatjuk be Önöknek, aki szervkivételi koordinátorként dolgozik intézményünkben. Munkatársaink elsődleges feladata a szervkivevő orvoscsoportok munkájának elősegítése és a szervkivételek helyszíni koordinációja a műtőben. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.18.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor másik 2 donáció szervezése még folyamatban volt. 

3 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 6 vese, 1 máj, 2 szív és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt meg, illetve 1 szervkivétel meghiúsult.

Magyar donorból 5 vese, 1 máj, 2 szív átültetés történt itthon.

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, továbbá akut betegek részére 1 máj és 1 szív is érkezett életmentő szervátültetésekhez.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre vagy tüdőre várakoznak. 

A mai napon István fotóját mutatjuk meg Önöknek 19 évvel a veseátültetés után, mert a transzplantáció évtizedes jó életminőség reményét adja a betegeknek. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 09:50-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.12.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 7 agyhalott donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról a héten. 5 elhunyt donorból 10 vese, 4 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Miközben 4 magyar vesét, 1 májat és 1 szívet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 vesét és 1 tüdőt az Eurotransplant-ból. Itthon 13 szervátültetés volt az elmúlt héten, 8 veseátültetés közül az egyik élődonorból történt, továbbá 3 máj, 1 szív és 1 tüdőátültetés is volt.

38 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához, illetve épp most szállt fel egy repülőgép egy gyermekbeteg érdekében, hogy donorszívet távolítsanak el egy külföldi donorkórházban.

A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1419 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3-an sürgősséggel szívre vagy májra várakoznak. Az elmúlt héten 1 sürgőséggel várakozó beteg kapott szervet.

A mai napon Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek 15 évvel a veseátültetés után. A transzplantáció utáni életminőség felszabadít mások megsegítésére és így lehet ápoló a korábbi beteg.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-12-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:29-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.05.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünk időpontjában 1 szervkivétel szervezése épp folyamatban volt. 

2 elhunyt donorból 4 vese, 1 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Az Eurotransplant-ból 1 vesét kaptunk, valamint 1 sürgősséggel tüdőre váró beteg életmentő átültetéshez is érkezett szerv külföldről. 

17 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg várakozik sürgősséggel szívre, májra és tüdőre.  

A mai napon Ingrid esküvői fotóját mutatjuk meg Önöknek 14 évvel veseátültetése után. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke a szervezet egyik legaktívabb tagja, aki kortársaival azonos minőségű, teljes és boldog életet él! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-05-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.29.

Aktuális téma: heti adatok, tüdőátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, melyekből 3 esetben valósult meg szervkivétel, két esetben a szervkivétel meghiúsult, 1 szervkivételi riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. 

A 3 elhunyt donorból 5 vese, 2 máj és 2 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

Magyar donorból itthon 5 vese és 1 szív átültetése valósult meg, illetve az eltávolított szervek közül 1 szív és 2 máj beültetésére orvosszakmai okok miatt nem kerülhetett sor. 

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett magyar beteg részére.  

22 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 1 beteg májra, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.   

A mai napon Roland fotóját mutatjuk be, aki 5 éve él új tüdővel. Az Ő története is bizonyíték arra, hogy egy súlyos, életet veszélyeztető állapotban megvalósult tüdőátültetés után is lehetőség nyílik a kortársaihoz hasonló minőségű, teljes életre! 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 00:23-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.22.

Aktuális téma: heti adatok, megemlékezés az Ismeretlen Donorok tiszteletére

Ma reggel az elmúlt héten történt szervadományozásokról és átültetésekről számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg elhunytból szervkivétel, 2 riadó szervezése még most is zajlik.

A 3 elhunyt donorból összesen 6 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Itthon 4 veseátültetést végeztek az elmúlt héten. 

Az Eurotransplantban 2 vese, 2 máj, és 1 szív átültetése történt magyar donorszervekkel. 

22 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, további 2 beteg pedig májra várakozik kiemelt sürgősséggel.  



