Jelenlegi hely

  1. Címlap

Véradás

VITÁL Véradás - Véredben az egészség! - június 4.

Egészséges vagy? Akkor június 4-én a VITÁL Véradáson a helyed, ahol 10-18 óra között lehetőséged lesz vért adni, amellyel több vérkészítményre szoruló emberen is segíthetsz, hiszen véred az egészség számukra! Segítségedért egy FITT-csomaggal kedveskedünk, sőt ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehetsz, hogy hozzájáruljunk a remek testi-lelki állapotod megőrzéséhez a jövőben is.

 

Támogatóink:

Acusticus, ÁRKÁD Győr, Biodoboz, BOGI kedvence, Bringó Hintó, Cserpes Sajtműhely, Dél-Aldöldi Kertészet, DKV, Dürer, EFI, EuroCaf, Favorit Pékség, Garden, Hungaroplakát, Hunorcoop, Insportline, Isometria Fitnestic, Jusec, Kisteleki Házi Rétes, Kisváros.hu, Kőröstej Kft., Lápastó, Mecsek-Drog Kft., Mecsekerdő Zrt., Mediwel, Mórahalom, Observer, Pannon Halláscentrum , Promix, SEO101, Strike bowling, Szeged Nova, Szendvicsfutár Pécs, Telekoldal, Tutti Élelmiszeripari Kft., Vércsepp a Vérellátásért alapítvány, Vitál Magazin, Vitamin Szalon, Zsombó-Frucht Szövetkezet

 

 

 

 

A FITT-csomagok tartalma helyszínenként:

2016-05-11

KITÜNTETTÜNK NÉGY EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYT

Négy egészségügyi intézményt részesítettünk kitüntetésben. Olyan kórházak kaptak elismerést, ahol a tavalyi eredmények alapján, kiemelkedő tevékenységet folytattak a vérellátás, szervdonáció területén. Így "Egyensúly " vándordíjat vehetett át a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika és "Életet adományozó Kórház" Díjat a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Zala Megyei Kórház.

2016-03-07

Teljes véradási lehetőség a plazmaferezis állomásokon

A hazai betegek kórházi ellátása csak az önkéntes és térítésmentes teljes véradásokkal biztosítható. A véradás azért térítésmentes, mert szereteten alapuló rendszer, és a teljes véradásból senkinek sincs anyagi haszna. Mivel az életmentő vörösvérsejt készítmények maximum 5 hétig használhatók fel, ezért folyamatosan várjuk mindazokat, akik a hazánkban ápolt betegeken akarnak segíteni teljes véradással, miközben plazmát is adnak.

2016-03-04

Tisztelt Véradó!

Tájékoztatjuk, hogy az új típusú (e-személyazonosság) kártyán a lakcím adatok nem szerepelnek olvashatóan, ezért kérjük, hogy a továbbiakban is hozza magával lakcímkártyáját és lehetőség szerint TAJ kártyáját is.

Az OVSZ-nek jelenleg még nem áll rendelkezésére kódolvasó, amely az elektronikusan tárolt (pl. TAJ) adatokat képes leolvasni.

Megértését és együttműködését köszönjük!

2016-03-01

Bezárultak az ajtók, véget értek a nyílt napok a Pécsi Vérellátó Központban

Egyedülálló kezdeményezésként, nyílt napokat tartottunk 2016. január 11-31. között véradóink részére Pécsi Regionális Vérellátó Központunkban . Ezen időszakban 266-an adtak vért a tavaly átadott új épületünkben, közülük120 fő - köztük középiskolai osztály diákjai is - volt kíváncsiaz intézetünkben zajló munkálatokra, folyamatokra.Az ezidáig misztikusnak tartott tevékenységünket szakdolgozóink kíséretében tekinthették meg az érdeklődők.

2016-02-03

Farsangi véradás a Dél-dunántúli régióban

Legyen vendégünk egy fánkra!

Farsangi véradás a Dél-dunántúli régióban

2016. február 5-én (péntek) az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt jó hangulatú, farsangi véradást szervez
Baranya, Somogy és Tolna megye hét helyszínén, ahol, minden véradót fánkkal, teával vendégelünk meg.

Kérjük, véradás előtt étkezzenek és fogyasszanak bőségesen folyadékot!
A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám szükséges!

Véradások helyszínei, időpontjai :

2016-01-28

Micsoda éjszaka volt!

Mozgalmas éjszaka volt az Országos Vérellátó Szolgálat budapesti Vérkiadójában! Egy éjszaka leforgása alatt 69 egység vért igényeltek az egészségügyi intézmények 6 beteg életének megmentéséhez!

Az életmentő műtétekhez összesen 20 egység 0 pozitív; 25 egység A negatív, 16 egység B pozitív és 8 egység AB pozitív vér került felhasználására.

Ahhoz, hogy ezt a fenti - 69 egységnyi - vérmennyiséget az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítani tudta, 69 sikeres véradásra volt szükség!

Ezért fontos a rendszeres véradás! Kérünk minden 18 és 60 év közötti egészséges felnőttet, adjon vért, mert csak így tudjuk biztosítani az ilyen rendkívüli napokat!

Véradás
2016-01-22

Nyílt napok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban

Nyílt napok a Pécsi Regionális Vérellátó Központban

Kedves Véradók és leendő Véradók!

A vér gyógyító szerepe régóta ismert tény. Aki adott már vért, tudja hogyan zajlik a véradás, de eddig nem láthatta mi történik a levett vérrel. Most itt a lehetőség, hogy megismerhessék a vérkészítmények előállításának folyamatát, azaz mi történik a véradás után.

Azok a véradók, akik 2016. január 11. és 31. között munkanapokon, 8-14 óráig vért adnak a Pécsi Regionális Vérellátó Központban, a véradást követően beléphetnek az eddig zárt ajtók mögé, és végigkísérhetik a vér útját.

Szeretettel várjuk régi és új véradóinkat!

Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám szükséges a véradáshoz!

Címünk: Pécsi Regionális Vérellátó Központ (7624 Pécs, Pacsirta u. 3.

2016-01-07

Új állandó véradási helyszín Miskolcon

Elköltözött a Miskolci Területi Vérellátó

Az Országos Vérellátó Szolgálat Miskolci Területi Vérellátója 2015. december 14-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház épületébe költözött! Ettől az időponttól kezdve itt várja és fogadja az önzetlen véradókat, akik modern, korszerű körülmények között adhatnak vért és segíthetnek azokon, akiknek vérkészítményre van szükségük a gyógyuláshoz!

2015. őszén az OVSZ TIOP 2.2.3-1/2011-0001 "A regionális- és területi vérellátók fejlesztése" elnevezésű uniós projekt keretében felújításra és korszerűsítésre került a B-A-Z Megyei Egyetemi és Oktatókórház igazgatási épületének második emelete. A munkálatok elvégzését követően lehetővé vált, hogy az OVSZ Miskolci Területi Vérellátója idén december közepétől egy modern kialakítású és feladatainak ellátáshoz megfelelően kialakított épületrészbe költözhessen, ahol kulturált körülmények között fogadhatja a véradókat.

Új cím:
Miskolci Területi Vérellátó
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76., Főépület, II. emelet

Véradási időpont:
Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek: 8.00-15.00
Szerda: 7.30-18.00

Elérhetőségek:
Telefon: +36 (46) 368 411
Fax: +36 (46) 561 398

2015-12-15

3 milliárd forint: 2 új és 3 felújított vérellátó, 3 év alatt

2015. november 30-val lezárult az OVSZ és konzorciumi partnere, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ TIOP-2.2.3-11/1-2012-0001 számú "A regionális- és területi vérellátó központok fejlesztése" elnevezésű projektje. Ennek révén 3 év alatt 2 új vérellátó - Pécs, Szeged - épült és 3 vérellátó intézmény - Debrecen, Miskolc, Tatabánya - kerültek felújításra, korszerűsítésre. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott összesen 3 milliárd forintos támogatásból valósult meg.

