Betegeknek szóló információk

A vérképzőrendszeri őssejtek átültetése egészséges donorból betegbe (allogén transzplantáció) hatékony gyógymódot jelent számos különböző betegségben - többnyire a vér- vagy az immunrendszer rosszindulatú megbetegedése esetén.

A vérképzőrendszeri őssejtek főleg a csontvelőben találhatók és onnan közvetlenül nyerhetők, de arra is lehetőség van, hogy az őssejteket egy előzetes kezelést követően (mobilizálás) a perifériás vérből szűrjék ki, illetve őssejtek nyerhetők a baba megszületését követően a köldökzsinórvér gyűjtésével.

Az allogén őssejt transzplantáció sikerességéhez szükséges, hogy a donor és a recepiens szövettípusa (HLA) a lehető legnagyobb mértékben egyezzen. A legalkalmasabb donor a HLA-egyező testvér, de általában csak a betegek egyharmadának áll rendelkezésére megfelelő családi donor. A betegek többségének gyógyulása érdekében ezért nem rokon (idegen) donort kell keresni az önkéntes donor regiszterekben világszerte. A testvérek HLA-egyezésének az esélye 25 %, míg az önkéntes őssejtdonorok között a rászoruló betegek 60-70%-ának sikerül csak megfelelő donort találni annak ellenére, hogy a regisztrált donor száma már meghaladta a 40 milliót.

A hazai és a nemzetközi donorkeresés összetettsége szoros együttműködést igényel mindazon intézetek között, akik a keresésben szerepet játszanak. Nemzeti szinten általában az országos regiszter(ek)en keresztül történik a donorkeresés (a hazai a Magyar Őssejtdonor Regiszter), amelyek jól működő hálózatot alkotnak világszerte.

 További információk: