Irányított véradás

Tájékoztató a véradásról betegeknek

 

Magyarországon évente mintegy 400 ezer véradásra van szükség ahhoz, hogy minden vércsoportból megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre vérkészítmény.

A vér más anyaggal nem pótolható, így a betegek vérkészítménnyel történő ellátása a véradókon múlik, akik ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken.

A betegek a vérkészítményeket az országos vérkészletből kapják. A készleteket természetesen folyamatosan fenn kell tartani, ezért kérjük, hívja fel egészséges, véradásra alkalmas hozzátartozóit, barátait, hogy adjanak vért! (https://www.ovsz.hu/hu/melyek-veradasra-valo-alkalmassag-feltetelei).

Lehetőség van arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására adjanak vért. Ehhez a véradónak csak annyit kell tennie, hogy jelentkezéskor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és TAJ számát.

Az emberi vércsoportok sokfélesége miatt kicsi annak az esélye, hogy rokonok, ismerősök vére egy beteg kezelésére közvetlenül legyen alkalmas, ezért a leadott vér az OVSz központi készletébe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a készletből a kezelésére legalkalmasabb vérkészítményt kapja meg.

Tudnivalók a támogató irányított véradásról:

Előzetes bejelentkezés után bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet támogató véradásra jelentkezni: https://www.ovsz.hu/hu/ver/veradasok
A véradásra jelentkezők feltétlenül hozzák magukkal a személyi igazolványukat, a lakcím- és TAJ kártyájukat
Támogató véradás esetén a véradónak ismernie kell a kedvezményezett beteg TAJ kártyáján szereplő nevét és a TAJ számát.
A leadott vért utólagosan nem lehet beteghez irányítani.

 

Fontos tudni, hogy a kórházi ellátásának nem feltétele a beteg nevére szóló véradás!

Kérdés esetén a következő e-mail címre várjuk levelét: ovsz@ovsz.hu

Országos Vérellátó Szolgálat