Vérkészítmények | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » Véradás
  3. » Transzfúzió

Vérkészítmények

Mi lesz a vérrel?

Vérkészítmény előállítás

A transzfúziók során érvényesül a komponensterápia, mint alapelv, azaz csak olyan vérkomponenst kap a beteg, amely pótolja a betegsége, állapota okán elvesztett sejtféleségek funkcióit, vagy a kórosan alacsony sejtszámot (pl. kemoterápiás kezelés hatására bekövetkező) kívánjuk egy adott szintre megnövelni, és szinten tartani.
Egy véradótól gyűjtött 450 ± 10% ml teljes vérből előállított vérkészítményekkel, akár három (3) beteg gyógyulását is elősegíthetjük.
Az eljárást szigorúan ellenőrzött, standard körülmények között, validált módszerekkel végezzük ún. steril, összetett műanyag zsákrendszerek alkalmazásával. A teljes vért centrifugálási eljárással választjuk szét az egyes vérkomponensekre, azaz ilyenkor mindig keletkezik vörösvérsejt koncentrátum (transzfúzióra alkalmas 35 nap), trombocita (vérlemezke) koncentrátum (transzfúzióra alkalmas 5 nap) és plazma-készítmény (transzfúzióra alkalmas 1 év).


A vérkészítmények tárolásánál célunk az, hogy a lehető leghosszabban tudjuk azokat a körülményeket biztosítani, amelyek hozzájárulnak a vérsejtek funkcióinak és életképességük megőrzéséhez.


A vérkészítmények (biológiai anyagok) transzfúziója kapcsán előfordulhatnak olyan szövődmények, amelyek megelőzhetők további vérkészítmény előállítási technikák alkalmazásával. Azaz célzottan, fokozottan veszélyeztetett betegcsoportok kezelésében, amit mindig a kezelő, transzfundáló orvos dönt el, készíthetünk ún. mosott-, vagy fehérvérsejt- mentesített vérkészítményeket. Az előbbi esetben az eljárással a készítmény maradék plazmafehérje tartalmát kell lecsökkenteni, az utóbbi esetben speciálisan erre kifejlesztett szűrők segítségével  eltávolítjuk a fehérvérsejtek nagy részét. A két módszert akár kombinálhatjuk is.


Speciális technikának számít, amit szintén csak különösen indokolt esetben alkalmazunk, a vérkészítmények besugarazása ionizáló sugárzással, abból a célból, hogy a fehérvérsejtek osztódását megakadályozzuk. Ezáltal megelőzhetünk bizonyos transzfúzióhoz kapcsolható szövődmények kialakulását.
Vérellátós körülmények között nem alkalmazunk vírus-inaktiváló eljárásokat!

2011-04-18