Általános információk

Tudta-e, hogy:

  • az őssejtátültetésre szoruló betegek 70%-a nem rokon donorral kerül átültetésre,
  • az esetek 50%-ban a beteg és a donor nem egy országban laknak?

A donor adatbázis jellegzetességei

A legtöbb regiszterben, így a magyar donor-regiszterben is a donorok életkora és kivizsgáltsági szintje különböző. A 20-25 éve alakult regiszterek első donorai idősebbek, és van, hogy csak 4 tulajdonságuk ismert (az összehasonlítandó 12-ből). A magyar donorok többsége már 6 tulajdonságra kivizsgált, de 37 %-uknak csak 4 tulajdonsága ismert. A donorok regisztrációja és kiválasztása között több év is eltelhet.


Amikor a donort kiválasztják, behívják egy újabb vérminta adására

A behíváskor derül ki, a donor a nyilvántartott címen elérhető-e, egészségi állapota alapján megfelelő-e és vállalja-e a további vizsgálatot és az esetleges őssejtadást. Az ekkor levett vérmintából történik a kiegészítő vagy megerősítő vizsgálat.

A donor azonosítása több lépcsőben történik.

  • A beteget nyilvántartó regiszter donort keres a betegnek a magyar és a nemzetközi adatbázisban.
  • A teljes egyezést mutató donor esetében (akinek már mind a 12 tulajdonsága ismert és egyezik a betegével) már csak egy megerősítő vizsgálat szükséges az azonosság igazolására. Ha több ilyen lehetséges donort találnak és többet is ellenőriznek, életkor (minél fiatalabb) és nem (lehetőleg férfidonort választanak legtöbbször a nőknek is), valamint egyéb jellemzők szerint választanak közülük.
  • Ha a donornak csak 6 tulajdonsága ismert, szükséges a további tulajdonságok vizsgálata. Ilyenkor már nagyobb valószínűséggel derül fény eltérésekre. Ha egyezőnek bizonyul a donor, még egyszer kérnek vérmintát, mert ilyenkor a beteghez tartozó központban kötelező elvégezni még egyszer a megerősítő vizsgálatot.
  • A csak 4 tulajdonságra vizsgált donorokra akkor esik a választás, ha nincs megfelelő egyezésű donoruk. Ilyenkor kisebb az esély, hogy a további tulajdonságokban egyezni fog a beteggel, így a vizsgálatuk több lépésben történik.

Mi történik, ha kiválasztásra került?

Ha Önt, mint regisztrált donort - szövettípusa alapján - kiválasztják egy beteg számára (ennek esélye évente egy a tízezerhez), további laboratóriumi vizsgálatokra lesz szükség.

Ebben az esetben a lakhelyéhez legközelebbi vérellátó munkatársai felveszik Önnel a kapcsolatot, és ha beleegyezik, egyeztetik a következő vérmintavétel időpontját.

A bejövetel során felmerülő útiköltségét megtérítik.

A levett mintából a korábban meghatározott szövettípus pontosítása történik, amelynek eredménye alapján Ön kiválasztásra kerülhet a beteg részére.

A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársai tájékoztatják Önt arról, hogy a vizsgálati eredmények és a kezelőorvos döntése alapján kiválasztásra került-e az adott beteg számára.

Amennyiben kiválasztásra került, a donációt megelőzően ellenőrzik egészségi állapotát (teljes körű belgyógyászati és laboratóriumi kivizsgálás).


Hogyan történik az őssejtek levétele?

Őssejtnyerés vérből: Ezen - ma már jóval gyakoribb - eljárás esetén, néhány napos gyógyszeres előkészítést követően (a vérben levő őssejtek számának növelése érdekében) műtéti beavatkozás nélkül, járóbeteg szakrendelőben történik az őssejtvétel. Az előkezelésre azért van szükség, mert a perifériás vérben - normális körülmények között - nincsen elegendő számban őssejt. A közel négyórás, véradáshoz hasonló folyamat során, a vérből speciális (aferezis) eljárással kiszűrik a csontvelőből kiszabaduló, a vérben keringő őssejteket.

Őssejtnyerés csontvelővétellel: Ezen eljárás során a hátsó csípő­lapátból csontvelőt vesznek, steril műtőben, altatásban, vagy gerincvelői érzéstelenítéssel. A beavatkozás 2-3 napos kórházi tartózkodást igényel. Amikor őssejtdonornak jelentkezik, a kitöltendő adatlapon előzetesen bejelölheti, hogy kiválasztása esetén melyik beavatkozást részesítené előnyben.

Az őssejtadás önkéntes és térítésmentes. Amennyiben Önnek a behívással /donációval kapcsolatban költségei merülnek fel (pl.: utazási költség, keresetkiesés), azokat teljes egészében megtérítik.


Őssejtdonáció után

Az őssejtadományozást követően az OVSZ részéről rendszeresen rá fognak kérdezni az Ön egészségi állapotára. Az őssejtvételt végző centrum részéről is érkezhet megkeresés, illetve kérik is, hogy bármely problémával forduljanak hozzájuk személyesen. Ennek célja a donorok biztonságának növelése, mivel egyrészt a donornak közvetlenül tudnak segíteni a felmerülő panaszok megszüntetésében, másrészt a donációt követő információgyűjtés fényt deríthet egyes mellékhatásokra.