Sajtóközlemény

2016. március 16-án egy napi bulvár lapban megjelent cikkben (http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/halala-utan-segit-a-magyar/9jm7gph a magyar lakosság szervdonációs hajlandóságát mutatják be. Az újságíró egy előadásra hivatkozik, melyet a Google hazai marketingvezetője tartott.

Intézetünk felvette a kapcsolatot a Google Magyarországgal az alábbiak szerint:

"Tisztelt Google!

A megjelent újságcikkben értesültünk arról, hogy a Google felmérést végzett a szervadományozással kapcsolatban.

Mint a magyarországi szervkivételi riadók szervezését végző szervezet, az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda természetesen érdeklődik az elkészült felmérés eredményei iránt.

Tisztelettel kérjük segítő együttműködésüket az említett kutatás eredményeinek ismertetésében."

Megkeresésünkre az alábbi gyors és pontos választ kaptuk, amelyet ezúton is köszönünk:

"A cikk megjeleneserol eddig nem tudtam es meglehetosen teves kovetkezteteseket von le. A tanulmany, melyet bemutattunk a konferencian arrol szamol be, hogy ha egy kerdoiven opt-out (tehat elore bepipalt) opcio a szerv felajanlas, akkor sokkal tobb valaszado hajlando azt ugy hagyni, tehat statisztikailag a szervadomanyozasra nagyobb a hajlandosag. Ezt egy gazdasagi konferencian mutattuk be annak szemleltetesekent, hogy a valaszadok/fogyasztok/allampolgarok sokszor az eleve beallitott valaszopciokat/alapveteseket helyezik eloterbe, mivel igy nem kell kulon donteseket hozniuk. A cikk valoszinuleg ezt ertelmezi felre. Kuldom az anyagot:

http://webs.wofford.edu/pechwj/Do%20Defaults%20Save%20Lives.pdf

Udvozlettel"

A témában az esti televíziós hírek egyikében blokk készült, amiben azonban Országos Vérellátó Szolgálat adatai nem kaptak nyilvánosságot, ezért a kérdéssel kapcsolatban az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája az alábbi tényeket kívánja a lakosság figyelmébe ajánlani:

  1. A lakosság szervdonációs hajlandóságát a legtöbb nemzetközi és hazai felmérésben a saját szerv felajánlási hajlandóságára vonatkozó kérdéssel mérik. 
  2. Magyarországon a lakosságnak nem a  100%-a  ajánlaná fel szerveit halála esetén transzplantációs célokra.
  3. De a magyar lakosság szervdonációs hajlandósága hasonló más európai országok adataihoz. 
  4. Egy 2003-ban történt reprezentatív felmérés szerint a lakosság 82%-a ajánlaná fel szerveit szervátültetési célokra halála után. 
  5. Egy 2011-ben történt reprezentatív felmérés eredményei alapján a donációs hajlandóság 73%-os a reprezentatív mintában. 

Az Európai Biztonság 2009-és felmérése (Eurobarometer) szerint a szervdonációt elutasítók egyharmada nem tud magyarázatot adni az elutasítás okára, ugyanakkor azt több tanulmány is igazolja, hogy a tájékozottság javulásával emelkedik a támogatók aránya.

A szervdonáció elfogadottsága érdekében kiemelten fontosnak tartjuk a lakosság pontos és hiteles tájékoztatását minden a szervadományozással kapcsolatos kérdésben.