A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben állított kopjafát a budapesti Fiumei úti Sírkertben az Ismeretlen Donorok tiszteletére. Azóta minden évben, az új életre is utaló napon, március 21-én kerül megrendezésre a megemlékezés. A most látható fotó a tegnapi rendezvényen készült, ahol szervátültetettek és családjaik hálával és köszönettel emlékeztek a számukra ismeretlen szervadományozókra, akik haláluk után életet mentettek. 

A szervadományozásról, mint mindannyiunkat érintő személyes döntésről és az átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:54-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 08.

Aktuális téma: heti adatok, gyermek szívátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést, ebben az esetben szervkivétel nem történt. 

Az Eurotransplant-ból 1 szív érkezett egy sürgősségi  listán várakozó gyermek részére, és 1 életmentő tüdőátültetés történt még külföldi szervvel.

5 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1402 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2-en sürgősséggel szívre várakoznak, 1 beteg pedig májra. 

A héten történt gyermek szívátültetés kapcsán ma Hanna fotóját mutatjuk be, aki a kép közepén látható, édesanyjával és nővérével. 

Hanna már 9 éve él új szívvel.   2008. óta működik  gyermek szívtranszplantációs program hazánkban az Országos Kardiológiai Intézetben. Az elmúlt 11 évben több, mint 40 gyermek szívtranszplantációt végeztek a központban. Az Eurotransplanthoz történő csatlakozással a várakozási idő jelentősen csökkent, sőt, a kis betegek akár egy héten belül kaphatnak megfelelő szervet. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 08:20-tól tekinthető meg. 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 01.

Aktuális téma: heti adatok, veseátütetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig folyamatban van.  A 2 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 

Magyar donorból 1 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Az Eurotransplantban 3 vese, 1 máj, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

14 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 24 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1398 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre, 1 beteg pedig májra várakozik sürgősséggel.  

A mai napon Timi fotóját mutatjuk be, aki 4 hónapja él új vesével.  

Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése15:50től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 22.

Aktuális téma: heti adatok, az Év sportolója gála szervátültetett díjazottjai

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg szervkivétel. Magyar donációt követően 10 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból pedig 3 vese érkezett magyar beteg részére. Külföldön 1 máj és 1 tüdőátültetés történt magyar donorszervvel. 29 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1384 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre, 1 gyermek beteg pedig sürgősséggel májra várakozik.

Ma Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó fényképét mutatjuk meg Önöknek, aki 21 éve él édesanyjától kapott májlebennyel. A múlt héten megrendezett az Év sportolója gálán Alexandra, és atléta sporttársa, Gelencsér Róbert az év sportolója díjat vehették át kategóriájukban. Ők ketten sorstársaikkal együtt az egészséges élet reményét és bizonyítékát jelentik számunkra. Gratulálunk az elismeréshez!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 20:45-től tekinthető meg.

 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 08.

Aktuális téma: heti adatok 

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor 2 donáció szervezése volt épp folyamatban, így összesen 6 esetben valósult meg szervkivétel, ill. 1 meghiúsult esetünk volt.  

Magyar donorból 7 vese, 2 szív, 2 máj, 1 tüdő és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, ill. 1 élődonoros veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 máj és 1 szív érkezett akut betegek részére, ill. 1 életmentő tüdőátültetéshez is érkezett szerv külföldről. Az Eurotransplantban 1 máj, 1 szív, 1 tüdő és 1 vese átültetése történt magyar donorszervekkel. 43 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 23 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1397 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.  

Ma Andi fotóját mutatjuk be, aki 6 éve él új tüdővel. 


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 



A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:27-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 01.

Aktuális téma: heti adatok, az OVSz, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium bemutatása

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 4 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donációs folyamat szervezése még jelenleg is zajlik. 1 szív, 1 máj és 4 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 2 máj érkezett, mindkét esetben akut beteg részére.  Külföldön 2 máj, 2 szív, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1389 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük négyen sürgősséggel szívre várakoznak. 

Ma Fanni fotóját mutatjuk be, aki az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumban dolgozik. A riadó során Fanni és munkatársai a donor mintáját felhasználva szövet-összeférhetőségi vizsgálatot végeznek, amelyből kiderül, hogy az aktuális donor szervei az átültetésre váró betegek közül kiknek ajánlhatók fel, kikbe ültethetők be. A labor szerepe már jóval az átültetést megelőzően elkezdődik és az átültetés után is megmarad, hiszen a várólistára kerülő betegek előzetes vizsgálatai és a beültetett szervek kilökődését monitorozó laboratóriumi tesztek is itt készülnek. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-02-01-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:41-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.25.

