Egri Területi Vérellátó

Eger Magyarország egyik legszebb, műemlékekben gazdag városa a Mátra és a Bükk hegység között folyó Eger patak völgyében fekszik. Városunkban 1951-ben egy vérellátó részleg kezdte meg működését az Egri Irgalmasrendi Kórház Sebészeti Osztályán. Többszöri költözés után került 1970-ben állomásunk a város szívében levő Markhot Ferenc Kórház I. telephelyére kb. 800 m2, majd egyes funkciók megszüntetése miatt 670m2-re csökkent területre. A transzfuziológia hős korszakában az állomás vezetői többnyire sebész orvosok voltak. 1964-2003-ig Dr. Molnár Miklós irányítása alatt működött vérellátónk, nevéhez fűződik a „Véradó Mozgalomért Alapítvány” létrehozása.

2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat területi vérellátója lettünk. A centralizáció miatt 2004-től  fokozatosan felszámolták korábbi tevékenységünk egy részét: a teljes vér kivizsgálását és a készítménygyártást.

A Markhot Ferenc Kórház fenntartója és működtetője által 2010-ben megpályázott és megnyert TIOP 2.2.4 uniós pályázat részeként Vérellátónk épülete lebontásra került, így a kórház I. telephelyén felépített új épületrészbe, 250m2 területre költöztünk. („K” épület, Eger, Markhot Ferenc u. 1-3)

Két fő tevékenységet végzünk: a vérgyűjtést valamint a klinikai transzfuziológiát. Jelenleg 22 magasan képezett szakember végzi lelkiismeretesen a vérellátói feladatokat. Ellátási területünk a  Markhot Ferenc Oktató Kórház. Klinikai transzfuziológiai tevékenységünk kiterjed a fekvő- és a járóbeteg- ellátásra.
Évente 9400-11000 egység vért veszünk, melynek feldolgozása 2005 februártól a Közép-Magyarországi Regionális Vérellátó Központban történik. Intézeti véradási hely hiányában vérvételi tevékenységünk 100%-ban kiszállásos véradás.
Kiemelt feladatként kezeljük a donorok gondozását, megbecsülését. Elsődleges feladatunknak tartjuk a fiatal véradók toborzását, ennek érdekében a véradás jelentőségéről, társadalmi szerepéről ismeretterjesztő előadásokat tartunk középiskolás fiataloknak. Kiemelkedően jó kapcsolatot tartunk fenn a Magyar Vöröskereszt helyi képviselőivel, a városban működő médiaval és nem utolsó sorban a kórház dolgozóival, képviselőivel.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Dr. Tombáczné Dr. Rácz Katalin
vérellátó-vezető főorvos

Cím: 3300 Eger, Knézich Károly u. 1. 
Telefon: +36 36 518 300
Véradási időpont: 
A vérellátóban jelenleg nincs lehetőség intézeti véradásra. 

Térkép