2015-11-30

Véradók Napja

Ma (November 27.) ünnepeljük a véradók napját Magyarországon!
1954-ben ezen a napon tüntette ki először a legfelsőbb állami testület a sokszoros véradókat és kiváló véradásszervezőket.

Ezúton is szeretnénk a köszönetünket és tiszteletünket kifejezni mindazoknak az önkéntes véradóknak, akik társadalmi felelősségvállalásukkal gondoskodnak a vérre, vérkészítményre szoruló embertársaikról.

Köszönjük Nekik!

Véradók napja

2015-11-27

Balesetbiztosítást kap minden véradó

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az UNION Biztosítóval együttműködve 2016. január elsejétől speciális balesetbiztosítást ajándékoz minden véradója számára. Az OVSZ napidíjjal járul hozzá a család baleset miatt felmerülő költségeinek fedezéséhez. A kezdeményezés célja kettős: egyrészt a véradók önzetlen segítségének viszonzása, másrészt új donorok megszólítása és bevonása a véradók körébe.

2015-11-24

Ingyenes parkolási lehetőség a Szegedi RVK-ban történő véradás alatt

2015. március 16-tól új épületben várjuk kedves Véradóinkat, változatlan nyitva tartással.

Ingyenes parkolási lehetőség

Cím: 6722 Szeged, Honvéd tér 4.

Vérvétel telefonszám: 62/551-190 vagy 62/315-080/106 mellék

Véradóink 2015. 11. 01-től a Szegedi Regionális Vérellátó Központban történő véradásuk ideje alatt, térítésmentesen parkolhatnak a Honvéd téri parkolóházban!

További információt az intézetben kapnak kedves véradóink.

Szegedi Regionális Vérellátó Központ

2015-11-16

Véradás a Dél-dunántúli régióban a média támogatásával

Az október 26-án Baranya, Somogy és Tolna megyében 7 helyszínen megrendezett véradáson 178-an jelentkeztek véradásra, amelyből 157-en adhattak vért.

Köszönjük mindenkinek, akik eljött vért adni, és azoknak is, akik hozzájárultak a véradás sikeréhez, lebonyolításához, a támogatóknak.

2015-10-28

Véradás a Dél-dunántúli régióban a média támogatásával

Az OVSZ Pécsi Regionális Vérellátó Központja a Magyar Vöröskereszttel és a helyi médiával október 26-án ismét nyagyszabású véradónapra várja Baranya (Pécs, Komló, Mohács), Somogy ( Kaposvár, Nagyatád) és Tolna (Szekszárd, Dombóvár) megye véradóit.

Véradás a Dél-dunántúli régióban a média támogatásával

Ezen az őszi napon mindhárom vérellátó intézményünkbe véradásra invitálunk minden 18-60 év közötti egészséges felnőttet, valamint a média munkatársait is, hogy közösen feltöltsük az őszi vérkészletet és együtt segítsünk azokon, akik vérre, vérkészítményre szorulnak.

Ezen a napon minden véradót vendégül látunk és apró ajándékkal kedveskedünk nekik!

Véradás előtt kérjük étkezzenek és fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot.

A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám szükséges.

2015-10-19

2015. október 12-től új véradási helyszín Egerben

Új helyre költözik az Egri Területi Vérellátó, így átmenetileg 2015. október 12-től heti 2 alkalommal kihelyezett véradáson várjuk leendő és rendszeres véradóinkat!

Az új véradási helyszín:
Egri Kulturális és Művészeti Központ Bartakovics Béla Közösségi Ház I emelet 104.ajtó
Cím: 3300 Eger, Knézich K. u. 8 sz (Minarettel szemben)
Időpont: hétfő és szerda, 9-15 óra között

Járóbeteg, terhes vércsoport-szerológiai mintavétel munkanapokon 8-10 óra között a Kórház I. telephelyén, a Központi Laboratórium Járóbeteg Szakambulanciáján
Leletkiadás a Kórház Belgyógyászati tömb Aulájában 8-10 óra között

2015-10-08

NEM LEJÁRT LEMEZ! - 1321 RETRO Véradó volt a hétvégén

Szombaton a véradók bebizonyították, hogy tényleg nem lejárt lemez a véradás, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat által szeptember 5-re meghirdetett RETRO Véradás öt helyszínén 1558-an jelentkeztek véradásra, amelyből 1321-en adhattak vért.

Budapest

Debrecen

Pécs

Szeged

Győr

A zuhogó eső sem tudta elvenni a véradók kedvét a segítségnyújtástól szombaton, hiszen a közösségi élménnyel egybekötött disco hangulatú véradó napon Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett és Szegeden összesen 1321-en adtak 450 ml vért, amelyet más - átlagos - napokon 70-90 helyszínen kerül begyűjtésre, és az ország biztonságos vérellátáshoz szükséges.
Ezen a napon a '80-as évek bulis slágereit hallgatva, a bakelit lemezek illatát, a disco gömb csillogását felidézve lehetett vért adni, ami mellől természetesen nem maradhatott el a sör-virsli retro menü és ajándékcsomag a rengeteg támogató jóvoltából. A rendezvényre kilátogatók többségében férfiak voltak (66%), de a fiatalok is kíváncsiak voltak milyen lehet egy retro véradás, mert a véradók 31%-a a 30 év alatti korosztályt képviselte, és első véradókban sem szenvedett hiányt az esemény, hiszen országosan 12% a megjelenteknek először adott vért.

Köszönjük minden véradónak, mind az öt helyszínen a részvételt és, hogy véradásával segített hozzájárulni az országos vérkészlet feltöltéséhez!

Köszönjük a RETRO Véradást támogató cégeknek, partnereknek és a médiának a támogatást, együttműködést, akik nélkül e rendezvény nem lett volna ilyen sikeres!

A rendezvények főtámogatója: Pécsi Sörfőzde Zrt.
Médiapartner: NÉPSZAVA
Az öt rendezvény támogatói: ÁEEK, AKT, Arbasüt, Auchan, Bánffi szóda, Bedő pékség, Bringó Hintó, Csikvánd Község Önkormányzata, eFeF, Eurocaf, Favorit pékség, Fornetti, Fürge Diák Szövetkezet, Hungaroplakát Kft., Hungerit Rt., MNB, Mórahalom, Observer, Pékmester Kenyere Kft., Pick Zrt., PORT.hu, SEO101, Strike Bowling Club, Sweet-Food Kft., Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., Széles húsüzlet, Tesco, Univer, Ürömi Pékség Kft, Vércsepp a Vérellátásért Alapítvány, Vitál magazin, Zimbo

2015-09-07

Tűzoltási gyakorlat az OVSZ Pécsi Regionális Vérellátó Központjában

Augusztus 11-én került sor az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központjában az éves kiürítési gyakorlatára. A nap első felében helyismereti, majd ellenőrző gyakorlatot tartottak a pécsi tűzoltók. Megtekintették az épület építési, tűzvédelmi sajátosságait, berendezéseit. Meghatározták a tűzoltó gépjárművek optimális felállítási helyeit, és az épület megközelítését.Ezt követően egy beállított helyzetben kellett szakszerűen beavatkozniuk. A gyakorlat éles tűzjelzéssel, a kézi jelzésadó megnyomásával indult és a résztvevők kipróbálhatták az épület tűzvédelmi berendezéseit is.

