10.000 szervátültetés Magyarországon!

Megtörtént a 10.000. magyarországi szervátültetés, amelyről 2018. március 7-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Semmelweis Egyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat közös sajtótájékoztatót tartott.

 

2018. február 14-én egy kombinált szív-vese retranszplantációra váró beteg kaphatott új szerveket, a szívátültetést követő vesebeültetés volt a 10.000. szervátültetés Magyarországon. Az átültetés körülményei igazolják a hazai szervdonációs és transzplantációs programok eredményességét, hiszen

  • a donorszervek felajánlása külföldről érkezett az Eurotransplant együttműködési megállapodás keretei között, amely nemzetközi koordinációt igényelt,

  • egy viszonylag ritka, szív és vese kombinált átültetés történt immunizált beteg részére, ezért indokolt volt az OVSZ Immungenetikai Laboratóriumának bevonása a döntésbe,

  • ez volt az első szív-vese retranszplantáció Magyarországon,

  • a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által gondozott beteg szívét a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán transzplantálták, majd a donorvese beültetését ugyanitt a Transzplantációs és Sebészeti Klinika végezte, amely az intézetek közötti együttműködés kitűnő példája,

  • a donorszívet és az azt eltávolító magyar orvoscsoportot repülőgéppel kellett szállítani,

  • a vese földi úton érkezett.

Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok.

A 10.000 szervátültetés között

  • 8337 veseátültetés

  • 934 májátültetés

  • 514 szívátültetés

  • 164 kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetés

  • 43 tüdőátültetés és

  • 8 hasnyálmirigy szigetsejt átültetés történt.

45 év alatt történt a 10.000 transzplantáció, de a programok fejlődésére utal, hogy az utolsó 1.000 eset alig több mint két év alatt történt.

 

A 10.000. szervátültetés 10.000 megmentett élet ünnepe!

Az életmentő szervátültetésekhez azonban donorszervekre van szükség, ezért nélkülözhetetlen a kórházak elkötelezett munkája a donorfelismerés és donor ellátás területén, amelyet ezúton is köszönünk!

Háttér:

Az 1962-ben Szegeden végzett első magyar szervátültetés után 1973-ban indult vesetranszplantációs program a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is megnyíltak a vesetranszplantációs osztályok.

1994-ben megnyílt Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán. A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban Dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a pécsi Sebészeti Klinikán, 2004. óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás.

A legfrissebb magyarországi szervátültetési program, a tüdőátültetés 2015. december óta működik.

Ma a 4 egyetemi városban, 7 transzplantációs centrum, 5 féle szervtranszplantációs programot működtet.