Pro Vita díjak átadása 2022-ben

2022. november 25-én kerültek átadásra a 2022-es Pro Vita díjak.

 

Több évtizedes, rendszeres, önkéntes, térítésmentes véradói tevékenységük elismeréseként a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a Belügyminisztérium Pro Vita díjban részesítette a következő véradókat. 

 

 

Baranya vármegyéből: SZENTES JÓZSEF
113-szoros teljes véradásért

 

Szentes József először barátaival, majd a sorkatonai szolgálat idején segítette véradásával beteg embertársait.  Amikor lányának egy műtét során vérre volt szüksége elhatározta, hogy amíg tud, rendszeresen fog vért adni. Jelenleg 65 éves és eddig 339 ember életét mentette meg. Nyugdíjas éveire is kiterjesztette a segítségnyújtást, jelenleg támogatói tevékenységet végez.

 

  

 

 

 

Bács-Kiskun vármegyéből: BEREGSZÁSZI LÁSZLÓ
123-szoros teljes véradásért 

Beregszászi László  először 19 évesen sorkatonaként adott vért, majd a  leszerelést követően megmaradt a segíteni akarása. 12 év civil élet után hivatásos katonaként ismét a rendszeresen szervezett véradások vendége lett. Immár 12 éve nyugdíjas, ám az évenkénti 4-5 véradást a mai napig betervezi a programjába.

 

Békés vármegyéből: GUBICZA DEZSŐNÉ
107-szeres teljes véradásért 

Ilona 1975 óta rendszeresen segíti a betegeket véradományával. Azóta, ha egészsége engedi, mindig jelen van Medgyesegyházán a helyi véradásokon. Már 107 alkalommal nyújtotta karját. Elmondása szerint a segítségnyújtás jó érzéséért adott vért, soha nem ismerte azt az embert akinek segített. Példamutató szülői magatartása hatására már gyermeke is véradó.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből: GERGELY IMRE
132-szeres teljes véradásért

Gergely Imre 18 évesen az első munkahelyén kezdett vért adni. Jó érzéssel tölti el, hogy a 132 véradásával rengeteg beteg ember gyógyulását tudta segíteni. Szívből sajnálja, hogy külföldi munkahelye miatt két éve csak az ünnepi időszakokhoz igazodva tud vért adni, de így még inkább ügyel arra, hogy lehetőségei szerint ez minél több véradási alkalom legyen évente. 
 

 

Budapestről: OZSVÁRT JÁNOS
120-szoros teljes véradásért

 

Ozsvárt János 120 alkalommal adott teljes  vért.  Budapesten a XI. kerületi Rendőrkapitányságon dolgozik, véradói pályafutása 1984-ben sorkatonaként kezdődött.  Akkoriban még a három szabadnap motiválta, később készenléti véradóvá vált és a mai napig rendszeresen jár az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központjába vért adni.


 

 

Csongrád-Csanád vármegyéből: BORBÁS ERZSÉBET
94-szeres teljes véradásért

Borbás Erzsébet  Üllés nagyközség  minden véradásán részt vesz, segítsége és lelkesedése példamutató. Ismerőseit és családtagjait is véradásra buzdítja.  A segítség már élete részévé vált, nem csak sokszoros véradóként, de környezetét inspiráló személyként is elkötelezett támogatója a mozgalomnak.

 

Fejér vármegyéből: TÓTH KÁLMÁN SÁNDOR 
134-szeres teljes véradásért

Tóth Kálmán Sándor 1974 óta  rendszeres tagja  véradók közösségének. Először  a munkahelyén szervezett véradáson  kezdte el az önkéntes  segítségnyújtást,  hogy rászoruló betegeken segítsen. Napjainkig elérte a 134. alkalmat. Bízunk benne, hogy sokan követik majd a példáját.

 

Győr-Moson-Sopron vármegyéből: SZÉKELY RÓBERT
106-szoros teljes véradásért

Székely Róbert számára fontos az, hogy segítsen beteg embertásain. Több évtizede rendszeres véradó, ezidáig 106 alkalommal nyújtotta karját véradásra. Példamutató az a segíteni akarás, az a hozzáállás  ami  jellemzi őt.  A lakóhelyén élő fiatalok számára követendő példakép.

 

Hajdú-Bihar vármegyéből: PÁSZTOR ISTVÁN BALÁZS
129-szeres teljes véradásért

1990-ben kezdett vért adni, az akkori munkahelyén. Környezetét is inspirálja, legyen szó fiatalokról, családtagokról vagy ismerősökről. Amikor csak teheti, lelkesen részt vesz e nemes ügy szolgálatában. Jelenleg is aktív véradó Polgáron, ahol évente öt alkalommal nyújtja segítő karját.

 

Heves vármegyéből: JÁRDÁN TIBORNÉ
115-szörös teljes véradásért

Katalin 18 éves korában kezdett vért adni Füzesabonyban. A mai napig aktív és ma már a füzesabonyi véradóesemények előkészítésében is részt vesz. Nőként tiszteletre méltó véradásszámával jó példa mindannyiunk számára, hiszen ezzel mintegy  350 ember gyógyulását  segítette.