2015-08-14

Jégrémmel várják a véradókat Szegeden

2015. 08.10-től hűtött ásványvízzel és jégkrémmel várjuk minden kedves véradónkat a klimatizált, gyönyörű új Vérellátó Intézetünkbe (Szeged, Honvéd tér 4.), hogy véradásukkal segítsék a régió betegeinek ellátását! A véradásukat 1 db mórahalmi, 1 db makói fürdőbelépővel és 1 db baromfivirsli kuponnal köszönjük meg.

Jégkrémmel várják a véradókat Szegeden

Nyitva tartás: Hétfő, kedd, péntek: 7:30-14:00 óráig. Szerda, csütörtök: 10:00-18:00 óráig.

Augusztus 08-án (szombat) 7:30-14:00 óráig és augusztus 21-én (péntek) 7:30-12:00 óráig leszünk nyitva.

2015-08-05

Hosszabb nyitva tartással várjuk a véradókat a Szombathelyi Vérellátónkban

A Szombathelyi Területi Vérellátónkban augusztus 6-án (csütörtök), 8-17 óra, míg augusztus 24-én (hétfő), 8-17 óra között várjuk az önkéntes véradókat, akik a nagy kánikula ellenére is segíteni szeretnének vérkészítményre szoruló embertársaikon.

Személyi igazolvány, TAJ szám és lakcímkártya szükséges a véradáshoz!

Véradás előtt igyon bőségesen folyadékot és étkezzen a megszokott módon!

2015-08-04

A vérkészítmény biztonsága a legfontosabb!

Az Országos Vérellátó Szolgálat donorkivizsgálási gyakorlata

Magyarországon évente több mint 400 000 véradás történik, amelyből az Országos Vérellátó Szolgálat különböző vérkészítményeket állít elő. A vérkészítményeket az arra rászoruló beteg emberek kapják. Az OVSz kötelessége, hogy az előállított és gyógyszerként használt vérkészítményei fertőző betegségek átvitele szempontjából is a lehető legkisebb kockázatot jelentsenek. Ebből a célból szűrővizsgálatokat végez különböző fertőzések kimutatására, mint a HIV, a fertőző májgyulladás (Hepatitis C és Hepatitis B vírus), illetve a szifilisz.

2015-07-16

Ideiglenesen elköltözött a Tatabányai Vérellátó

2015. július 1-től az OVSZ Tatabányai Területi Vérellátója ideiglenes helyszínen, a Győri út 29. szám alatt várja a véradókat, miután a Semmelweis utcai épület teljes egészében felújításra kerül. A munkálatok július 1-vel kezdődtek és várhatóan 2015. október 31-ig tartanak.

A nyitva tartás az új címen (Győri út 29.) is a megszokott módon:

Hétfő-Csütörtök:8.00-15.00
Péntek: 8.00-12.00

2015-07-14

"Három megye összefog" Véradás Baranya-Somogy-Tolna

Július 17-én három megye ismét összefog a Dél-Dunántúlon, hogy közös erővel véradásra mozgósítsák a nyári időszakban a baranyai, somogyi és tolnai lakosságot.

Hét helyszínen, kellemes környezetben, jó hangulatban, szívélyes vendéglátással várjuk a véradókat, akik 450 ml vér adásával járulnak hozzá a régió kiegyensúlyozott vérellátáshoz, a betegek gyógyulásához.

Aki a hét helyszín valamelyikén vért ad egy doboz sört kap ajándékba és megvendégeljük étellel-itallal!

Véradás előtt étkezzen és fogyasszon folyadékot bőségesen!

Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ szám szükséges a véradáshoz!

Véradási helyszínek és időpontok július 17. -én:

2015-07-13

Több, mint 700 millió forintos megtakarításból további 3 vérellátó újul meg idén

A TIOP-2.2.3-11/1-2012-0001 számú "A regionális- és területi vérellátó központok fejlesztése" elnevezésű projekt keretében idén felújításra, korszerűsítésre kerül három vérellátó intézmény - Debrecen, Miskolc, Tatabánya -, erre forrást az eredeti projektben - TIOP-2.2.3-11/1-2012-0001 "A regionális vérellátó központok fejlesztése" - hatékonyan lebonyolított közbeszerzési eljárások által keletkezett több, mint 700 millió forintos megtakarítás biztosít.

2015-07-09

Tájékoztató levél vizsgálati eredményről

Minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben, az Országos Vérellátó Szolgálat soha, semmilyen esetben nem arról értesíti a véradóit, hogy HIV fertőzöttek lennének, vagy bármilyen más konkrét betegségben szenvednének, hanem az alábbiakban közzétett értesítést kapják. Tesztjeink a betegek érdekében rendkívüli érzékenységűek, és e különlegesen érzékeny biztonsági teszteknek köszönhető az, hogy 1986 óta, mióta az OVSZ bevezette a HIV szűrővizsgálatot, vérkészítménnyel egyszer sem történt HIV vírus átvitel.

Tájékoztató levél vizsgálati eredményről

2015-07-02

Semmelweis nap

Június 26-án tartottuk meg idei Semmelweis napi ünnepségünket az OVSZK Landsteiner teremében.
Az ünnepi beszédet Dr. Bohaty Ilona a Debreceni RVK régióigazgató asszonya tartotta.
A jó hangulatról a Rock and Magic akrobatikus rock and roll sportegyesület fiatal táncosai gondoskodtak. http://www.rockandmagic.hu/

Ebben az éven főigazgatói dicséretben részesült:

Szlivka Balázs, Braun Helga, Krusch Józsefné, Juhász Kinga, Krafcsikné Dr. Péter Éva, Töliné Balázs Marianna, Nagyné Szarvas Ildikó, Kovács Józsefné, Borosné Horváth Éva Pro Sanguine BRONZ fokozatban részesült: Kálmán Tibor, Szebenyiné Kutas Ildikó, Andrasekné Dely Györgyi

Pro Sanguine EZÜST fokozatban részesül:

Dr. Toldi József, Söpteiné Farkas Marianna

Pro Sanguine ARANY fokozatban részesül:

Dr. Szabó Zsuzsanna, Dr. Kalász László

Ezúton is gratulálunk valamennyi díjazottnak és kitüntetettnek és köszönjük a fergeteges showt a Rock and Magic Sportegyesületnek!

2015-06-29

Június 14. - Véradók Világnapja - Köszönöm, hogy megmentetted az életemet!

Minden évben, június 14-én a világ más országaival együtt ünnepeljük a Véradók Világnapját. Az esemény arra szolgál, hogy köszönetünket fejezzük ki az önkéntes, térítésmentes véradóknak az életmentő ajándékért, a vérért, és felhívjuk a figyelmet, hogy szükség van a rendszeres véradásra a vérre és vérkészítményekre szoruló betegek számára. A nemzetközi véradó nap központi eseményét Kínában a Shanghai Vérellátó Központ szervezi.

Véradók világnapja

2015-06-12

903 VITÁL Véradó

Szombaton rendeztük meg harmadik VITÁL Véradásunkat ahová a kánikula ellenére országosan 903 véradó jött el. Összesen 783-an adhattak vért, 12% első véradó volt, míg 28% 30 év alatti.

Öt régióközpontunkban (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) 10-18 óra között vártuk a véradókat egészséges ajándékcsomaggal és ingyenes szűrővizsgálatokkal.
A rendezvényen résztvevő véradókat is az alábbi szövegű SMS-ben értesítjük majd a jó hírről, amikor vérük felhasználásra kerül: "Köszönjük, hogy véradásával hozzájárult egy beteg gyógyulásához! Az Ön által adott vért a mai napon szállították ki a kórházba! Szép napot! OVSZ".