Aktuális téma: heti adatok, transzplantációs mentőgépjármű vezetők

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek!

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 esetben valósult meg szervkivétel. 1 szív és 2 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, amelynek beültetése orvosi okok miatt nem történhetett meg.  2 vesét mi küldtünk külföldi beteg részére.

10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1392 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.

A szervdonáció és transzplantáció igazi csapatmunka, ahol a különböző szakterületeken dolgozók együttműködése nélkülözhetetlen. Mivel egy szervdonációs riadó során kb. 100 ember munkáját kell koordinálni, a szereplők bemutatása is segíti a folyamat megismerését.

József évek óta dolgozik transzplantációs mentőgépjármű vezetőként intézményünkben. Kollégáival non-stop szervdonációkhoz kapcsolódó földi szállítási feladatokat látnak el, így szervet eltávolító orvoscsoportokat, és donorszerveket szállítanak az országban. A tavalyi évben összesen 1036 szállítás során kollégáink közel 224.000 km-t tettek meg az életmentő szervátültetések érdekében. 




A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-25-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:10-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.18.

Aktuális téma: heti adatok, személyes döntés a szervadományozásról

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek! Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal összesen 4 vese eltávolítása, 1 szervdonációs riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. Összesen 4 veseátültetés történt a héten, 1 szerv érkezett az Eurotransplantból, 1-et pedig mi küldtünk külföldi beteg részére. Összesen 1384 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak.  

A szervadományozással kapcsolatban fontos tudnunk azt, hogy valamennyien lehetséges szervdonorok vagyunk, amennyiben nem tiltjuk meg írásban, hogy halálunk esetén testünkből szervet távolítsanak el átültetés céljából. Ha a donációt támogató döntésünket most megosztjuk családtagjainkkal, akkor egy nem várt, tragikus pillanatban ők vissza tud erre emlékezni, és képviselni tudják végakaratunkat. 

A héten Kata fotóját mutatjuk be, számára már négy alkalommal hozta el a transzplantáció az új esélyt az életre. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

 https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-18-i-adas-5/
A Szerkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:14-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.11.

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 3 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal 6 vese, 1 máj, 1 szív és 1 vékonybél eltávolítása. Miközben magyar vesét, májat és vékonybelet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk külföldről vesét hazai beteg részére.

Itthon 7 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, és 1 szív átültetése. 1 élődonoros vesetranszplantációt is végeztek a héten. 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

6 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük hárman sürgős szívátültetésre várnak. Klári a négy és fél évvel ezelőtti veseátültetésére hívja fel a figyelmünket. Egy boldog nagymamát láthatunk a fényképen.



A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.
 
https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-11-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:05-től tekinthető meg.


 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.04.


Aktuális téma: Szervdonációs és transzplantáció adatok 2018-ban Magyarországon

Az év elején nem az elmúlt héten, hanem a tavalyi évben történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

2018-ban 168 agyhalott, elhunyt donor és 45 élődonor volt Magyarországon.

A hazai donációs aktivitásnak és az Eurotransplant együttműködésnek is köszönhetően összesen 505 szervátültetés történt hazánkban.

Ezek között 335 veseátültetés, 80 májátültetés, 62 szívátültetés, 23 tüdőátültetés és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés volt. A 335 transzplantált vese közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származik.

Az 505 szerv közül 119 külföldről érkezett magyar beteg részére.

Az év során 596 új beteg került transzplantációs várólistára és az év utolsó napján 1388-an voltak a várakozók.

Az elmúlt évre visszatekintve 2 eseményt emelnék ki. Az egyik a 2018-ban elvégzett 10.000. szervátültetés a 45 éves magyar transzplantációs programok történetében, amely egy kombinált szív és veseátültetés veseátültetése volt, illetve a Magyar Szervátültetettek Szövetségének 20. jubileumi évfordulója, éppen ezért ma nem 1, hanem 260 transzplantált honfitársunkat mutatjuk meg Önöknek, ők, akik zöld pólóban vannak a fényképen.

