Jelenlegi hely

  1. Címlap

Transzplantáció

Az emberiség ősi álma volt, hogy eltávolíthassunk egy nem gyógyítható beteg szervet és azt egy egészséges szerv beültetésével pótoljuk.

A szervtranszplantációval vált ez az álom valósággá.

A transzplantáció, vagyis a szervátültetés egy adományozó (donor) és egy befogadó (recipiens) között történik.

Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt betegek százezrei számára.  Az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett. Napjainkban a szervátültetés nem csak, hogy a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív végstádiumú elégtelenségénél az egyetlen rendelkezésre álló kezelés, mely megmenti a beteg életét.

A szervátültetések országos, illetve nemzetközi összefogás keretei között, átlátható, nyomonkövethető módon történnek. Csak ilyen jellegű beavatkozásokra felkészült centrumokban végzik ezeket az operációkat. A donort jelentő és ellátó intézmények a transzplantációs központoktól függetlenül működnek, a két oldal között koordinátor szervezetek tartják a kapcsolatot.

A szervet kapó recipienseket a szervenkénti várólistáról választják ki orvosszakmai és igazságossági szempontok alapján.

A szervátültetésnek azonban vannak kockázatai. A szervek átültetése során az egyik fontos követelmény, hogy minimális szintre csökkenjen az átvihető betegségek átadásának kockázata. A szervezettség, a szaktudás, a fejlett technológia, és az legfejlettebb orvosi kezelések alkalmazása jelentős mértékben csökkentette a szervátültetés kockázatait.  

A szervátültetés célja a beteg életének megmentése, illetve hosszabb és jobb minőségű élet biztosítása. A transzplantációval olyan betegségeket lehet sikeresen kezelni, amelyek más módon alig, vagy egyáltalán nem lennének kezelhetők.

A szervátültetés életet ment!

2016-05-30