Köszönjük minden véradónak a részvételt és, hogy véradásával segített hozzájárulni az országos vérkészlet feltöltéséhez, a betegek gyógyulásához!

Köszönjük a VITÁL Véradást támogató cégeknek, partnereknek és a médiának a támogatást, együttműködést, akik nélkül e rendezvény nem lett volna ilyen sikeres!

2015-06-08

MHTT XXV. Kongresszusa

A Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság múlt héten rendezte meg Budapesten XXV. Kongresszusát, melyen az Országos Vérellátó Szolgálat is részt vett. A három napos rendezvényen a szakma aktuális kérdéseiről 14 dolgozónk összesen 15 poszterrel kiegészített előadást tartott. Az MHTT főtitkárának Laczikné Dr. Jakab Juditot, a KMRVK Vércsoportszerológiai Laboratórium vezetőjét választották meg.

2015-05-20

MKSZ 2015

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2015 április 22-24. között részt vesz a Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusán Debrecenben.
A képeken az új arculatot tükröző standunk látható.

2015-04-23

Március 16-tól új épületeinkben várjuk véradóinkat Pécsett és Szegeden

A TIOP-2.2.3-1/1-2012-0001 projekt keretében 2015. március 16-tól Pécsett és Szegeden méltó és modern körülmények között várjuk és fogadjuk új és régi véradóinkat.
A költözéssel mind a Pécsi Regionális Vérellátó Központ, mind pedig a Szegedi Regionális Vérellátó Központ címe megváltozott.

Pécsi Regionális Vérellátó Központ

Új cím:
7624 Pécs, Pacsirta u. 3.
Telefon: 06 (72) 215 634 vagy 06 (72) 211 920

Új nyitva tartás:
Hétfő, csütörtök: 8.00–17.00 óra
Kedd, szerda, péntek: 8.00–15.00 óra

Szegedi Regionális Vérellátó Központ

Új cím:
6722 Szeged, Honvéd tér 4.
Telefon: 06 (62) 315 080

Nyitva tartás (változatlan):
Hétfő, kedd, péntek: 7:30-14:00 óra
Szerda, csütörtök: 10:00-18:00 óra

2015-03-17

Legyen a vendégünk egy fánkra! - Farsangi véradás a Dél-dunántúli régióban

2015. február 6-án (pénteken) az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt farsangi hangulatú véradást szervez Baranya, Somogy és Tolna megye hét helyszínen, ahol, minden véradót fánkkal, teával várnak.

A pécsi rendezvény fő támogatója az Aranygaluska gyorsétterem.
A kaposvári helyszínen a véradók között egy páros belépőjegy kerül kisorsolásra az Amadinda Ütőegyüttes 2015. március 3-i kaposvári koncertjére, a Filharmónia  Magyarország felajánlásából.

Kérjük véradás előtt étkezzenek és fogyasszanak bőségesen folyadékot .
Személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát feltétlen hozzanak magukkal.

2015-02-02

185 ezer liter adományt gyűjtött az ország legnagyobb szeretet-szolgálata!

A véradók ennyi liter vért adtak eddig 2014-ben, és ezt szeretnénk további 31 500 egységnyi vérrel, azaz 450 milliliterenként növelni az advent és év vége időszakában.

Ajándékcsomag Szeretettel az Ön véradója felirattalA vér ajándék, adomány, amelyet szeretetből adnak a véradók, és ezzel ismeretlen életet mentenek. Milyen emberfeletti és egyben emberi dolog ez! Küzdünk valaki életéért, és sikerrel járunk! Ennek tudatosítása érdekében november 30-tól minden olyan beteg, aki vérátömlesztésben részesült, egy kis matricát kap a zárójelentésére, amely egy kis ajándékcsomagot ábrázol „Szeretettel az Ön véradója” felirattal.  Így próbáljuk tudatosítani a betegekben, és családjukban, hogy a gyógyuláshoz legalább egy véradó önzetlen ajándéka volt szükséges, azaz egy másik család vér-adománya. A hatékonyságot és hasznot hajszoló világban a donorok saját maguk számára teljes nyereség, haszon nélküli cselekedetet hajtanak végre, ami az erkölcsi erőt jelenti. Erre a példára ma nagy szükség van, hogy láttassuk nem minden mérhető pénzben, nem csak az gazdag, akinek pénze van, nem csak az tud adni, akinek feleslege van. Aki vért ad, önmagából ad! Ezt köszönjük meg vasárnaptól minden véradónknak azzal, hogy azon a napon, amikor az általa adott vért a gyógyításban felhasználják egy köszönő SMS-t küldünk a beteg emberek nevében. 
Akciónkkal a véradók és vért kapók lelki kapcsolatát akarjuk kialakítani, erősíteni, hogy legalább érezzék ezt az összetartozást, ha már nem ismerhetik egymást.

Gondoljon Ön is beteg embertársaira, és válassza az adakozás egy különleges formáját, a VÉRADÁS-t, ami a betegek számára a legnagyobb ajándék.

2014-12-03

Véradói utánpótlás-nevelés a Vasas-családdal!

Vasas címerOktóber elején együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vasas Sport Club. A partnerség célja a véradás népszerűsítése és a véradói utánpótlás biztosítása a Klub sportolói, családtagjaik és a szurkolók bevonásával, ez által pedig az ország vérkészletének gyarapítása.

A Vasas SC és az Országos Vérellátó Szolgálat közös hitvallása, hogy egészségesen élni csak rendszeres testmozgással lehetséges. Aki így él, egészséges, aki pedig egészséges, az legyen véradó!  Ahogy a sportban, úgy a véradásban is fontos a megfelelő utánpótlás kinevelése, hogy később felnőttként természetes dolog legyen a véradás.

Ennek érdekében a Vasas SC és az OVSZ évente három alkalommal közösen szervez véradást a Klub rendezvényein, az egyesület 18 év feletti sportolói, a kiskorú sportolók szülei, valamint szurkolóik számára. Magyarországon így először valósul meg egy sportklub bevonásával célzott véradói utánpótlás-nevelés.

2014-10-07

Kutatók éjszakája a Pécsi Regionális Vérellátó Központban

A Kutatók éjszakája keretében idén első alkalommal megnyitotta kapuit a Pécsi Regionális Vérellátó Központ is. A program a PTE-BTK-n és a Zolnay negyedben kialakított helyszínen zajlott és hasonlóan a budapesti eseményhez, a vér útját foglalta magába. A különleges eseményen 61 látogatót regisztráltak. A csoportok tagjainak életkora 26 és 32 év között mozgott. Az állomások közül a vércsoport-meghatározás és az oktatófilm iránt érdeklődtek a legtöbben, melyet a válaszok alapján érdekesnek találtak és kedveltek a résztvevők. A hat állomásos utazás során az érdeklődők betekintést nyerhettek abba, hogy milyen utat tesz meg a vér/ vérkészítmény vénától vénáig. A kíváncsiság mértéke, a kérdések száma szerencsére itt sem múlta alul a központi helyszínen tapasztaltakat.Reméljük, hogy a felmerülő kérdésekre kollégáink kielégítő válasszal szolgáltak és a közönség megismerhette a véradás szerepének fontosságát. Ezen a helyszínen ugyancsak lehetőség nyílt véradásra, mely lehetőséggel éltek néhányan a résztvevők közül, több betegeken is segítve ezzel.

Az érdeklődést és a véradást ezúton is köszönjük! Reméljük a résztvevőknek maradandó élményben volt részük és többükkel újra fogunk találkozni a véradások kapcsán!