Egyre több életmentő szervátültetés történik hazánkban, amely kihívást és reményt ad a jövőre nézve!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-04-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:00-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018.12.21.


Aktuális téma: életmentő és életminőség javító szervátültetések típusai

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mind a 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel, összesen 8 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt.

Miközben 2 magyar vesét és 2 májat külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 külföldi vesét hazai beteg részére. Itthon 8 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 7 vese, és 1 szív átültetése.

29 új beteg került Eurotransplant vesevárólistára, így ma összesen 1396 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak. 

Tamás fényképe és a 21 évvel ezelőtti májátültetés az életmentő szervátültetés bizonyítéka! A szervátültetések között ugyanis a máj, a szív és a tüdő átültetése életmentő transzplantációnak minősül, hiszen ezen szervek működése nélkülözhetetlen az élethez, viszont nincs hosszú élet reményét biztosító alternatív terápia. Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.



A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-21-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 21:54-től tekinthető meg.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 14.

Téma: "Élődonoros szervadományozás", heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A héten az élődonoros szervadományozás kerül előtérbe.

Hiszen két elhunyt potenciális donorról is kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról, de ezeknek a riadóknak a szervezése még zajlik a Szervkoordinációs Irodában. Viszont a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán a héten 3 élődonoros veseátültetés is történik. 3 élődonor = 3 megmentett élet.

Az idei 322 veseátültetés között 42 esetben a vese élődonorból került eltávolításra, majd átültetésre a budapesti, debreceni, pécsi és szegedi egyetemi központokban (13%).

A hazai jogszabályok szerint élő személy testéből a páros vese egyikét, ritkábban egy páratlan szerv részletét, tehát a máj egy részét lehet átültetni, amelynek eltávolítása esetén a szerv jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Szervet cselekvőképes személy egyeneságbeli rokonának, testvérének, egyeneságbeli rokona testvérének, testvére egyeneságbeli rokonának adományozhat, vagy ha szoros érzelmi kapcsolat áll fenn a két fél között.

Judit fényképe is az élődonoros veseátültetésre hívja fel a figyelmünket.

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-14-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:20-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 07.

Aktuális téma: "Mosolyt a kórházakba- Jótékonysági futás", heti aktualitások, őssejtátültetés

Először arról, hogy mi, az OVSZ 4 fős csapata is ott volt a Mosolyt a kórházakba december 5-i jótékonysági futáson, Mikulás-ajándékzsákot vittünk 4 kórházba, betegeknek, egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, akik ezt az éjszakát nem otthon, hanem kórházban töltötték. Sosem szabad elfeledkezni a mosoly erejéről, az empátiáról, az emberi gesztusokról, amelyek az emberséges, jól működő egészségügyet megalapozzák. A Mikuláscsapat ezt a mosolyt vitte el a négy kórházba az ajándékcsomagokkal együtt.

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mindhárom elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

10 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese, 1 szív és 1 tüdő átültetése.

22 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

15 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgősséggel várnak szívre.

Csaba képével ma arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy szervátültetések mellett az őssejtátültetés is életet ment. Az Országos Vérellátó Szolgálat a vérellátás és szervdonációs koordináció mellett őssejtdonorok nyilvántartásával és toborzásával is foglalkozik. Minden 18 és 45 év közötti személy jelentkezhet donornak, ha kivizsgált szövettípusa alapján történő kiválasztása esetére vállalja a csontvelő, vagy perifériás őssejt adományozását a világ bármelyik táján élő beteg számára. Kérjük, hogy a véradás mellett és után jelentkezzenek őssejtdonornak is!


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-07-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 14:52-től tekinthető meg.



Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 30.

Aktuális téma: A szervátültetések minősége, a betegek védelme, retranszplantáció

A Szervkoordinációs Iroda hetente beszámol a hazai szervdonációs és transzplantációs adatokról.

