Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda álláspontja a 2013.07.10. 12:00-kor megjelent „ Még életben volt, amikor ki akarták venni a szerveit” című cikkel kapcsolatban | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda álláspontja a 2013.07.10. 12:00-kor megjelent „ Még életben volt, amikor ki akarták venni a szerveit” című cikkel kapcsolatban

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda azért tartja szükségesnek a cikkre történő reagálást, mert az írás azt sugallhatja tévesen, hogy az agyhalál megállapítása nem megfelelően szabályozott, akár nővéri kompetencia, nem veszik figyelembe az agyhalál megállapítását kizáró tényezők között a gyógyszerhatást. Mivel az Egyesült Államokban és Magyarországon is pontos jogszabályi és orvosszakmai alapelvekre épül az agyhalál megállapítás és szervdonáció gyakorlata, intézetünk fontosnak tartja a tengerentúli és hazai körülmények rövid összefoglalását a tájékoztatás érdekében.
 
1995-2010. között, tehát a hivatkozott eset idejében az alábbi forrás volt irányadó az agyhalál megállapítás szabályozásában az USA területén (Syracuse, NY), az adott kórháznak rendelkezésére állt minden szükséges információ az agyhalál megállapításának biztonságos lefolytatásához:
NEUROLOGY 1995;45:1012-1014 Practice parameters for determining brain death in adults (Summary statement) Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology
(Jelenleg hatályos szabályozás: http://www.guideline.gov/content.aspx?id=23852)
Ezen kívül valamennyi kórháznak rendelkeznie kell az agyhalál megállapítására vonatkozó, a szakmai szabályokat teljes mértékben szem előtt tartó eljárásrenddel.
 
A magyarországi szabályozásról és gyakorlatról:
Az agyhalál megállapítása a halál megállapításának speciális formája, amelynek részleteit jogszabály (2. számú melléklet a 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelethez: Az agyhalál megállapítása) határozza meg. Az agyhalott elhunyt. A transzplantációs célú szervkivételek agyhalottakból, tehát elhunytakból történnek.
Az agyhalál megállapítása sokkal részletesebben került megfogalmazásra a jogszabályban, mint (szív-tüdő halálkritériumok esetén) a halál megállapítása.
Az agyhalál megállapítása egyértelműen orvosi feladat, sőt háromtagú szakorvosi bizottság felelőssége. A Bizottság döntését jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Ápoló nem állapíthat meg halált és agyhalált sem.
A hazai szabályozás értelmében is a kizáró körülmények tisztázása az első lépés agyhalál megállapítása esetén, amelyek között szerepel a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásának kizárása is. A cikkben említett gyógyszerek hatása esetén az agyhalál megállapítását nem lehet megkezdeni.
Az agyhalál megállapításához jogszabályban meghatározott megfigyelési idő kivárása, és ezalatt négyóránként klinikai vizsgálatok elvégzése szükséges.
 
Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda véleménye szerint a hazai és nemzetközi szabályozás is megfelelő, kellő biztonságot követel meg a halál bizonyítható megállapításához.
Ugyanakkor fontos az agyhalál, mint a halál egyik fogalmának és jellemzőinek ismerete a lakosság részéről is, annak érdekében, hogy ezt és az ehhez hasonló híreket megfelelő módon tudjuk értelmezni.
 
Szervkoordinációs Iroda
2013-07-15