Békéscsabai Területi Vérellátó

A Véradó Állomás a Békéscsabai Városi Kórház részeként, megyei feladatok ellátására létesült 1954-ben, Dr. Rucz László főorvos vezetésével. A véradó már akkor külön épületben kapott helyet, majd a Békés Megyei Tanács beruházásaként a ma is használt épületünket 1970-ben adták át.

Dr. Rucz László főorvos nevéhez fűződik Békés megye véradó-mozgalmának elindítása és megszervezése, a Vöröskereszttel karöltve. 1980-ban az országban az elsők között vezette be a kézi plazmaferezises véradást, amelyet 2002 októberéig végeztünk, igen nagy donor létszámmal.

Véradásainkat a Vöröskereszttel együttműködve szervezzük, biztosítva az egyenletes készletfeltöltést. Vérellátónkban évente kb. 12 000 Egység vér vétele történik, ennek 65%-a a külső helyszíneken megszervezett, ún. kiszállásos véradásokon.

 A Békés Megyei Központi Kórház Békéscsabai Réthy Pál Tagkórház fekvő- és járóbetegei részére végzünk immunszerológiai vizsgálatokat: vércsoportvizsgálatot, ellenanyagszűrést és azonosítást, valamint vérválasztást. Járóbeteg szakrendelésünkre az ellátási területünkön kívülről is számos vizsgálati anyag érkezik. A kismamák gondozására külön figyelmet fordítunk, együttműködve a védőnői hálózattal, a szülészettel, valamint a gyermekgyógyászokkal.

Jelenleg 25 főállású munkatárssal, valamint 7 szerződéses donorkivizsgálóval látjuk el napi munkánkat.

Megközelíthetőség, parkolás
Vérellátónk Békéscsaba, Gyulai út 20. szám alatt, a kórház mellett található. Gépkocsival érkező véradóink parkolhatnak a mellettünk lévő ingyenes parkolóban (a főbejárati lépcsőnk melletti Pipi-pont büfénél van a közlekedési lámpával ellátott parkoló-bejárat). A vasútállomásról vagy a mellette lévő buszpályaudvarról a 8, 8A és a 20-as helyi buszjáratokkal, valamint a dobozi távolsági autóbuszokkal juthatnak el hozzánk a véradók.

Sok szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Ancsinné Balogh Brigitta Éva
vérellátó-vezető asszisztens

Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 20.
Telefon: +36 66 441 075
Véradási időpont: 
hétfő: 9.00 - 18.00
kedd, szerda, csütörtök, péntek: 9.00 - 15.00

 

 

 

 

Térkép