Kapolcs, Művészetek Völgye véradás | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Kapolcs, Művészetek Völgye véradás

„ Itt van a Völgy, itt van újra!
Nagy öröm ez énnekem.
Isten tudja, hogy mi okból
Szeretem de szeretem.”

Két éves szünet után ismét megrendezésre került július 23.-tól augusztus 01.-ig a Művészetek Völgye kulturális fesztivál, mely immáron 20. éves születésnapját ünnepelte. A tíznapos nyári programon 2002 óta veszünk részt. Ennek köszönhetően mostanra már egy igen rutinos csapattal dolgozunk, így bátran állíthatjuk, hogy a véradás a völgyben már hagyomány. Régi ismerősök, „törzsvendégek” térnek vissza, valamint lelkes fiatalok csoportjait fogadjuk évről évre nagy örömmel.

A véradás a Magyar Vöröskereszt szervezésében történt. Ezen a rendezvényen először működtünk közre a Közép-magyarországi Régió részeként. Kiemelt jelentőségű a rendezvény a szervezet életében azért is, mert a vérellátásban kritikus időszakot jelentenek a nyári hónapok - a véradók nehezebben érhetők el. A levett vérek budapesti feldolgozása még jobban segítette a fővárosi ellátás egyenletesebbé tételét.

Már hónapokkal előbb megkezdtük Dobos Ágnes megyei VK igazgatóval, és Dr. Kalász László régióigazgatóval közösen az előkészítést, melyben fontos szerepet kapott a Márta István főszervezővel és a „Völgy” polgármestereivel való tárgyalás, hiszen az ő együttműködésük és támogatásuk nélkülözhetetlen a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében.

Öt helyszínen a Veszprémi Vérellátó (Kapolcs, Monostorapáti), az Ajkai Transzfúziós Osztály (Vigántpetend), a Pápai Transzfúziós Osztály (Taliándörögd), és a Székesfehérvári Vérellátó (Nagyvázsony) dolgozói végezték a vérvételeket.

Megkülönböztetett felelősséget jelentenek számunkra a kapolcsi véradások, mert a véradók 80 %-a 18 és 25 év közötti fiatal, akik életükben először itt adnak vért, és mint tudjuk, az első véradás élménye egész életükre meghatározza az ezzel kapcsolatos attitűdjüket.

1195 fő önzetlen jelentkezőből 1063-an adhattak vért, továbbá a hagyományos vérvételen kívül gépi vvs ferezist (Alyx) is végeztünk 18 esetben. Sajnos ez az eredmény még elmaradt a „Völgy” fénykorában tapasztaltaktól, de bízunk abban, hogy a népszerűséggel együtt a véradók száma is újra nő. Az időjárási viszontagságok ellenére sikeresnek minősíthetjük a fesztivál véradásait, tiszteletet érdemel az emberek segítőkészsége.

dr. Gancsev Mária, területvezető főorvos

2010-10-07