2020.évi őssejtdonációs és transzplantációs adatok

2020-ban a Gyermek és Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottsági Üléseken 172 új beteget fogadtak el allogén transzplantációra, a már várólistán levő betegek mellé.

A várólistán levő betegek közül 2020-ban 137-nél valósult meg az allogén transzplantáció. A családvizsgálatok alapján 94 betegnél lehetőség volt rokon donor őssejtjének átültetésére.

Azon betegek számára, akiknek önkéntes idegen vérképzőszervi őssejt donor segítségére volt szükség a transzplantációhoz, mintabekérések, tipizálási kérések történtek.

157 vérminta bekérése történt külföldről, amiből 104 minta érkezett meg ténylegesen.  A COVID-19 pandémia miatt több, 2-3 mintát is szükséges volt bekérni, hiszen a donorokat sokszor nem lehetett elérni betegség, karantén miatt, illetve fontos volt, hogy back-up donoresély is legyen, ha az elsődleges donorral időközben történne valami.

2020-ban 43 idegen donoros transzplantáció történt, ebből 27 perifériás őssejttel (PBSC), 13 csontvelői őssejttel (BM), 3 pedig köldökzsinórvér-bankból származó készítménnyel (CBU). A pandemias körülményekre tekintettel a donorok kiválasztásánál a szakmai szempontokon túl fontos volt az is, hogy az őssejtkészítmény szállítása a lehető legkönnyebben valósuljon meg. A 43 készítményből 23 Németországból, 7 Lengyelországból érkezett, 1-1 az Európai Unió országaiból (Görögország, Hollandia, Ausztria, Szlovákia, Spanyolország, Olaszország), de jött Izraelből (1) és az Egyesült Államokból (4) is készítmény.

A Magyar Őssejtdonor Regiszterhez 2020-ban 193 új önkéntes őssejtdonor csatlakozott, ezzel az év végén 7171 volt az aktív donorok száma.

Bár a COVID pandémia, az állandóan változó járványügyi helyzet nagymértékben befolyásolta mind a Donor oldal, mind a Beteg oldal szereplőinek munkáját, a donáció folyamatában résztvevők folyamatos online tájékoztatása, a szoros kapcsolattartás a Regiszterekkel, Donor Centrumokkal, Transzplantációs Centrumokkal lehetővé tette az életmentő rokon-donoros, és idegen-donoros transzplantációk megvalósulását 2020-ban is.