Kutatók Éjszakája 2014 Pécs

2014-09-30

70-en vettek részt a különleges utazáson a Kutatók Éjszakáján!

Az Országos Vérellátó Szolgálat Központjában pénteken - a Kutatók Éjszakája keretében - lebonyolított különleges utazáson 70 fő vett részt, a kicsiktől a nagyokig. A 10 állomásból álló utazáson az utasok átlagéletkora 25-30 év volt.
Az első néhány csoportban a 18 év alattiak voltak túlsúlyban, leginkább a 10 év körüliek, akik hihetetlen nagy érdeklődést mutattak a vér, a vérkészítmények előállítása, tárolása stb. iránt. Felnőtteket meghazudtoló bátorsággal viselkedtek az interaktív feladatoknál is, hiszen könnycsepp nélkül hagyták az asszisztenseinken, hogy megbökjék őket, és így megtudják milyen a vércsoportjuk, hemoglobinszintjük. Természetesen kíváncsi kérdések sem maradhattak el, aemlyekre szakembereink készségesen és remélhetőleg teljes körűen válaszoltak. A későbbi csoportokban már a fiatal felnőtt korosztály volt jelen, akik kérdések százait zúdítottak munkatársainkra mind a vér útján - a laboratóriumainkban -, mind pedig a véradás útján a kivizsgáló orvosunknak. 18+-os résztvevőink közül néhányan - az utazás végén - vállalkoztak az éjszakai véradásra is, így több betegen is segítettek véradásukkal.

Ezúton is köszönjük a részvételt, a véradást! Örülünk, hogy ekkora érdeklődés volt/van a tevékenységünk iránt, és reméljük, hogy maradandó élményeket tudtunk szerezni az éjszakai programunkkal!
Bízunk benne, hogy a kiskorú utasaink közül pedig sokakkal 18. életévük betöltése után, véradóként is találkozhatunk!

2014-09-29

Minden hatodik véradó először adott vért! – Sikeres RETRO véradás az ország öt pontján!

Szeptember 6-án, szombaton a pöttyös szoknya és a rock and roll mellett a közösség ereje is hozzájárult ahhoz, hogy 1802 ember eljött az ország 5 helyszínén megrendezett RETRO Véradási akciónkra. Hálás köszönet mindazoknak, akik így 1465 egység vérrel járultak hozzá a vérkészletek feltöltéséhez! Nagyon jó eredménynek tartjuk, hogy minden 6. résztvevő első alkalommal adott vért, és minden 3. véradó 30 év alatti fiatal volt, jelezve, hogy ha megfelelő információval rendelkeznek a véradási lehetőségekről, akkor felébred az emberekben a segíteni akarás, amelyet tett követ.

Köszönjük a RETRO Véradást támogató cégeknek, partnereknek és a médiának a támogatást, együttműködést, akik nélkül e rendezvény nem lett volna ilyen sikeres!

A rendezvény főtámogatója: Pécsi Sörfőzde Zrt.

Támogatók: Auchan, Bedő Pékség, Bringóhintó Kft., Elixír Magazin, Favorit Pékség, Fornetti, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Hagymatikum, Hajnal Hús, Hungaroplakát, Hungerit, HVG, Jusec, Mórahalom, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Observer, Pepita Kultúrtér, Port.hu, Promix Zrt., Ritmus Magazin, SEO101, Strike Bowling Club, Szegedi Paprika Zrt., Városmajori Szabad Tér Nonprofit Zrt., Vitál Magazin, Vércsepp a vérellátásért Alapítvány

A budapesti rendezvényen készült fotók:

A győri rendezvényen készült fotók:

A debreceni rendezvényen készült fotók:

A szegedi rendezvényen készült fotók:

2014-09-10

Eredményesen zárult az egri „Egészség - Park Véradás”

Az OVSZ Egri Területi Vérellátó, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete széles körű társadalmi összefogással 2014. augusztus 23-24-én véradást szervezett a Hotel Eger & Park **** Szálloda konferenciatermében, ahol a véradáson kívül szűrővizsgálatok, egészségmegőrző programok, ehhez kapcsolódó kiállítások és bemutatók várták az érdeklődőket.

2014-08-03

Átadták a díjakat a "Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat" győzteseinek

2014. július 8., Budapest - Ma délelőtt vehették át a díjakat "Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat" győztesei, amelyet a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú szervezet, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda által közösen hirdetett meg.  A hattagú bíráló bizottság értékelése alapján Csuth Péter "Kezedben" alkotása lett a győztes, amelyet a Magyar Transzplantációs Társaság 150 000 Ft-tal honorált, míg Alajbeg Afrodite "Árnyék" című munkája nívó díjban részesült.

A szervezők közös "Szervdonációs és transzplantációs plakátpályázat"-ot írtak ki leendő művészek számára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékén. A pályázat célja az volt, hogy olyan plakátok szülessenek, amelyek felhívják a magyar társadalom figyelmét a szervátültetés életmentő szerepére, a szervadományozás kapcsán meghozott döntés fontosságára. A pályázaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem fiatal hallgatói mutathatták meg, hogy koruk ellenére, művészi megközelítéssel igen is születhetnek kreatív alkotások egy olyan komoly témában is, mint a szervdonáció, transzplantáció. A pályázatra 23 pályamunka érkezett be, amelyből Csuth Péter "Kezedben" és Alajbeg Afrodite "Árnyék" című munkája lett díjazva.

A szervezők ezúton is köszönik a fiatal alkotók részvételét, a pályázatra beküldött kreatív alkotásaikat, hiszen a plakátművészeten keresztül is fontos, hogy megjelenjenek olyan üzenetek, amelyek az egész társadalmat érintik.

Pályamunkák, díjátadón készült fotók:

A pályázatra érkezett pályaművek

2014-07-08

Idén is adtak vért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dolgozói

2014. június 2-6 között immár VI. alkalommal valósult meg az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közös véradó hete. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiemelt ügyként kezeli a véradást, fontos, hogy minél több dolgozót bevonjanak e nemes ügybe. A fenti esemény keretében a munkavállalók közül 110 fő jelent meg kiszállásos véradáson, illetve a területi vérellátókban, akik közül 84 fő adhatott vért.

2014-06-12

A VITÁL Véradás öt helyszínen 1012 egészséges felnőtt véradásával biztosította az ország napi vérszükségletének 70%-át

Május 31-én került megrendezésre az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt közös "egészséges" hangulatú VITÁL VÉRADÁS rendezvénye öt nagyvárosban (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged). A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy nyolc óra alatt az öt helyszínen 1198-an jelentkeztek véradásra, amelyből 1012-en bizonyultak alkalmasnak véradásra (ezzel az ország napi vérszükségletének 70%-át biztosították). A jelentkezők 19%-a első véradó, és 32%-a 30 év alatti véradó volt.

2014-06-02

Véradó mentősök - defibrillátor nélkül is lehet életet menteni

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói május 25-én a hétköznapi munkájuktól eltérő módon mentetek életeket a velencei északi strandon. A családi napon defibrillátort, mentőautót félretéve, karjukat nyújtották és véradásukkal számos vérkészítményre szoruló beteg gyógyulásához járultak hozzá.

Vasárnap 23 mentős dolgozó adott vért, amelyből 11 első véradó volt (48%). Ezzel megmutatták, hogy életmentő eszközök nélkül, csupán szívvel, lélekkel, empátiával és egy kis időráfordítással is lehet életeket menti.

Az Országos Vérellátó Szolgálat ezúton is köszöni a segítséget! Bízunk benne, hogy a jövőben hagyománnyá nőheti ki magát e nemes együttműködési forma.

