Összefoglaló a nem rokon donorkeresés folyamatáról

 1. A beteget kezelőorvosa terjeszti fel az őssejt transzplantációs bizottság elé a családi HLA vizsgálatot követően.
 2. Amennyiben a bizottság megerősíti az őssejtátültetés szükségességét, a beteg HLA típusának ismeretében, HLA-egyező családtag hiányában kezdeményezhető az idegen donor keresése. A beteg kivizsgálása 12 antigénre terjed ki, melyeket részletesebben (allélszinten) is meghatároznak.
 3. A keresés megkezdéséhez szükséges a beteg adatainak (személyi adatok és a HLA-tipizálás eredménye) megküldése a Magyar Őssejtdonor Regiszternek.
  • A Regiszter munkatársai felveszik a nyilvántartásukba az engedéllyel rendelkező beteget. Elsőként ellenőrzik, hogy van-e alkalmasnak tűnő donor a hazai regiszterben.
  • A Regiszter koordinátora a nemzetközi adatbázisban (BMDW) az esélyek felméréséhez, online keresést futtat.
  • A kapott eredmény birtokában – mely megadja, hány lehetséges donor, milyen kivizsgáltsági szinten, mely országokban található – a megfelelő ország regiszterétől kér további információt az elérhető donorokról.
 4. A megfelelőnek tűnő donortól a Regiszter vérmintát kér, amelyből a HLA laboratórium megerősítő vizsgálatokat végezhet.
 5. A donort nyilvántartó őssejt regiszter kapcsolatba lép a donorral tájékoztatás és vérmintavétel céljából.
 6. Ha a megerősítő vizsgálat igazolja az egyezést a beteg és donor között, a transzplantáló központ kezdeményezi a donor hivatalos felkérését.
 7. A donort nyilvántartó őssejt regiszter donor centruma a donort tájékoztatja kiválasztásáról, majd kivizsgálják alkalmasságát a donációra.
 8. Ha mindent rendben találnak, a donor saját országában zajlik le a donáció/ őssejtlevétel, és az őssejtet szállítják a transzplantációs központba, ahol megtörténik a transzplantáció.
 9. A transzplantációt követően mind a beteg, mind a donor egészségi állapotát ellenőrzik. A beteg állapotáról a donort annak kérésére tájékoztatni kell.