 

 

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből: KISS MIKLÓS
115-szörös teljes véradásért

1978-ban kezdett el vért adni még tanulóként Túrkevén. Azóta is aktív véradó, véradásainak száma 115. Jelenlegi munkahelyén többen is csatlakoztak hozzá, és ösztönzésére lettek véradók. Munkahelyén és lakókörnyezetében megbecsült, példamutató személyként kezelik. Az önkéntes véradó mozgalomhoz való hozzáállása követendő példa. 

 

 

Komárom-Esztergom vármegyéből: FÜLÖP GYÖRGY ATTILA
121-szeres teljes véradásért

Fülöp György Attila, - mint az elismerésben részesített  férfi véradóink többsége - sorkatonaként adott először vért 1985-ben. Azóta is rendszeres véradó. 15 éven keresztül élt Kanadában, ahol szintén rendszeres véradó volt. 
Mottója: „Ha valakinek segíthetek, akkor segítek!”

 

 

Nógrád vármegyéből: DR: KÁRI-HORVÁTH ATTILA
99-szeres teljes véradásért

1999-ben történt Attila első véradása, azóta is elkötelezett a véradás ügye mellett. Fő motivációja a feltétel nélküli segítségnyújtás, az empátia. Természetes, hogy amikor csak teheti, elmegy véradásra, ami mára az élete részévé vált.

 

 

Pest vármegyéből: HEGYI FERENC
107-szeres teljes véradásért

Hegyi Ferenc 18 évesen vált véradóvá, édesanyja példáját követve. Feleségét is egy véradáson ismerte meg. Saját bevallása szerint legalább 30-40 embert győzött meg és kísért el a véradásokra így népszerűsítve annak fontosságát. Különösen kedvelik véradó barátaival a retró véradásokat, ahol lehetőség adódik baráti beszélgetésekre, ismerkedésre. Úgy érzi, hogy így egy nagy család tagja lett, ahová jó érzés tartozni.

 

 

 

Somogy vármegyéből: KUTOR JÓZSEF
105-szörös teljes véradásért

A sorkatonai szolgálat alatt vált véradóvá, azóta vesz részt rendszeresen, évente 4-5 alkalommal a véradásainkon. Nem csak lakóhelyén Somogyjádon, hanem más helyszínekre  is rendszeresen eljön. A környezetében élőket is próbálja meggyőzni arról, hogy a véradás egy nagyszerű dolog. Sürgős esetben is midig lehet  rá számítani, elkötelezett híve a véradásnak. Lánya szintén véradó.

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből: ESZE ZOLTÁNNÉ
85-szörös teljes véradásért

Katalin 18 évesen, első munkahelyén a Hajdúsági Iparműveknél ment munkatársaival véradásra. A segíteni akarás érzése motiválta, amit a mai napig önzetlenül végez. Példáját követik a lányai is, de nagyon sok ismerőst, barátot, munkatársat inspirált már véradásra. Kiváló ember, aki egész életében fontos célnak tartotta a segítségnyújtást. Szinte észrevétlenül növelte véradásainak számát és ezzel  mentette meg sok-sok ember életét.

 

 

Tolna vármegyéből: CSAPÓ FERENC
135-szörös teljes véradásért

Csapó Ferenc saját gondolatait idézem: „ A véradás  az életem fontos része. Úgy gondolom, ami nekem alkalmanként 1-1,5 óra ráfordítás, az másnak akár az életet jelentheti. És ha ezt megtehetem, akkor miért ne tenném.  Ez számomra természetes. Amit szeretnék az, hogy sokkal többen gondolkodjanak így és nyújtsák a karjukat, hogy másokon segítsenek."


 

 

Vas vármegyéből: REDŐCS FERENC
110-szeres teljes véradásért

A véradás 1981-ben vált élete részévé, még sorkatonai szolgálati ideje alatt. Azóta is rendszeres véradója lakóhelyének, Körmend városának. A családban a a követendő példa az Édesapja volt, aki szintén véradó volt.  Így számára az önzetlen segítségnyújtásnak ezen formája mindig is fontos volt. 

 

Veszprém vármegyéből: KONDOR ISTVÁN
109-szeres teljes véradásért

18 éves kora óta napjainkban is  aktív véradó. Amikor lehetősége van, jön a helyi és területi véradásokra. Munkatársait és gyermekeit is biztatja, inspirálja erre. Fontos számára az új véradók toborzása, célja az, hogy minél többen ismerkedjenek meg a segítségnyújtás ezen formájával. 

 

 

Zala vármegyéből: FRIDRICH MÁRIA
94-szeres teljes véradásért

Már a  általános iskolában bekapcsolódott a Vöröskereszt ifjúsági tevékenységébe. 1980-ban a Zalaapáti  alapszervezet tagja lett. Részt vesz a területi programok előkészítésében és lebonyolításában,  a véradások szervezésében, előkészítésében is.  Sokat segít és emellett  94 alkalommal adott teljes vért is.