2014-05-27

Szakmai fórum a vérellátásról rendezvénysorozat

Szakmai fórum a vérellátásról címmel
az Országos Vérellátó Szolgálat programsorozatot szervez
2014. április 1-29. között öt régióközpontjában,
amelyre várja a vérfelhasználó intézmények vezetőinek, osztályvezető főorvosainak,  
transzfúziós felelős- és osztályos orvosainak jelentkezését

A rendezvény akkreditációja folyamatban van!

JELENTKEZZEN MOSTRÉSZLETES PROGRAMOK

A magyar vérellátás helyzete, problémái, törekvései lesznek az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) "Szakmai fórum a vérellátásról" elnevezésű rendezvénysorozatának fókuszában 2014. április 1-29. között az OVSz öt regionális vérellátó központjában. Ezzel az OVSz lehetőséget kíván teremteni az intézmények közötti együttműködés elmélyítésére, a biztonságos és kiegyensúlyozott vérellátás érdekében.

A fórumok programjai azon 32 kérdést tartalmazó kérdőív alapján kerültek összeállításra, amely a kórházi szakemberek véradási ismereteire, vérfelhasználási szokásaira kérdezett rá. Az OVSz szakmeberei ezen előadásaikon keresztül, min ellátó oldalról osztja meg ismereteit, tapasztalatait a véradásszervezéssel, vérellátással, transzfuziológiával kapcsolatosan, míg egyes egészségügyi intézmények szakemberei a klinikus szemszögéből teszik ugyanezt. A fórum előadásait követően lehetőség lesz a résztvevők számára, hogy személyesen, interaktív formában osszák meg a fenti témákkal kapcsolatos gondolataikat, problémáikat, lehetővé téve a transzfuziológia kritikus területeinek megvitatását, majd ez alapján az együttműködés javítását.

A "Szakmai fórum a vérellátásról" programsorozatra várjuk a vérfelhasználó intézmények vezetőinek, osztályvezető főorvosainak, transzfúziós felelős- és osztályos orvosainak jelentkezését!

2014-03-05

Debreceni Retro Véradás

A Debreceni Regionális Vérellátó Központban a Véradók Napja alkalmából megtartott Retro Véradáson 195 fő jelentkezett véradásra ebből 169 fő adhatott vért. A rendezvényen részt vett Dombi Tibor a DVSC labdarúgó csapatának az ikonja is, aki véradással mutatott példát, és a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A helyszínen vért adók egy Retro Menüt kaptak, valamint egy ajándékcsomagot a véradásukért, és minden 30. véradó az AKT Képzőművészeti Kör által adományozott képzőművészeti alkotással térhetett haza.

Köszönjük a Retro Véradást támogató cégeknek a támogatást az együttműködést hozzájárult a sikerhez.

Auchan, Praktiker, Freesland Campina, Akt Képzőművészeti Kör,

2013-12-11

Véradók Napja - november 27.

Sokszoros véradók, véradószervezők és véradóbarát munkahelyek vehettek át elismerést november 27-én, a Véradók Napján a Stefánia Palota Tükör termében. A legmagasabb véradásszámmal egy Hajdú-Bihar megyei férfi lett kitüntetve, aki 141 alkalommal adott vért.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon, amelyet 1988 óta ünneplünk. Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt ezen a napon tartotta Véradók napi, központi ünnepségét Budapesten a Stefánia Palotában. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesülnek elismerésben. Idén összesen hatvanan.

20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó (több mint 100-szoros véradók), az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat vehették át, míg 20 önkéntes véradószervező kiemelkedő munkájáért „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékéremben részesültek. A Véradóbarát Munkahely díjat 20 olyan hazai munkahelyek érdemelték ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.

2013-12-02

VII. Kormánytisztviselői Véradó Hét

A hagyományoknak megfelelően immár hetedik alkalommal kerül sor 2013. november 11-15. között a Kormánytisztviselői Véradó Hétre a minisztériumokban és kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselők részvételével.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére minden évben tavasszal és ősszel szerveznek ilyen akciót az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve.

Ez alkalommal is szeretettel várjuk a kormánytisztviselőket, szakigazgatási szervek és a közigazgatásban dolgozókat véradásra Budapesten az alábbi helyszíneken:

Személyi igazolvány, eredeti TAJ- és lakcímkártya szükséges a véradáshoz!

2013-11-11

Elhelyezésre kerültek az új pécsi és szegedi regionális vérellátó központok alapkövei

Budapest - 2013. október 28. - Ünnepélyes keretek között október 18-án Pécsen és október 25-én Szegeden elhelyezésre kerültek az Országos Vérellátó Szolgálat új regionális vérellátó központjainak alapkövei, miután augusztus 1-jén és 2-án aláírásra kerültek a TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001 "Regionális vérellátó központok fejlesztése" elnevezésű projekt keretében az Országos Vérellátó Szolgálat - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése értelmében az - új pécsi és szegedi vérellátó központok kivitelezési szerződései az előbbi esetében a ZÁÉV Zrt.-vel, az utóbbi esetében a FERROÉP Zrt.-vel.

Fotók az eseményekről itt tekinthetők meg/tölthetők le:
Pécs alapkőletétel - a fotókat Kabáth Dóra készítette
Szeged alapkőletétel

2013-10-28

Dél-dunántúli régió: Véradás a média közreműködésével

Október 18-án Baranya, Somogy és Tolna megyében ismét összefogott a média a véradás népszerűsítése érdekében, és nem csak tollat, billentyűzetet, kamerát és mikrofont ragadtak, hanem karjukat is nyújtották. Ezen az őszi napon összesen 306 véradó jelentkezett véradásra, amelyből 260 fő adott vért.

Köszönjük a véradóknak az önzetlen segítségnyújtásukat, a szervezésben, lebonyolításban résztvevőknek, és mindenkinek, akik valamilyen formában támogatták a véradást, a munkájukat.

2013-10-21

40 éve nem volt ekkora szabású véradás, mint a városmajori RETRO VÉRADÁS

Az elmúlt 40 évben nem volt ekkora szabású véradás az országban, mint az Országos Vérellátó Szolgálat szeptember 7-i városmajori RETRO Véradása, ahol 1204 jelentkezőből 957-en adtak vért. A megjelentek 44%-a 30 év alatti és 21%-a első véradó volt. Ezzel sikerült megdönteni a tavalyi számokat, hiszen 2012-ben 1039-en jelentkeztek véradásra, amelyből 812-en adtak vért.

Szombaton immár 5. alkalommal bonyolította le az Országos Vérellátó Szolgálat  a városmajori RETRO Véradását. Több mint 1000 véradó és kísérőik élhették át a közösségi véradás élményét sátras, retro hangulatot idéző körülmények között. Az elmúlt 40 évben nem volt ekkora szabású véradás, ahol egy nap alatt közel 1000 egység vért vettek volna le 30 véradó ágyon, 50 fős asszisztenciával. A véradók türeleme is végtelennek tűnt, hiszen egész nap kígyozó sorokban várták, hogy a 30 ágy egyikére ők is lefeküdhessenek és leadhassanak 450 ml vért.

A helyszínen vért adók egy Retro Menüt, valamint egy ajándékcsomagot kaptak véradásukért, és18 év alatti gyermekeik sem távoztak üres kézzel.

Ezúton is köszönjük minden véradónak adományát, türelmét, kitartását az 5. RETRO VÉRADÁS-on. Bízunk benne, hogy a rendezvényt követően sem feledkeznek meg a véradásról, és évente többször is nyújtsák karjukat.

Egyúttal köszönjük a RETRO VÉRADÁS-t támogató cégeknek is a támogatást, együttműködést, hozzájárulást a sikerhez.