Az elmúlt héten azonban nem volt donáció elhunytból. Mit jelent ez? Hiszen ebben az évben eddig 156, vagyis hetente több mint 3 elhunyt donor volt átlagosan. Egy donáció nélküli hét nagyon ritka.

Most mégis az intenzív osztályoknak az életmentés több területén elkötelezett munkáját szeretném kiemelni, mert a héten 3 potenciális donorról kaptunk értesítést. Mit jelent az, ha 3 donorjelentés után egy alkalommal sem történik végül szervkivétel? A donorszervek alapos minőségi értékelése során a szervek sajnos nem minősültek alkalmasnak transzplantációra. Ezek a döntések a szervátültetésre váró betegek védelme érdekében történtek, hiszen a transzplantáció nem jelenthet nagyobb kockázatot, mint amennyi hasznot várunk attól.

8 új beteg, köztük 2 sürgősséggel szervre váró beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1372 honfitársunk várja az új szervet.

Ma János fényképét mutatjuk meg a 2. veseátültetés után. Indokolt esetben előfordulhat, hogy korábban már szervátültetésen átesett betegnél újból transzplantációra, úgynevezett retranszplantációra kerül sor. János nincs egyedül ezzel, viszont így az első átültetett vese 14 évig működött, majd a második vesével már 10 éve élhet sokkal jobb minőségű életet.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Köszönöm a figyelmüket! Viszontlátásra!

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-11-30-i-adas-6

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:10-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

Aktuális téma: szívátültetés, heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 5 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

13 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese és 5 máj átültetése. Az egyik donormáj egy sürgősséggel váró gyermek életét mentette meg. 

41 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

20 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1368 honfitársunk várja az új szervet, köztük ketten sürgősséggel várnak szívre. 

Ma Zoltán fényképét mutatjuk meg szívátültetés után, és ezért engedjenek meg néhány gondolatot a szívtranszplantációról. Magyarországon 1992-ben végezték az első szívátültetést és a recipiens 26 évvel később, ma is él. Azóta több mint 500 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a két magyar központban. A felnőtt betegek ellátása a Semmelweis Egyetem, Szív és Érgyógyászati Klinikán történik, míg a gyermekek ellátásáról a Gottsgen György Országos Kardiológiai Intézet gondoskodik.



A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 13:11-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

Aktuális téma: heti aktualitások 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

11 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, 2 máj, 1 szív és 2 tüdő átültetése. Mindkét Magyarországon transzplantált tüdő külföldi donorból került eltávolításra.

36 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

2 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1364 honfitársunk várja az új szervet. Sürgősségi státuszban 3 beteg van várólistán, 2 felnőtt szívre, 1 gyermek pedig májra vár.

Az esetszámok és Ingrid példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

A szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez donorszervekre van szükség.

Mi azzal segíthetünk, hogy döntést hozunk a szervadományozásról, és ezt a személyes döntésünket megosztjuk családtagjainkkal.

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

Aktuális téma: bemutatkozás, 2017-es adatok, heti aktualitások

A mai naptól hetente, így péntekenként jelentkezünk a magyarországi szervdonációs és transzplantációs adatokkal, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda szervezi Magyarországon a transzplantációs célú szervkivételeket. 

Igazi hősökről, vagyis elhunyt donorokról és megmentett életekről, azaz szervátültetésen átesett recipiensekről fogok Önöknek beszámolni.
Az első bejelentkezésünk alkalmával az idei év eddigi eredményeit foglalom össze:
A mai napig 146 elhunyt donor volt, az Eurotransplant területéről 118 szerv érkezett, és 42 élődonoros veseátültetés is történt.
Ennek eredményeként idén már 452 életmentő szervátültetésre volt lehetőség, és ez azt jelenti, hogy 2018-ban már több transzplantáció történt, mint tavaly egész évben.

Ma 1368 honfitársunk van transzplantációs várólistán.

Az elmúlt héten 2 elhunyt donorról történt jelentés a magyarországi kórházakból, ennek eredményeként 2 vese-, és 1 májátültetés történt.  
5 új beteg került várólistára a hét során, sürgősségi státuszban pedig egy szívre váró beteg van.
Az eset számok és a következő képen látható szervátültetett fiatalember példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:03-tól tekinthető meg.