Gyakori kérdések

Az alábbiakban összegyűjtöttük és megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket, amelyek bizonyára Önben is felmerülnek/felmerültek.

A járvány alatt van-e lehetőség irányított véradásra?
Jelenleg az irányított véradás tekintetében nincs változás. Az irányított véradás keretében (egy adott beteg részére) keletkezett vérkészítményeket minden esetben biztosítjuk a kedvezményezettnek.

Történik-e szűrővizsgálat a véradásokon koronavírusra?
A levett vérmintákból nem történik koronavírus-szűrés.

A koronavírus – ahogy az élet minden más területére – természetesen veszélyt jelent a vérellátásra is. A veszély azonban nem abban áll, hogy a koronavírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább.
A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra azért van szükség, hogy megóvjuk a vérgyűjtéseken részt vevő véradók és dolgozók egészségét. A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérek levétele.  

Milyen intézkedéseket vezettünk be annak érdekében, hogy minimalizáljuk kollégáink körében a koronavírus-fertőzés lehetőségét?
Az Országos Vérellátó Szolgálatnál a hivatalos külföldi utakat határozatlan időre felfüggesztettük, valamint a magánjellegű utak lemondását kértük kollégáinktól.
Amennyiben elkerülhetetlen külföldi utazásra kerül sor – legyen szó munkavállalónkról vagy annak közeli hozzátartozójáról – úgy a hazaérkezést követő 2 hétben az érintett kolléga nem léphet be a munkavégzés területére, önkéntes, házi karanténba vonul.
Ugyanígy nem szabad felvenni a munkát annak a dolgozónak, aki koronavírussal fertőzött személlyel került kapcsolatba.
Kollégáink elkötelezettek a véradók, a vért kapó betegek, valamint munkatársaik egészségének védelme iránt. Feladatainkat annak tükrében végezzük, hogy tevékenységünk a hazai egészségügyi ellátás egyik alapköve, hiszen vérkészítmények nélkül számos beteg felépülése vagy élete válságba kerülhet. A szabályok betartásának fontosságát minden munkatársunk átérzi.

 

Országos Vérellátó Szolgálat