Támogatóink:
Pécsi Sörfőzde, Observer, Port.hu, Starbucks Coffee, Sátorvilág.hu, Kérdezze! Magazin, Szabad Tér Színház, Strike Bowling Club, Visegrádi, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Körönd Étkezde, Sváb Pékség, Fornetti, FarkasTent, Bringóhintó, Auchan, Bonbonetti, MézesManna, Pr1mer Pék, Ritmus Magazin, Vércsepp a vérellátásért Alapítvány, Sweet-Food Kft., Hungaroplakát Reklám Kft., SEO101 Kft., FŐKERT, Fővárosi Önkormányzat, Jusec Kft., Barátság Magazin, Elixír Magazin

2013-09-09

Retro véradás

Manapság legfeljebb a nagyszülők, szülők élménybeszámolóiból ismerhetik a fiatalok, milyen is volt a véradások hangulata a ’70-es, ’80-as években, amikor a véradás még igazán „eseményszámba ment”. Sör, virsli, bambi, jó hangulat, összetartozást szimbolizáló társasági esemény volt, amelynek alkalmával a véradók egyszerre ünnepelték egymást, és azokat a beteg embereket, akik nekik köszönhetően kaptak új esélyt az életre, hiszen a vér semmivel sem pótolható!
Ezt a hangulatot szeretné az OVSZ 2013. szeptember 7-én a Városmajorban, immár 5. alkalommal, felidézni a RETRO Véradás megszervezésével, amelynek célja a régi idők hangulatának felidézése mellett, a véradás jelentőségére való figyelemfelhívás és a nyárvégi vérkészletek pótlása.

Naponta 1500-1700 véradásra van szükség az ország biztonságos vérellátásához!

A véradáshoz személyi igazolványra, eredeti TAJ- és lakcímkártyára szükség lesz!
..., és mi vár a helyszínen vért adókra, a RETRO hangulat mellett?!
2013-07-29

Baranya-Tolna-Somogy vért adott

A 2013. július 19-én a "Három megye összefog" rendezvény keretében 411 véradó jelentkezett véradásra és 346 fő bizonyult alkalmasnak véradásra. Köszönet a nyári karnyújtásért, és az összefogásért, együttműködésért.
2013-07-26

VOLT-fesztivál: idén minden eddigi rekord megdőlt!

Soha ennyi látogatója nem volt még a soproni VOLT-fesztiválnak, és hála a kiváló toborzásnak, ennyi véradó sem volt még a Fesztiválon: napi 150 fő adott vért, így 603 megjelent donortól végül 490 egység vért vett az OVSZ Soproni TV-je.
A speciálisan kialakított véradóbuszon 508 fesztiválozót szúrtak meg az asszisztenseink 32 óra alatt.

Köszönet érte mindenkinek, aki részt vett a szervezésben és a lebonyolításban: a Vöröskereszt lelkes, fáradhatatlan aktivistáinak, az emberek megszólításáért, Vérellátónk munkatársainak a megfeszített tempójú, de jó hangulatú munkáért.

A lelkes fesztiválozókról és a kitűnő hangulatról a képek is tanúskodnak, illetve további fotók láthatók a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezet facebook oldalán.

2013-07-23

Debreceni Retro Véradás

A Debreceni Régióban a Véradók Világnapja tiszteletére szervezett Retro Váradáson négy helyszínen 362 fő jelentkezett, ebből 287 fő adott vért. ezúton is köszönjük a véradást, és reméljük, hogy hamarosan újra találkozunk!

 

2013-06-24

X. Családbarát Donor Nap Egerben

Tizedik alkalommal rendezett Családbarát Donor Napot a Média Eger Kft. csapata 2013. június 21-én az egri Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban. Az eseményen Dr. Miskovits Eszter az OVSZ Főigazgatója, Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Bérczessy András a Média Kft. ügyvezető igazgatója és Dr Misz Mihály tanácsnok, Eger MJV képviseletében üdvözölték a jubileumi véradást és köszöntötték a Véradókat.

10 év alatt igazi családi programmá nőtte ki magát az esemény Egerben, így idén mások mellett a Forrás Fogyatékkal Élő Fiatalok Alapítványának tagjai és a Kurul dobosok is színpadra léptek, de mellette kutyabemutató, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje is szórakoztatta a véradó közönséget. A nagy meleg ellenére vidám, jó hangulatú, eredményes délután volt, hiszen  113-an jelentkeztek véradásra, amelyből 91-en tartották tű alá karjukat pénteken.  A donorok helyi cégek és szervezetek támogatásával ajándékcsomagot is kaptak.

2013-06-21

VITÁL Véradás - több mint félezren jelentkeztek véradásra

Budapest, 2013. június 10. - Június 8-án első alkalommal került megrendezésre az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) "egészséges" hangulatú VITÁL VÉRADÁS elnevezésű véradása a Dürer Rendezvényházban. A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy nyolc óra alatt 573-an jelentkeztek véradásra, amelyből 444-en bizonyultak alkalmasnak véradásra, ebből 133 első véradó (30%), és 239 30 év alatti véradó (54%) volt.

2013-06-10

Adj vért együtt a csapattal!

Április 29. - május 2. között három megyében, több helyszínen várjuk véradásra a sportolókat,  sportot kedvelőket, szurkolókat. A véradók a sportegyesületek vezetőségeinek, szponzoroknak köszönhetően meglepetésben is részesülnek.

A közelmúltban Pécsett, a PMFC -Matias futballistái és szurkolói összefogtak egy beteg sporttársukért, hogy véradásukkal segítsék gyógyulását, felépülését.
Az összefogás sikerét látva határozta el a Pécsi Regionális Vérellátó Központ és a PMFC vezetősége, hogy véradásra hívja a különböző sportegyesületeket, szurkolókat, hogy együtt, még több vérkészítményre szoruló betegen segítsenek.

Személyi igazolványukat, eredeti TAJ- és akcímkártyájukat hozzák magukkal!
Véradás előtt étkezzenek a megszokott módon, és fogyasszanak bőségesen folyadékot!

2013-04-24

Szakmai továbbképzésen vehetnek részt az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói, uniós támogatással

 

OVSZ kicsi logó  Új Széchenyi terv logó

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az Új Széchenyi Terv finanszírozásával TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0010 és TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0019 „Az OVSZ szolgáltatási színvonalának fejlesztésére irányuló képzések" című projekteket valósít meg, amelyek során az OVSZ állományában lévő szakdolgozók szakmai továbbképzésben részesülnek.

A projekt révén az OVSZ az állományában lévő szakdolgozóinak szakmai továbbképzést biztosít

  • az OVSZ öt régiójából összesen 23 fő hematológiai-, transzfuziológiai szakasszisztens számára, szakmai tudásának bővítése céljából, elősegítve a még magasabb színvonalú munkavégzést.
  • az OVSZ szakdolgozóinak (összesen 480 fő, elsősorban asszisztens) személyes készségfejlesztésére, amely a véradásszervezői, vérvételi, donorkommunikációs tevékenységek fejlesztését hivatott elősegíteni, a véradók számának növelése, megtartása céljából.

A TÁMOP-6.2.2.A-KMR / 11-1-2012-0010 keretében az OVSZ-en belüli menedzsment jellegű képzések is megvalósulhatnak, amelyek elősegítik az OVSZ még hatékonyabb gazdasági működését.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összegei:

TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0010: 43 439 737 Ft

TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0019: 56 511 156 Ft


2013-02-14

Az irányított véradásról

Az "irányított véradás" egy családtagnak, barátnak, munkatársnak, de akár egy ismeretlennek, személyre szóló módon - azaz irányítottan - adott vér. Az "irányított véradás" csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, azaz a beteg és a donor vércsoportjának egyeznie kell, így tudjuk elkülöníteni a garantáltan felhasználható vérkészítményeket az adott beteg számára.

Minden véradót, aki "irányított véradás" formájában jelentkezik véradásra, az OVSZ kivizsgáló orvosa tájékoztatja arról, hogy amennyiben a vércsoportja nem azonos a beteg vércsoportjával, az "irányított véradás" nem lehetséges. Ezt követően a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradás keretében vért adni. Ebben az esetben egy másik, ismeretlen beteg kapja meg a tőle levett vért.

Természetesen mindenkit, aki egészségesnek és alkalmasnak érzi magát, várjuk véradásra, és reméljük, ha az "irányított véradás" vércsoport-különbözőség miatt meghiúsul, akkor önzetlen véradására az ismeretlen rászoruló betegek is számíthatnak.

2013-01-31

Számítunk a véradókra a zord időjárás ellenére is!

OVSZ logó  Vöröskereszt logó

Az elmúlt napok zord téli időjárása miatt csökkent a véradói aktivitás és több véradás is elmaradt az országban. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri a véradókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szervezett véradásokon.

Az elmúlt hét kemény téli időjárása megnehezítette a véradószervezők munkáját is. A hirtelen jött nagy mennyiségű hó miatt az ország több pontján is maradt el véradás és a véradói aktivitás is kismértékű csökkenést mutatott. Ezzel szemben a csúszós, havas utak miatt nőtt a balesetek száma, így a vérfelhasználás is.

A héten 135 vöröskeresztes helyszínen, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben is várják az önkéntes segítőket véradásra.

Az országszerte szervezett, lakóhelyhez legközelebbi véradások helyszíneiről és időpontjairól a www.veradas.hu és a www.ovsz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A véradáshoz személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges!

2013-01-24

3 MILLIÁRD FORINT UNIÓS BERUHÁZÁS AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT KÉT REGIONÁLIS VÉRELLÁTÓ KÖZPONTJÁBAN

Az Országos Vérellátó Szolgálat 2013. január 17-én, 10.00 órakor tartotta meg "TIOP projektbejelentő" sajtótájékoztatóját az OVSZ Központjában. A sajtótájékoztatót Dr. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Miskovits Eszter főigazgató, valamint Vékony Péter projektmenedzser tartották.

A sajtóközlemény és a sajtótájékoztatón készült fotók megtekinthetők.

2013-01-18

Új rekord a városmajori RETRO VÉRADÁS-on

Szeptember 8-án negyedik alkalommal került megrendezésre az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) különleges hangulatú "RETRO VÉRADÁS" elnevezésű, egész napos véradása a Városmajorban. A rendezvényen 1039-en jelentkeztek véradásra, amelyből 812-en bizonyultak alkalmasnak véradásra, ebből 208 első véradó (20%), és 30 év alatti véradó 497 fő volt (48%). Ezzel sikerült túlszárnyalni a tavalyi eredményeket, amikor 905 megjelentből 715 fő adott vért.

2012-09-11

Az összefogás sikerült!

470 véradó jelentkezett a "Három megye összefog" néven meghirdetett véradónapon. Ezúton is köszönet mindenkinek, aki eljött a véradásra és vért adott, külön köszönet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozóinak, akik a szervezésben és a lebonyolításban részt vettek, és nem utolsó sorban a támogatóknak, akik hozzájárultak a véradás sikeréhez.

Adj vért, mert adni jó! 

2012-07-24

„Három megye összefog” a nyári vérellátásáért

A Dél-dunántúli régióban a Magyar Vöröskereszt, Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és az Országos Vérellátó Szolgálat Pécsi Regionális Vérellátó Központja közös, nagyszabású városi véradó napot rendez 2012. július 20-án. Baranya, Somogy és Tolna megye azért fog össze, hogy a nyári szabadságolások ideje alatt is biztosítani tudják a régió és az ország folyamatos, megfelelő vérellátást.

2012-07-13

Motoros Őrangyalok

2012. június 9-10-én a Ments Életet Közhasznú Alapítvány, az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel összefogva véradást szervezett a 13. Harley-Davidson Open Road fesztiválon.

A három szervezet ezúton is nagyon nagy köszönettel tartozik a fesztivál szervezőinek, akik folyamatosan a hangosbemondón keresztül felhívták a fesztiválozók figyelmét a véradás életmentő szerepére. Segítségüknek meg is lett az eredménye, hiszen a két nap folyamán többször is előfordult, hogy sorban állás alakult ki a véradóbázisunk előtt, illetve, hogy már nyitás előtt páran alig várták, hogy életeket menthessenek. Ha összesítjük a hétvége eredményeit a szombati nap folyamán 34, míg vasárnap 51 fesztiválozót nevezhettünk ki hivatalosan is alapítványunk őrangyalának.

2012-06-12

Legyél te is Őrangyal!

Hogy mit is takarnak egészen pontosan ezek a szavak? Őrangyaloknak nevezzük azon lényeket, akik önzetlen cselekedetükkel számukra talán ismeretlen személyeket védenek és óvnak mindenféle bajtól, veszélytől.

Az Alapítvány szerint mindenki, aki vért ad, automatikusan valakinek az Őrangyalává válik. Hiszen ami a véradónak csak egy tűszúrás, az másnak az életét mentheti meg! Sokan álltak már a másik, a befogadó oldalon, ők nagyon jól tudják, hogy ha nem lennének véradók, akkor ők sem sétálhatnának ma boldogan köztünk. Ezek a személyek láthatatlan védelmezőjükként tekintenek azokra a donorokra, akiknek a hozzájárulása megmentette az életüket!

A Ments Életet Közhasznú Alapítvány, összefogva az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel, megálmodta a Legyél te is Őrangyal! kampányt. Alapítványunk a kampánnyal arra szeretné buzdítani a magyar társadalmat, hogy baj esetén igenis szükség van láthatatlan védelmezőkre, hiszen mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy csak egy Őrangyal hozzájárulása mentheti meg életünket.

Bővebben: http://mentseletet.hu/legyel-te-is-orangyal-kampany/

2012-06-07

"Véres" Budapest Motorfesztivál!

2012. március 30. és április 1. között Budapesten hetedik alkalommal került megrendezésre nemcsak hazánk, de Kelet-Közép Európa legnagyobb hasonló jellegű rendezvénye a Carstyling.hu Tuning Show a HUNGEXPO-n.

a fotókat a Motorrevü készítette

2012-04-05

Gladiátorok vöröse

Az aréna homokja szívta magába a harcosok vérét az antikvitásban, ám most sokkal nagyobb értéket képvisel, mintsem hagyhatnánk „elfolyni”. Szerencsére ma a sportpályán nagyon ritka a nyílt sebes sérülés, viszont a „csapolás” ráfér a küzdőkre.

2012-03-21

Lehet, hogy holnap Önnek lesz szüksége vérre!

Tegnap még együtt beszélgettek az irodában, lépcsőházban vagy éppen a szomszéd sarkon lévő boltban? Előző este még a televízióban látta, hallotta, és majd kicsattant az egészségtől? Aztán másnap jön egy telefonhívás, jöjjön adjon vért, mert az Ön vércsoportja megegyezik azzal az ismert személyiségnek vagy szomszédnak a vércsoportjával, akiért a rokonok, barátok, ismerősök aggódnak, és reménykednek a gyógyulásában. Nem érti mi történt. Hogy lehet, tegnap még minden rendben volt, ma meg már vérre, vérkészítményre van szüksége?

2011-10-27